Košarka

Milan Zarić

07. 08. 2024. 12:43 6

Ubedljiv poraz košarkašica: Kraj za Srbiju u četvrtfinalu

Košarkašice Srbije neće se boriti za medalju na Olimpijskim igrama, budući da su takmičenje završile u četvrtfinalu. Nepremostiva prepreka za izabranice Marine Maljković bila je Australija, koja je ubedljivo slavila - 85:67. Australijanke su tako otišle u polufinale, gde će igrati protiv SAD ili Nigerije.

Pokušale su naše košarkašice da naprave iznenađenje, ali jednostavno nije išlo. Australijanke su pokazale da su u ovim momentima kvalitetnija reprezentacija, pa su se potpuno zasluženo plasirale među četiri najbolje selekcije na Igrama.

Australija je od rane faze meča nametnula visok ritam, koji izabranice Marine Maljković nisu uspele da prate. Jer, rivalke su u finišu prvog poluvremena uspele da se "odlepe" i odu na 18 poena razlike, kada je i pitanje pobednika praktično rešeno.

Uprkos ubedljivoj prednosti, Australijanke se nisu predavale, pa su dodatno podigle prednost u trećoj četvrtini, u kojoj su gotovo konstantno bile iznad plus 20. Jesu naše košarkašice do kraja pokušale da se vrate, eventualno priprete, ali nisu bile ni blizu toga, pa su na kraju porazom od 18 razlike okončale nastup na Olimpijskim igrama.

Sa druge strane, Australija je uspela da se plasira u polufinale, gde će se sastati sa pobednikom meča SAD - Nigerija.

Četvrta četvrtina: Srbija - Australija 67:85

Imale su Australijanke ogromnu prednost i početkom poslednje četvrtine, kada su otišle na plus 25, nakon čega su naše devojke ušle u seriju. Stigla je tada prvo trojka Anđele Dugalić, a onda i Jovane Nogić, zahvaljujući čemu je Srbija smanjila na 56:75, pa je selektorka Australije odmah reagovala minutom odmora.

Pokušale su košarkašice Srbije dodatno da se približe, u čemu su donekle i uspele posle trojke Nevene Jovanović, ali je stigao odgovor na drugoj strani - poeni Alane Smit za plus 20 (59:79).

Rutinski su Australijanke čuvale ubedljivu prednost, pa su posle poena Vitkomb sa linije slobodnih bacanja otišle na plus 22, da bi na nešto više od minut pre kraja Jovana Nogić smanjila na 65:84. Srbija je do kraja uspela tek još malo da smanji, pa je Smailbegović sa linije slobodnih bacanja postavila konačnih 67:85.

Treća četvrtina: Srbija - Australija 48:72

Australijanke su poenima na startu treće četvrtine otišle na plus 18, ali se onda pojavila Jovana Nogić. Pogodila je trojku, a onda je poentirala posle prodora iz teške situacije i smanjila je na 37:50, a onda je posle dobre odbrane pogodila i Anđela Dugalić za 39:50.

Međutim, rivalke su tu seriju uspele da prekinu i preko Smit su otišle na 39:52. Naša odbrana nije najbolje funkcionisala ni u drugom poluvremenu, što se videlo i posle lakih poena Talbot, zahvaljujući kojima je Australija ponovo imala plus 15 (39:54).

Izgledalo je posle onih poena Nogić da smo na pravom putu, međutim onda je ponovo došlo do praznog hoda. Koristile su to rivalke, pa su preko sjajne Alane Smit, koja je pogodila pod faulom za 39:57. A kako ni sledeći napad nisu košarkašice Srbije iskoristile, usledila je nova kazna - trojka Vitkomb za novu najveću prednost na meču - 39:60.

Ni tajm-aut Marine Maljković nije pomogao, jer su rivalke i posle minuta odmora vezale sedam poena, pa su posle trojke Vitkomb otišle na ogromnih 39:67. Konačno je tu seriju uspela trojkom da prekine Dugalić, ali na identičan način je odgovorila Džordž - 42:70.

Uspele su naše košarkašice nešto da pogode u ovom periodu, ali je odmah stizao odgovor Australije. Tako je i Džejd Melburn sa linije penala pogodila posle koša Aleksandre Katanić, pa su rivalke čuvale ubedljivu prednost (45:72). Četvrtinu je Srbija završila sa tri poena sa linije slobodnih bacanje Nadije Smailbegović, pa smo u poslednjih 10 minuta ušli sa minus 24 - 48:72.

Druga četvrtina: Srbija - Australija 32:48

Australijanke su bolje počele drugu deonicu, budući da su preko Alane Smit i Džejd Melburn stekle ogromnih plus 12, ali su naše devojke uspele da odgovore, pa su preko Race i Janković vratile jednocifrenu razliku - 23:31.

Međutim, nakon tih poena usledila je serija protivnica od 5:0 za plus 13, što je nateralo Marinu Maljković da uzme minut odmora. I dobro su naše devojke reagovale, budući da su posle tajm-auta uspele da prekinu seriju, pa je Anđela Dugalić smanjila na 25:36.

Ali, imale su Australijanke spreman odgovor - trojka Medžen na 25:39, da bi u sledećem napadu Jovana Nogić na identičan način pokušala da uzvrati, ali nije bila precizna i ostalo je minus 14. I to nije bilo sve, jer je Alana Smit digla na 25:40, nakon čega su protivnice imale napad da se još više udalje, međutim naše devojke su se odbranile.

Posle nekoliko neiskorišćenih napada uspele su košarkašice Srbije da poentiraju, budući da je put do koša našla Jovana Nogić, koja je poentirala za 27:40, a posle čijih poena je selektorka Australije uzela tajm-aut. Nisu rivalke uspele da realizuju napad posle minuta odmora, pa je Srbija ušla u mini seriju, budući da je Saša Čađo pogodila trojku za minus 10 (30:40).

Mogle su izabranice Marine Maljković da nastave seriju, ali dve izgubljene lopte otvorile su kontre rivalkama, koje su brzo i lako otišle na 30:44. Greške su nastavile da se nižu, pogrešila je i Ivon Anderson, pa je Australija otišla na plus 18, da bi se poluvreme ipak završilo poenima naše selekcije za 32:48.

Prva četvrtina: Srbija - Australija 19:26

Počeo je meč, i to našim poenima, odnosno košem Jovane Nogić, međutim imale su rivalke odgovor, pa su preko Talbot i Mekgregor došle do preokreta - 2:4. Nogić je potom sa linije penala poravnala, ali je usledio novi koš Talbot za 4:6.

Ušle su nakon toga rivalke u seriju, usledili su poeni Alane Smit, između čijih pogodaka je poentirala Maša Janković, pa je Australija otišla na plus četiri (6:10). Odgovorile su naše kraljice - Jovana Nogić je pokazala da je raspoložena, te je tako asistirala Ivon Anderson za poene.

Međutim, razigrane su bile i rivalke, pa su pogodile i prvu trojku na meču. Dalekometni hitac ubacila je Semi Vitkomb za najveću prednost Australijanki na meču - 8:13. Ali, stigla je trojka na trojku - Ivon Anderson je okušala sreću i pogodila, pa su naše devojke prišle na 11:13.

Nisu u sledećem napadu košarkašice dobro reagovale, pa je Alana Smit faulirana, pritom je i pogodila, a kako je realizovala i dodatno bacanje rival je otišao na 11:16. Ipak, odgovor je stigao i Dragana Stanković je smanjila na minus tri, a da je Ivana Raca pogodila trojku - mogle su naše devojke do izjednačenja. To se nije desilo, pa je sve to kaznila Kejla Džordž za 13:18. Džordž je zatim i pogodila trojku za 13:21, što je nateralo Marinu Maljković da traži tajm-aut.

I taj minut odmora je očigledno urodio plodom, budući da je mini serija rivala prekinuta, te je Ivana Raca smanjila na 15:21. Izgledalo je da u tim momentima naše devojke drže priključak, kada je "sevnula" trojka Melburn, na šta je pokušala da odgovori Ivana Raca, koja je pogodila za 19:26 i odlazak na obavezni odmor.

SRBIJA - AUSTRALIJA 67:85 (19:26, 13:22, 16:24, 19:13)

Dvorana: "Bersi". Sudije: Martin Vulić (Hrvatska), Arijadna Čueka (Španija), Jevgenij Mihejev (Kazahstan).

SRBIJA: Raca 10, Čađo 3, Jovanović 3, Anderson 6, Stanković 2, Nogić 17, Janković 5, Katanić 2, Dugalić 14, Krajišnik, Đorđević, Smailbegović 5.

AUSTRALIJA: Melburn 18, Valas, Talbot 5, Medžen 3, Smit 22, Mekbegor 4, Tolo, Džordž 18, Atvel, Borlejs, Džekson, Vitkomb 15.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati