Ostali sportovi

[ Izvor: Sport klub ]

15. 08. 2023. 13:08 7

Čavić: Priznanje i jedan papir da ne idemo na sud

Danima se već ne stišava bura oko sukoba između Milorada Čavića i Plivačkog saveza Srbije, koji bi epilog mogao da dobije na sudu. Najbolji srpski plivač je na dan kada je pre 15 godina osvojio olimpijsko srebro postavio objavu u kojoj je najavio da je zbog greške tadašnjeg rukovodstva Plivačkog saveza ostao bez nacionalne penzije. U velikom intervjuuu za Sport klub detaljno je obrazložio zbog čega je u "ratu" sa PSS.

U ime srpske plivačke organizacije oglasio se sadašnji predsednik Boris Drobac, koji je istakao da je “I sam Čavić morao da prati šta se dešava sa njegovim nacionalnim priznanjem. Računicom smo došli do toga da je Milorad zbog administativnih grešaka do sada izgubio 125 hiljada evra, a sa sličnim problem mogao bi da se suoči i Novak Đoković, čija bronza iz Pekinga takođe nije na vreme prijavljena Ministarstvu omladine i sporta.

Milorad Čavić je pomno ispratio i odgovor Borisa Drobca, kao i sve što je pratilo njegov slučaj. U razgovoru za Sport klub olimpijski vicešampion, višestruki svetski i evropski prvak, kaže da nije očekivao da će sve tako odjeknuti.

- Žao mi je što je plivanje na ovaj način u centru pažnje. Ispada da su moje osvojene medalje samo problem - istakao je Čavić, koji trenutno živi i radi u državi Vašington u Sjedinjenim Američkim Državama.
Kako Vam je izgledalo obrazloženje Borisa Drobca, sadašnjeg predsednika Plivačkog saveza Srbije, o vašem slučaju?

- Ključna reč je tu famozni “pejper vork”. Problem je dakle jedan papir koji nije na vreme podnet Ministarstvu omladine i sporta. U uredbi jasno stoji da je to posao Plivačkog saveza Srbije. Neko iz tadašnjeg rukovodstva je trebalo to da uradi i sada ne bismo imali situaciju da moram nažalost preko suda da tražim ono što mi pripada.

Gospodin Drobac je rekao da ste i Vi morali da vodite računa o tome ili da nađete nekoga iz Vašeg okruženja ko će da se brine o tome.- Sve je to u redu, ali meni apsolutno niko nikada nije rekao ništa o tome. Trebaš da uradiš to i to. Ja sam u to vreme stalno bio na takmičenjima, pripremama, i o tome me niko nikada nije obavestio. Činjenica je da sam ja sa svim rukovodstvima Saveza bio u nekoj vrsti sukoba iz meni nepoznatog razloga. Ja sam bio taj koji je najviše doprineo da budžet tog Saveza poraste deset puta, ja sam osvajao medalje sa kapicom Srbije, ja sam bio najbolji amabasador plivanja u mojoj zemlji. Ne hvalim se, to su činjenice. A sada sam u situaciji da mi taj isti Savez otežava da dobijem ono što mi pripada.

Sadašnja garniture Saveza je nasledila taj problem.

- Jesu nasledili, ali nisu ništa uradili da mi olakšaju. Ljudi kažite jeste neko pre nas je pogrešio. Napišite pismo Ministarstvu omladine i sporta i Olimpijskom komitetu Srbije u kojem ćete reći šta se stvarno desilo. Jedan papir je dovoljan. Pomozite mi da rešimo stvari. Po meni to je jedini ispravan način. Zašto bi morali da idemo po sudovima? Ja ne tražim ništa osim onoga što mi pripada. Ni manje ni više. To stalno ponavljam. Mislim da ni na koji način nisam zaslužio ovakav odnos prema meni. Brani se neodbranjivo, a jedini sam ja koji ispaštam.
Vidite li bilo kakvu mogućnost da se sve ovo završi bez suda, ročište je zakazano za 8. novembar, da Vi dobijete bez sudskog procesa što ste zaslužili u bazenu?

- Iskreno se nadam. Kao što rekoh prvi potez bi bio od Plivačkog saveza Srbije da prizna da se desio propust i da to jasno kaže nadležnim institucijama. Svi moji rezultati, uspesi su ostvareni napornim radom, niko mi ništa nije poklonio i samo tražim da budem ispoštovan kao i svaki zaslužni sportista u ovoj državi. Sud je nažalost poslednja opcija, nadam se da će predsednik Boris Drobac, kao predstavnik Plivačkog saveza Srbije, napraviti prvi korak ka rešavanju ove situacije.

Posle svega što se desilo postoji li mogućnost da Milorad Čavić ponovo sarađuje sa Plivačkim savezom Srbije, da se jednog dana vrati kao trener ili možda funkcioner?- Već sam rekao da je moj san da se vratim u Srbiju, da otvorim školu plivanja da radim sa našom decom. Moja želja uopšte nije sporna, ali suština svega je da Plivački savez Srbije prizna da je napravljena greška i da, umesto da mi odmaže, da mi pomogne da dobijem ono što mi pripada i što sam kao sportista zaslužio plivajući za taj isti Savez i državu Srbiju - zaključio je Čavić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati