Košarka

Direktno.rs

12. 09. 2024. 20:24 1

Reagovanje na tekstove u slučaju "Smailagić"

Advokatska kancelarija Golubović - Simić - Marinković reagovala je na tekstove "UCENE I PRETNJE Otkriveno zašto je Smailagić pobegao iz Partizana i Srbije" i "Novi detalji prevare: Preko Smailagića oštetili i Golden Stejt, uzeli 200.000 dolara od NBA kluba", a koji su objavljeni na portalu Direktno.rs. Njihovo reagovanje prenosimo u celosti.

"Prvi put u istoriji košarke, osamnaestogodišnji dečak je prešao iz sredine kao što je Kotež, direktno u tim šampiona NBA lige. Nikada u istoriji ovih prostora se nije desilo da put u NBA ligu ne vodi preko Mege, Zvezde ili Partizana, ali ni preko drugih evropskih klubova, ni preko NCAA lige, već pravo iz naselja poput Koteža.

Taj put je trasiran i finansiran godinama unazad, igrač je svakodnevno imao individuelne i grupne treninge, obezbeđeni su mu različiti treneri za različite segmente igre, obezbeđeni su mu teretana i kondicioni treninzi, medicinske usluge i fizikalne terapije, posećivao je kampove, obezbeđeni su mu specijalni programi ishrane, nutricionista, kupovana mu je specijalna sportska oprema, obezbeđeno je da neke bivše legende NBA košarke dolaze u Kotež i gledaju ga u sali za fizičko, a deo usavršavanja igrača su, na primer, bili i obavezni privatni časovi engleskog jezika i matematike.

Iznećemo samo činjenice i to hronološki:

U avgustu 2018. igrač potpisuje "Ugovor o planiranju karijere, organizaciji sportskog i ličnog razvoja i usavršavanja igrača", kojim prihvata neke obaveze u odnosu na onog ko mu je sve navedeno godinama unazad omogućavao, ali se vodilo računa da taj ugovor u različitim svojstvima potpišu: (1) Igrač, (2) Otac igrača, (3) Majka igrača, (4) Trener igrača, (5) Predsednik kluba u kojem je igrač igrao, (6) Licencirani FIBA agent.

U aprilu 2019. pred javnim beležnikom je overen Ugovor o profesionalnom angažovanju igrača (ugovor o radu) između Alena Smailagića i KK Beko Basketball Kotež, a potom je isti uredno registrovan pred nadležnim telima KSS.

U julu 2019. igrač potpisuje ugovor sa ekipom tadašnjih NBA šampiona - Golden Stejt Voriors na iznos od više miliona evra.

Zatim navodni "ucenjivač" Z. Š. posećuje igrača u Americi o čemu svedoče i više nego srdačne zajedničke fotografije sačinjene u decembru 2019. u Njujorku ili u januaru 2020. u San Francisku.

Na proleće 2020, po zahtevu igrača, pojavila se potreba za Aneksiranjem tog ugovora, a u kojem stoji da "ugovorne strane izražavaju obostrano zadovoljstvo dosadašnjim planiranjem karijere, organizacijom sportskog i ličnog razvoja, kao i usavršavanjem igrača", te da ugovorne strane tada potpisuju aneks "zadovoljne dosadašnjom saradnjom, potvrđujući dosadašnje izvršavanje ugovornih obaveza, a sa ciljem da se i kroz aneksiranje ugovora igraču omogući što bolji dalji košarkaški razvoj i napredak u košarkaškoj karijeri".

Tokom letnje NBA pauze, u avgustu 2020. igrač je pohađao letnji košarkaški kamp u organizaciji "ucenjivača" koji je održan na Goču.

Početkom 2021. godine igrač je promenio savetodavce, pa je potom odlučio da ne poštuje ugovorima preuzete obaveze, pa je prekinuo svaku komunikaciju sa ljudima sa kojima je do tog momenta godinama bio u izrazito srdačnim i prijateljskim odnosima. Posledice govore da je to bio potez od kojeg karijera igrača kreće nizbbrdo, a ne nikakve izmišljene pretnje i ucene.

Pošto je igrač prekinuo svaki vid komunikacije i jasno stavio do znanja da nema nameru da poštuje ugovorima preuzete obaveze, lica koja su u tekstovima oznavana kao neko ko se bavi iznudama i ucenama su odlučila da sporni odnos iznesu pred organe koji su po zakonu nadležni za slučaj sporova.

Krajem 2021. je podneta jedna žalba Višem sudu u Beogradu, a kasnije je pokrenut i jedan arbitražni postupak pred međunarodnom BAT arbitražom u Ženevi.

Tek u januaru 2022. godine, skoro deceniju od kako je igrač počeo da koristi pružene benefite, u odgovoru na tužbu punomoćnik igrača iznosi tezu po kojoj igrač navodno nije znao šta je i sa kim potpisao?

Potom sledi jedan-jedini susret i jedina komunikacija Z. Š. i D. B. sa igračem, koja se desila slučajno u martu 2022. prilikom otvaranja košarkaških terena u Kotežu, kada su se sreli, srdačno pozdravili, bez ijedne razmenjene ružne reči ili pogleda.

Kasnije saznajemo da je punomoćnik igrača u julu iste godine predao potpuno besmislenu krivičnu prijavu protiv Z. Š. i D. B, verovatno sa ciljem da nekako potkrepi potpuno neutemeljene stavove iz odgovora na tužbu. Neko ko pretenduje da se bavi novinarstvom bi morao da zna da svako protiv svakog može da podnese krivičnu prijavu i da sadržina krivične prijave koju je jedan građanin podneo protiv drugog, apsolutno ne znači da su iznete tvrdnje istinite. Uprkos tome, nijedan medij nije ni pokušao da konaktira suprotnu stranu, već su usledili tekstovi puni laži i neistina, potkrepljeni samo "sadržinom prijave".

Viši sud u Beogradu je u postupku P. br. 3028/21 više puta zvao igrača da u svojstvu parnične stranke objasni kako je moguće da nije znao ni šta, ni sa kim potpisuje pred javnim beležnikom, ako je pismen i ako zna srpski, ali se on do današnjeg dana nijednom nije odazvao pozivima suda.

U postupku pred BAT arbitražom igrač se brani sličnom argumentacijom, po kojoj i ovde nije bio svestan šta potpisuje, iako se njegov potpis nalazi na svakoj od 24 stranice ugovora, iako je dokument potpisao pred advokatom, istovremeno sa ocem i majkom, trenerom...

Dakle, u periodu iz kojeg potiču navodne "pretnje, ucene i agonija", zbog kojih je navodno upropašćena karijera igrača, nije postojala apsolutno nikakva komunikacija, izuzev jednog slučajnog susreta na javnom skupu. Izizev tog susreta ni reč, ni poruka, ni mejl, ni telefonski razgovor, čak ni sa trenerom sa kojim je igrač skoro deceniju svakodnevno provodio sate u sali.

Van zdrave pameti je teza po kojoj se ucena ili iznuda ostvaruju kroz tužbu nadležnom sudu. Naprotiv, ucena i iznuda su pravno nedozvoljene radnje, dok je podnošenje tužbe nadležnom sudu u potpunosti zakonita i jedina ispravna i legitimna radnja koju može preduzeti bilo koje lice koje smatra da ima osnova za zaštitu nekog svog prava.

Uz saznanja koja sada imate, te spremnost naše advokatske kancelarije da Vam da na uvid apsolutno svaki dokument kojeg pominjemo, zahteamo da se odmah prekine brutalna kampanja protiv Z. Š. i D. B, koji su do sada predstavljeni kao kriminalci, koji su nečasnim, nepoštenim i kriminalnim radnjama doveli do toga da "igrač loše igra", te da je "pobegao iz Srbije" ili "prošao pakao" i slično.

Z. Š. i D. B. neće dalje učestvovati u "blatu" u koje neko sračunato pokušava da ih uvuče, već ovim demantijem počinjemo i završavamo raspravu pred medijima. Sporni odnos sa igračem biće raspravljen tamo gde treba - pred nadležnim instancama u već pokrenutim postupcima. Svaki medij koji nastavi da učestvuje u prljavoj kampanji, biće izložen utuženju. Sav novac ostvaren u postupcima naknade šteta, biće iskorišćen u svrhu razvoja mladih košarkaša u Srbiji, koji bi, uz adekvatnu podršku, možda mogli da dobiju priliku da iz Koteža ili neke slučne sredine završe u NBA ligi", zaključuje se u reagovanju advokatske kancelarije na tekstove.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Frizbi na žaru

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati