Društvo i ekonomija

Direktno.rs

12. 10. 2019. 20:45 0

SPC bojkotuje proslavu srpske autokefalnosti

U sklopu obeležavanja jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve jerarsi i sveštenstvo Vaseljenskog trona su ove subote posetili drevni grad Nikeju. Sinod SPC je odlučio da ovu posetu bojkotuje, jer nijednog arhijereja nije obavestio o pozivu Vaseljenskog partijarha Vartolomeja.

Poklonici su u Nikeju stigli u 12 časova, gde su obišli ostatke hrama Uspenja Presvete Bogorodice u kome je, po mišljenju nekih istoričara, kao i Svetog Justina Popovića, 19. avgusta 1219. Sveti Sava izabran za episkopa.

Usledila je poseta hramu Svete Sofije, u kome je sazvan sedmi Vaseljenski sabor, Hram Uspenija i Krstionicu. Krstionica se nalazi pored hrama Uspenija koji je iz osmog veka, a koji je turska vojska 1922. godine digla u vazduh. Potom su posetili zgradu drevnog vizantijskog Senata, u kome je sazvan Ι Vaseljenski sabor. U ovoj pokloničkoj poseti učestvovala su sedmorica mitropolita: derkonski, adrijanupoljski, kidonijski, eritronski, halikarnaski, tralski i silivrijski.

Sinod Srpske pravoslavne crkve je odlučio da ovu proslavu bojkotuje time što nijednog srpskog arhijereja nije obavestio o pozivu Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

Kao što je poznato, srpski patrijarh je 1. avgusta 2018. godine pozvao Vaseljenskog patrijarha obaveštavajući ga „da se u predstojećoj 2019. godini navršava osam vekova od kada je Sveti Sava potvrđen za prvog arhiepiskopa srpskih i pomorskih zemalja u Nikeji (1219. godine), rukom Patrijarha carigradskog Manojla I Sarantina Haritopula“.

Zanimljivo je da u ovom pismu srpskog patrijarha uopšte nije pomenuta reč „autokefalija“ nego samo rukopoloženje Save Nemanjića, pa se patrijarh Vartolomej u svom obraćanju srpskom patrijarhu Irineju pozvao na sadržaj tog prvog pisma. Nije poznato kako je došlo do tog previda od strane Srpske pravoslavne crkve.

U svakom slučaju, u Carigradu se ova dvodnevna svečanost odvija u znaku uvažavanja SPC-a i njene autokefalnosti, o čijem značaju će biti reči u nedelju u crkvi Svetog Georgija u Fanaru. Na liturgiji će učestvovati patrijarh Vartolomej. Očekuje se da mitropolit silivrijski Maksim iznese besedu o jubileju, o načinu na koji je Sveti Sava izdejstvovao autokefaliju za Srpsku pravoslavnu crkvu 1219. godine, kao i o tadašnjim skladnim odnosima Vaseljenske patrijaršije i SPC.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati