Košarka

[ Izvor: Sport klub ]

09. 10. 2024. 11:05 0

Slučaj "Vašington": Objašnjeno šta se dešava

Prethodnih dana svedočili smo jedinstvenom slučaju u istoriji košarke - u centru pažnje našao se Duejn Vašington junior, bek KK Partizan. Mnogi su čuli da je 24-godišnji bek napustio crno-bele zbog NBA angažmana, ali detalji su zaista nesvakidašnji.

U ovom tekstu raščlanićemo delove ove prilično komplikovane transakcije - šta se zapravo desilo?

Krajem prethodne NBA sezone, Vašington je postao tzv. "neograničeni slobodni agent". Završio se drugi dvosmerni ugovor koji je potpisao sa Njujork Niksima - tim sa Menhentna nije mu nudio dalju saradnju, iako je nastupio za Nikse u Letnjoj ligi.

Krajem jula, postalo je jasno da je bek rođen u Nemačkoj dogovorio dolazak u Partizan. Bio je predstavljen na "Simfoniji", igrao je prijateljske utakmice, a nastupio je i u dva meča ABA lige - u Beogradu protiv Borca i u Subotici protiv Spartaka. Delovalo je da će biti prilično važan za tim Željka Obradovića u sezoni koja se zahukvata…

Međutim, sa druge strane Atlantskog okeana kuvao se jedan veliki NBA trejd, koji će - mimo svih očekivanja - pipke pustiti sve do Beograda.

Karl-Entoni Tauns napustio je Minesota Timbervulvse i otišao u Njujork Nikse u "de facto" prvom interkontinentalnom NBA trejdu u kojem je učestvovao i Partizan. Da bi trejd formalno funkcionisao (da bi plate aktera trejda bile uravnotežene), u njega je morao da bude uključen i Šarlot. Hornetsi su za svoje usluge dobili 7,2 miliona dolara, pikove druge runde i trojicu igrača.

Sve se zakuvalo jer je jedan od te trojice košarkaša upravo Vašington. Zapravo, kompleksni „slučaj Vašington“ je bio taj koji se čekao da bi čitav ovaj veliki posao mogao da prođe.

Ali kako - zar njegov ugovor sa Niksima nije istekao?! Jeste, istekao je, ali objašnjenje postoji.

Pre svega, NBA nije briga za ugovore koji su sklopljeni sa ekipama iz drugih takmičenja. U očima NBA administracije, Vašington je slobodan agent, iako ima važeći ugovor sa Partizanom.

Ali kako? Kako Vašington može da učesnik trejda kao igrač Niksa, ako smo ustanovili da je slobodan agent?

U pitanju je tzv. "sign and trade", odnosno transakcija u kojoj se potpisuje ugovor sa slobodnim igračem, a on potom automatski bude poslat u drugi tim. NBA timovi su u prošlosti često zloupotrebljavali ovo pravilo za velike trejdove. Neretko su angažovali igrače koji su već bili u penziji i za koje se nikada nije ni očekivalo da zapravo zaigraju.

Ova „rupa u zakonu“ više ne postoji. Novi kolektivni ugovor igrača i vlasnika NBA timova potpisan je 2023. godine i izričito zabranjuje ovu praksu. Da bi košarkaš bio uključen u trejd kroz "sign and trade", mora da završi prethodnu sezonu u klubu koji ga trejduje.

Vašington zadovoljava ovaj kriterijum - završio je prošlu sezonu kao igrač Niksa.

Ali, čovek je imao važeći ugovor sa Partizanom

Da bi trejd za Taunsa prošao, crno-beli su morali da sarađuju. Dopustili su Vašingtonu raskid ugovora, kako bi mogao da dobije "ispisnicu" od FIBA - tzv. "Letter of Clearance".

Zbog čega bi klub iz Humske to uradio? Gubi bitnog člana rotacije na više utakmica u osetljivom periodu sezone… Razlog zbog kojeg se Partizan odlučio za (privremeni) rastanak sa Vašingtonom je - novac.

- Pred igračem se pojavila mogućnost da kroz trejd u NBA ligi bude deo posla u kojem će svi akteri ostvariti neki svoj interes. Klub je pristao da izađe u susret igraču, dozvoli mu odlazak u SAD i kao akter u celoj transakciji će ostvariti značajan prihod. Takođe, KK Partizan zadržava prava na igrača u slučaju povratka u Evropu - stoji u saopštenju crno-belih.

Vašington je sa Hornetsima potpisao trogodišnji ugovor ukupno vredan preko sedam miliona dolara, ali realnost je drugačija. Samo je prva godina garantovana, tako da 188 centimetara visokom beku sleduje 2,3 miliona dolara od NBA ekipe. Nije loše za igrača koji tokom leta nije imao nikakav NBA angažman, zar ne?

Tačno obeštećenje za Partizan nije objavljeno, barata se cifrom od 850.000 dolara, ali to zasad nije provereno.

Šta sada?

Sve zavisi od uloge koju će Hornetsi nameniti Vašingtonu. Trener Čarls Li koristi Duejna u pripremnim utakmicama pred start sezone. Mnogo se govorilo u finišu meča Hornets - Niks, u kojem je u glavnoj ulozi bio upravo Vašington (stvarnost je ponekad zaista čudnija od fikcije).

Na dva poena zaostatka imao je tri slobodna bacanja u samom finišu, a Vašington je promašio sva tri penala. Komentari na društvenim mrežama šalili su se da je to bio znak zahvalnosti Niksima koji su mu "ni krivom ni dužnom" doneli 2,3 milion dolara uključivši ga u trejd. Sa druge strane, navijači Partizana šalili su se da je promašio namerno jer želi da ubrza procez dobijanja otkaza i što pre se vrati u Beograd.

Nastupio je Vašington potom i u drugoj utakmici predsezone, takođe uz skroman učinak.

Ukratko, ako Hornetsi odluče da zadrže Vašingtona, Partizan ostaje bez igrača. Finansijski će vicešampion Srbije proći dobro, ali ostaje bez igrača kojem je namenjena ozbiljna uloga - moraće da se aktivira na tržištu i traži zamenu.

Istina je da je do trejda delovalo da je Šarlot dobro popunjen garantovanim ugovorima i da se očekivao instant-otkaz Vašingtonu, ali ekipi iz Severne Karoline se definitivno ne žuri sa donošenjem odluke.

Partizan, sa druge strane, na Vašingtona ne može da računa ni u drugom kolu Evrolige… Ne zna ni kad će moći, ni da li će uopšte moći, a utakmice se nižu.

Treba imati na će Partizan morati malo da sačeka, sve i da se desi da Šarlot odmah otpusti Vašingtona. Prvo će morati da provede 48 sati na tzv. "vejveru" (waiver) – listi otpuštenih igrača. Ukoliko mu niko ne uputi ponudu, Vašington će moći natrag u Beograd, ali će prethodno morati da dobije novi "Letter of Clearance" od FIBA. Ovog puta, da bi mu se dozvolio prelazak iz Šarlota u Partizan.

Da rezimiramo…

Sve je pozitivno prošlo za Duejna Vašingtona - neočekivano je dobio veliki novac. Svaka čast za menadžment Niksa - bili su veoma kreativni da bi angažovali Taunsa. Šarlot i dalje razmišlja - nije u žurbi da donese odluku, a i realno gledano, Vašington im nije prioritet i njegova uloga u timu nije baš velika.

Što se Partizana tiče… Vreme će pokazati. Tim se sigurno nada idealnom scenariju u kojem će dobro zaraditi, a igrač će se ekspresno vratiti. Međutim, u slučaju da ostane bez igrača, Partizan bi mogao brzo da reaguje.

Američki bek rođen u Frankfurtu (sin nekadašnjeg NBA igrača Duejna Vašingtona) studirao je na Ohajo Stejtu i uvek je važio za dobrog strelca. Stric mu je dugogodišnji NBA plejmejker Derek Fišer, preko kojeg se Vašington poznavao i sa pokojnom NBA legendom – Kobijem Brajantom.

Vašington u Partizan stiže posle NBA staža u Indijani, Finiksu i Njujorku, kao i izletima u Dži ligu. U ugovoru piše da posle prve sezone uz odgovarajuće obeštećenje može da se vrati u NBA.

U sezoni 2021/22, prvoj u najjačoj ligi sveta, odigrao je 48 utakmica (sedam kao starter) za Indijana Pejserse i za prosečno provedenih 20,2 minuta na terenu beležio je 9,9 poena, 1,7 skokova i 1,8 asistencija. Sledeće sezone je za Finiks upisao 31 meč (triput starter) i imao je učinak od 7,9 poena, 1,2 skoka i 2 asistencije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati