Ostali sportovi

[ Izvor: Mediji ]

23. 02. 2023. 07:14 0

Bivšem olimpijskom prvaku amputirane i noge i ruke

Roman Kostomarov, olimpijski šampion u umetničkom klizanju, doživeo je moždani udar nakon što su mu amputirane ruke i noge, a šanse da preživi su minimalne, prenosi "Ria novosti". Slavni klizač je primljen početkom godine na odeljenje intenzivne nege, a stavljen je na respirator zbog teške upale pluća nakon koronavirusa.

Zbog gangrene su lekari morali da mu amputiraju obe noge. Tkivo u stopalima su morali da amputiraju zbog poremećaja cirkulacije, a zatim su mu amputirane i obe ruke kako bi se sprečilo širenje baktera i odumiranje drugih delova tela. Prethodnih dana se njegovo stanje dodatno pogoršalo, pa je doživeo dva moždana udara i ruski mediji prenose da su minimalne šanse da preživi.Aleksandar Jablunovski, sportski doktor, otkrio je zašto je Kostomarov imao nove komplikacije na mozgu.

- Ako pretpostavimo da se radilo o virusnoj infekciji, koja je zahvatila pluća i stvorila probleme s ugrušcima, onda nije zahvaćena samo mikrocirkulacija u udovima. Iste kapilare su i na srcu i plućima, ali i na mozgu. Udari su mnogo izvesniji u slučaju nedostatka kiseonika. Tada je poremećena cirkulacija, nema dovoljno kiseonika i tkivo u svim organima odumire, može čak i da prsne. Kod srčanog udara dolazi do puknuća u blizini srca, a kod moždanog udara blizu vrha mozga. Ako je to slučaj, lekarima sigurno nije lagano - rekao je.Kostomarov je 2006. godine na Olimpijskim igrama u Torinu osvojio zlatnu medalju u paru sa Tatjanom Navkom. Sa njom je dva puta osvajao Svetsko prvenstvno i tri puta Evropsko prvenstvo. Pre toga je nastupa sa Anom Semenovič i Ekaterinom Davidovom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati