Tenis

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

12. 05. 2020. 17:33 1

Nole: Ne jedem po 16 sati već godinu i po dana! (VIDEO)

Najbolji svetski teniser Novak Đoković praktikuje da na Instagramu ima razgovor uživo sa ličnostima iz svih sfera života, pa je tako ovoga puta na ovoj društvenoj mreži objavio snimak razgovora sa dr Draganom Ivanovim, koji je sepcijalista interne medicine i profesor na Visokoj školi za obrazovanje pedagoga u Novom Sadu.

Profesor Ivanov je od rođenja vegetarijanac, kao i njegova majka, a tokom razgovora sa Novakom davao je savete o hrani koja je najbolja za mozak i istakao je da je doručak najvažniji obrok, kao i da je biljna ishrana najbolji izvor energije i proteina za naš organizam.

Tokom razgovora, Novak je otkrio i da ne konzumira hranu 16 sati poslednjih godinu i po dana, što je mnoge ostavilo u čudu.

Prema sopstvenom priznanju, Novak poslednjih godinu i po dana primenjuje proces autofagije, koji je karakterističan po tome što ne jede 16 sati, zatim u periodu od osam može da konzumira hranu.

- Dotakao bih se teme autofagije. Koliko je bitna, ta vrsta posta 16 - 8 je popularna, 16 sati se ne jede, osam sati se jede, to ja primenjujem. Osetio sam u poslednjih godinu i po dana, koliko to praktikujem, dosta poboljšanja u sistemu za varenje, bolje spavam, imam veću energiju tokom dana, imam manje tih padova - rekao je Đoković.

Profesor Dragan Ivanov je zatim objasio pojam autofagije.

- Nakon 12 do 16 sati gladovanja, dokazano je da se u našem organizmu aktivira jedan proces koji je jedan nobelovac Japanac nazvao autofagija i to je proces koji ima iceliteljsko dejstvo na ceo naš organizam, na naše emocije, našu dušu i telo, a ima i preventivno dejstvo - započeo je Novakov sagovornik, a zatim detaljnije opisao sam proces.

- Šta je autofagija? Ako ništa ne unosimo 12 sati, naš mozak gleda gde može da pronađe neku rezervu. Onda nađe neki mikroorganizam, patogenu bakteriju i razori je i reciklira, onda nađe neku mutiranu ćeliju, i od razgrađenih materijala napravi ekstra energiju, pa imamo dodatno gorivo, jer smo imali ćelije i strukture koje su nam bile nefunkcionalne i tu ćeliju uzme za stvaranje novih mladih, zdravih ćelija. Ako mi ručamo u dva ili tri sata popodne, u dva do tri sata posle ponoći se aktivira autofagija i ona će očistiti naš organizam od mikroorganizama, arterosklerotskih naslaga na zidovima krvnih sudova, od malignih ćelija. Ona će nam očistiti organizam i pripremiti gorivo za sutradan, ali mora da prođe 12 do 16 sati - rekao je Ivanov.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati