Ostali sportovi

D. Ljutić

25. 01. 2024. 20:30 11

SNS PATRIOTIZAM Od Kosova nam je ostalo jedino to da nećemo s njima da se "loptamo"

Ironija istorijskih strujanja pokazaće da je onaj koji je najviše govorio o izdaji Kosova i Metohiju i izdajnicima, najviše dao. Imamo i tenkove, gvozdenu snagu koja probija sve, borbena vozila "Lazar" i "Miloš", koja vraćaju slavu naših vitezova na Gazimestanu. Neka sada Aleksandar Vučić objasni mladim odbojkašima zašto je patriotizam ne igrati na Evropskom prvenstvu, isto kao i ukidanje dinara na Kosovu.

U nedelju poslepodne, odbojkaška kadetska reprezentacija Srbije (U-17) odbila je da odigra zvaničnu utakmicu s kadetskom odbojkaškom reprezentacijom takozvanog Kosova. Trebalo je da igraju u Strumici, u Makedoniji, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Tako je reprezentacija Srbije ispala iz kvalifikacija, a Kosovo ide dalje. Meč je registrovan službenim rezultatom 3:0 u korist Kosova, a kadeti Srbije završili su takmičenje na šestom mestu čime su ispali iz daljih kvalifikacija.

Dakle, sva naša "srpska“ deca su dobila nalog da ne smeju da se igraju sa tom "albanskom“ decom. Pozadina tog naloga, a ne sumnja se da je stigla sa "vrha mudrosti", je jednostavno: kada porastu, shvatiće da im je time omogućeno da odbrane Srbiju. Zvanično obrazloženje je bilo da je devet igrača imalo povišenu temperaturu, što im je onemogućilo izlazak na teren.

Još u decembru 2017. predstavnici sportskih institucija zatražili su od Vlade Srbije da umesto preporuke donese obavezujuće uputstvo o načinu ponašanja srpskih sportista na takmičenjima na kojima učestvuju i sportisti Kosova. Tadašnji ministar omladine i sporta Vanja Udovićić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić su najavili aktivnosti na preciziranju uredbe. Đurić i Udovičić su izrazili zadovoljstvo zbog odziva predstavnika sprtskih institucija na skup o unuturašnjem dijalogu o Kosovu.

- Puno mi je srce kada vidim da su onu sprotsku strast i žar sa sportskog terena preneli i na ovaj teren - rekao je Đurić.

Ironija istorijskih strujanja pokazaće da je onaj koji je najviše govorio o izdaji Kosova i Metohiju i izdajnicima, najviše dao. Sve ono na šta nisu pristale bivše vlasti, jeste Aleksandar Vučić. U pregovorima sa Prištinom dogovorio je ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova, integrisao je srpsku policiju i pravosuđe u kosovsko, prihvatio kosovske zakone i izbore, članstvo Prištine u svim međunarodnim organizacijama, tablice, pasoše i na kraju, ne manje važno, ukidanje srpskog dinara. Njemu niko nije predočio obavezujuće ponašanje niti čuvenu Lazarevu kletvu.

U međuvremenu “bilduje” i patriotske govore, priča kako se nećemo predati “kako su oni uradili sve da unište Srbiju”, bez da kaže ko. A to sada teško da više može da prolazi. I kod Srba na Kosovu i na Zapadu. Shodno tome, predaja Gazivoda "omrzlim šiptarima" nije izdaja srpstva, ali loptanje sa njima jeste. Naša spoljna politika je već godinama na nivou vanustavne uzurpacije, nacionalne mitomanije, zamajavanja i amaterskog militarizma.

Inače, režim još odavno deli savete o sportskom patriotizmu. Tako je zvaničmi Beograd još u martu 2018. otkazao planiranu utakmicu između ženskih juniorskih rukometnih reprezentacija Srbije i Kosova. Kao razlog srpske vlasti navele su rizik od mogućih sukoba srpskih navijača i policije. Evropska rukometna federacija suspendovala je nakon ovog incidenta mlade rukometašice Srbije iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, saopštila je ta organizacija. Istorija se nastavila.

Srpski nacionalizam se razvodnio korupcijom i novčanim interesima i to nema veze sa sportom. Kad god treba prelomiti, Srbija odluči da neće da se menja. Prag tolerancije je odavno prekoračen i strpljenju je kraj. Imamo i tenkove, gvozdenu snagu koja probija sve, borbena vozila Lazar i Miloš, koja vraćaju slavu naših vitezova na Gazimestanu. Neka sada Vučić objasni mladim odbojkašima zašto je patriotizam ne igrati na Evropskom prvenstvu isto kao i ukidanje dinara na Kosovu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati