Ostali sportovi

[ Izvor: RTS ]

22. 09. 2022. 14:21 0

Evolucija Formule 1 kroz objektive dva majstora fotografije

"Infinity Lighthouse" i "Lap 76" sa ponosom su najavili otvaranje izložbe fotografija "Paralele", dvojice priznatih fotoreportera - Miloša Cvetkovića i Andreja Isakovića. "Paralele" su priča u slikama o evoluciji Formule 1, globalnog sportskog fenomena, o razvoju takmičenja i organizacije u rasponu od četiri decenije. U objektivima dvojice nagrađivanih autora našli su se detalji sa trka s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog veka i, za poređenje, trenuci ovekovečeni u poslednjih nekoliko sezona.

Tačka susreta je kultno mesto - Velika nagrada Monaka, za neke esencija onoga što bi trebalo da predstavlja "najbrži cirkus na svetu": trkanje na ivici, adrenalin, spektakl i glamur.

I trka i Kneževina su se menjali kroz decenije što su i Miloš i Andrej zabeležili na svojim slikama, a svaki i najmanji detalj je dokaz zašto ova trka mora da ostane u F1 kalendaru, iako je upravo ovih dana baš to postalo upitno...

Izložba "Paralele", koja sadrži 52 izabrane fotografije dvojice autora, postavljena je u prostoru kod Ulaza 2 u TC "Galerija" u Beogradu, a svečano otvaranje zakazano je za ovaj četvrtak, u 19 časova.

Humanitarnog je karaktera, s obzirom na to da će kompletan prihod od prodaje izloženih dela biti uplaćen u korist Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka - NURDOR.

Izložba "Paralele" otvorena je do 28. septembra.

Više o autorima

Miloš Cvetković je rođen u Užicu, a fotografijom se bavi još od srednje škole, ali sebe je uverio da ume da fotografiše tek sa 26 godina, kad je ovekovečio udes na jednoj auto-trci.

Radio je kao fotoreporter u Borbi i Večernjim novostima, izveštavao je sa trka Formule 1 za kultni Avto magazin, a kasnije je radio i za agencije Rojters i EPA. Njegove fotografije, posebno vezane za ratna dešavanja u Jugoslaviji devedesetih godina, objavljivali su Tajms, Pari mač, Independent, Gardijan, Vašington post, Špigl, Štern, Njuzvik...

Andrej Isaković je profesionalnu fotografsku karijeru započeo je 1996. godine, na zadacima fotoreportera u brojnim beogradskim dnevnim novinama i magazinima. Od 1998. do kraja 2013. godine radio je kao fotograf dnevnog lista Blic, urednik fotografije NIN-a i Auto bilda i kao šef foto službe u izdavačkoj kući "Ringier Aksel Špringer" u Srbiji.

Od 2014. do danas radi kao regionalni šef fotograf u agenciji Frans pres, za koju poslednjih šest godina prati i glavne međunarodne sportske događaje, a fotografisanje trka Formule 1 je jedno od važnijih angažovanja. Olimpijske igre i međunarodni atletski turniri postali su mesto novog fotografskog izazova. Njegove fotografije često se objavljuju časopisima i novinama širom sveta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati