Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

19. 10. 2019. 20:05 0

Ratni veterani: Država nas je zaboravila

Već 15 dana grupa ratnih veterana noći u improvizovanom kampu u Pionirskom parku, nedaleko od zgrade Predsedništva i Skupštine Srbije. Od nadležnih traže hitno stopiranje nacrta novog Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, za koji tvrde da će njihovo pitanje tretirati na još nepovoljniji način nego što je to do sada bio slučaj.

 

Svoje zahteve su izneli u sredu na informativnom razgovoru u Predsedništvu, gde su dobili načelno obećanje da će njihovi zahtevi biti razmotreni.

U kampu u Pionirskom parku, pamte se dani kada je vojnički šator bio njihova jedina kuća. Prisećaju se priča iz rata - i svaka je potresna. Nenad Mihajlović svoju počinje sa 18 godina.

- Iz školske klupe smo otišli u rat, jednostavno, nađeš se u takvoj situaciji, valjda to prihvatiš - kaže veteran rata 1999. godine Nenad Mihajlović.

Prihvatio je oružje koje mu je pre 20 godina u ruke stavila država.

- Ponovo smo na položajima, samo što ovo sada nisu ratni - kaže Mihajlović.

Rame uz rame, sa bivšim saborcima.

- Pripadnik 125. oklopne mehanizovane brigade, karaula Košare, kasarna Kosovska Mitrovica - kaže veteran Baja Bajić.

- Evo nas u Pionirskom parku sada, razlozi za to su nebriga države prema nama - kaže Mihajlović.

- Država je zaboravila svoje ratnike, zaboravila one koji su branili ovu državu i koji su dali svoju mladost za svoju državu. I svoje drugove - kaže Bajić.

Šansu za pristojan život, zauzvrat, nisu dobili.

- Većina nas nije sposobna da radi - bolujemo od raznih psihičkih tegoba, od teških oboljenja. Naši saborci boluju od leukemije, kancera, neizlečivih bolesti, a leče se kao civili, zakazuju nam se pregledi na pola godine, godinu - kaže Mihajlović.

 

Kada su izuli vojničke čizme, mnogi su završili na prosjačkom štapu. Država im, kažu, nije pružila oslonac. Sada strahuju da loše može da postane i gore. Ukoliko na stagu stupi novi zakon, skoro polovina će ih ostati bez ikakvih primanja. Hitno stopiranje zakona traže pod prozorima Predsedništva. Za dve nedelje, vrata su im otvorena jednom.

- Bili su saborci na prijemu u predsedništvu, primio ih je sekretar, oni su spremni za dijalog, oni žele dijalog sa nama, postoji neka nada da će to krenuti nekim putem rešavanja - kaže Mihajlović.

Prvi konkretan korak i dalje čekaju. Do tada, kažu - ostaju na položajima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati