Tenis

Milan Zarić

04. 08. 2024. 17:00 20

ZLATO i ulazak u ISTORIJU: Novak Đoković je OLIMPIJSKI ŠAMPION!

Najbolji svetski teniser svih vremena Novak Đoković je osvojio sve! Bogatu kolekciju je upotpunio olimpijskim zlatom, budući da je u finalu OI u Parizu savladao Karlosa Alkaraza za 7:6 (7:3), 7:6 (7:2)! Srbijo, raduj se, imaš novog olimpijskog šampiona!

Pre ovih Olimpijskih igara je osvojio sve, međutim u karijeri je uvek ostajalo to "ali". Sada je to izbrisano, jer je Novak Đoković pokazao da je najveći u istoriji!

Uzeo je olimpijsko zlato, koje je toliko želeo i o kom je toliko sanjao - taj san je u Parizu ostvario, postao je najstariji olimpijski šampion! I to samo dva meseca nakon operacije kolena!

Novak Đoković je tako doneo drugo zlato Srbiji na Olimpijskim igrama! Srbijo, raduj se!

Drugi set: Đoković - Alkaraz 7:6

0:1 - Išlo je ka tome da će ovo biti lak gem za Alkaraza, budući da je došao do 40:0, ali mu je tu pomisao Đoković izbio iz glave. Došao je do "đusa", potom se borba rasplamsala, da bi Alkaraz sa dva vezana gema ipak sačuvao servis.

1:1 - Odgovor na početni gem je stigao - Novak je uzeo gem sa nulom i pokazao rivalu da u ovim trenucima puca od samopouzdanja.

1:2 - ŠTETA! Mogao je sada Novak da razoruža Alkaraza. Stekao je brejk loptu koju je Karlos spasao snažnim forhendom, koji Đoković nije uspeo da stigne. Onda je Španac vezao dva poena, što je znao i da proslavi, budući da se njegov urlik prolomio "Šatrijeom".

2:2 - ODLIČNO! Siguran gem Novaka Đokovića, pa rival nije uspeo da uzme ni poen.

2:3 - Strašan tenis igraju Novak i Karlos, sve pršti od odličnih udaraca i velike borbe, pa ne čudi što su navijači na nogama. Gledali smo i u ovom gemu vrhunske razmene, Novak je ponovo pretio, stigao je do izjednačenja, međutim nije uspeo dodatno da testira rivala, budući da je Alkaraz nekako uspeo da se odbrani.

3:3 - MA, IDEMO! Odličan gem Novaka, opet je bio siguran, pa je španski teniser uspeo dda "otkine" tek poen. Ne i više od toga.

3:4 - Uzeo je Novak prvi poen u ovom gemu, potom se ušlo u razmenu, videli smo i Noletom izlazak na mrežu, kada je lopticu poslao u aut, što je, čini se, bio i prelomni momenat. Jer, Alkaraz je potom vezao tri poena, dok je Đoković bio nervozan i ušao je u raspravu sa svojim boksom, tražeći savet kako da da odigra.

4:4 - Kako je samo ovo bilo bitno! Jer, bio je ovo napet gem, došao je Alkaraz do izjednačenja i naterao Novaka da se igra na razliku, ali je servis tada odigrao ključnu ulogu, zahvaljujući kom je Đoković sačuvao servis.

4:5 - Neverovatna borba u Parizu! Imao je Alkaraz u ovom gemu 40:0, ali se Nole nije predavao, te je došao do 40:40. I onda smo videli najbitniji poen u dosadašnjem toku drugog seta. Neverovatnu razmenu su imali, Đoković je sve stizao, međutim Španac je uspeo da uzme poen i dođe do prednosti, da bi gem uzeo nakon što je poslao neodbranjiv smeč.

5:5 - Nastavlja se velika borba. Došao je Đoković relativno lako do 40:15, potom je usledio odlična bekhend paralela Alkaraza, inače njegov prvi bekhend viner u drugom setu, ali je onda kontrolu preuzeo Novak i uspeo da produži set.

5:6 - Alkaraz je obezbedio taj-brejk. Uzeo je gem sa nulom, doduše olakšao mu je i Novak, koji se prilično ispromašivao.

6:6 - Na identičan način je odgovorio Novak - i on sa nulom osvaja gem, pa će i ovaj set odlučiti taj-brejk.

TAJ-BREJK: I odlučujući gem u drugom setu je počeo odlično - odmah je Novak došao do mini brejka i prednosti od 1:0. Međutim, uspeo je Alkaraz da uzvrati, uzeo je poen na Đokovićev servis u dugoj razmeni, pa se vratio i smanjio na 2:1.

Ređaju se mini brejkovi, Novak je sada bio taj koji je uzdrmao rivala i poslao je "projektil" forhendom za novu prednost - 3:2. I tu prednost je Nole potvrdio, budući da je uoči promene strana poentirao na mreži, odakle je poslao neodbranjiv smeč, da bi potom sačekao Alkarazovu grešku i otišao je na 5:2! I potom je uzeo još dva poena na servis Alkaraza za konačnih 7:2 i titulu olimpijskog šampiona!

Prvi set: Đoković - Alkaraz 7:6 (7:3)

1:0 - Odlično! Počeo je meč Novakovim servisom i brzo je naš as došao do 40:0. Španac je, međutim, uzeo naredna dva poena i ponadao se da može nešto da uradi, ali mu je nade ugasio Novak sjajnim servisom.

1:1 - Imao je Novak šansu, budući da je Karlitos nije na startu bio najsigurniji na svoj servis i naš as je došao do brejk lopte. Međutim, nije uspeo da je iskoristi, jer je baš tada Alkaraz slao snažne i precizne udarce, pa je u nešto dužem gemu uspeo da spreči brejk.

2:1 - Moglo je sada da bude opasno. Jer, Alkaraz je otišao na 0:30 nakon što je Novak smeč poslao u mrežu, ali je do bilo sve od Španca u ovom gemu. Đoković je uzeo sve preostale poene, u čemu mu je malo i pomogao Alkaraz koji je i pravio neiznuđene greške.

2:2 - Novak dolazi do brejk lopti, ali ih ne koristi. Došao je u ovom gemu do tri vezane prilike da oduzme rivalu servis - prve dve je Alkaraz neutralisao odličnim servisima, dok je kod treće bila šansa, ali je Nole loše reternirao posle drugog servisa i loptu je poslao u aut. Vodila se i borba nakon toga, a kao pobednik je izašao Španac, koji je drugi put na meču poravnao rezultat.

3:2 - Au, bilo je sada opasno. Alkaraz je imao dve odvojene brejk šanse, ali je Novak tada bio na visini zadatka, slao je odlične servise i uspeo je da se izvuče iz problema.

3:3 - Bio je ovo jedan od lakših gemova na meču. Španac je dominirao, prepustio je Novaku samo poen i lako došao do novog izjednačenja.

4:3 - Sada i Novakov lak gem, nije ovde Alkaraz imao čemu da se nada.

4:4 - Igra se u ovim momentima zaista brzo. Teniseri koji primaju servis nisu imali ama baš nikakve šanse, pa je tako sada Karlos uzeo gem sa nulom.

5:4 - Bilo je sada mnogo opasno. Novakov servis je bio testiran, Španac je imao čak pet brejk lopti, međutim u maratonskom gemu je Đoković uspeo da se izvuče, pa je nekako sačuvao servis. I naterao je rivala da servira za produžetak prvog seta.

5:5 - Ni u ovom gemu nije bilo brejka - Đoković je došao do 30:30, nazirala se šansa, ali je nju ugasio Alkaraz odličnim servisima, zahvaljujući kojima je uspeo da produži set.

6:5 - Ma, tako je! Odličan i siguran gem Novaka Đokovića. Nije mu Alkaraz pripretio, pa je na taj način Novak sačuvao servis, ali se izborio i za (barem) taj-brejk. Ali, nema dileme da će pokušati da reši i pre tog odlučujućeg gema.

6:6 - Imao je Novak veliku šansu, budući da je došao do set lopte, međutim i tu opasnost je Alkaraz uspeo da neutrališe. Poslao je jak forhend, koji je bio neuhvatljiv, a onda je sa još dve "bombe" odveo set u taj-brejk.

TAJ-BREJK: Sigurni su bili teniseri na početku taj-brejka, čuvali su svoj servis, pa u uvodnim poenima nije bilo ni traga od mini brejka - 2:2. Videli smo i lepe poene, pogotovo se to odnosi na peti u odlučujućem gemu, kada je Novak odličnom reakcijom na mreži digao publiku na noge za 3:2.

Čekao se mini brejk i dočekali smo ga! Novak Đoković je poslao odličan skraćeni forhend, pogodio je samu liniju i došao je do 4:3. I taj mini brejk je materijalizovao Novak i sa dva vezana poena je došao do tri set lopte - 6:3. I prvu set loptu je Novak iskoristio, poentirao je na mreži za osvajanje prvog seta (7:3), pa je sada na korak do zlata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati