Košarka

[ Izvor: Sportske.net ]

02. 04. 2024. 18:42 0

Moguće promene u Evroligi - jedna se tiče večitih?!

Evroliga bi 2026. godine mogla da doživi velike promene u svojoj organizaciji. Višegodišnje licence klubova akcionara će prestati da važe, a biće više mogućnosti za promenu sistema takmičenja.

Portal "Basketnews" razmotrio je neke od promena koje bi mogle da se dogode u narednih nekoliko godina i kako bi te promene mogle da oblikuju budućnost elitnog evropskog košarkaškog takmičenja.

Promene bi mogle da budu brojne jer niko više neće imati zagarantovanu poziciju, pa će stoga i fleksibilnost za radikalne promene, uključujući i veći broj učesnika, biti znatno veća.

U jednu od tih promena uključeni su srpski klubovi Crvena zvezda i Partizan, koji će, prema navodima ovog portala, biti kandidati za višegodišnju licencu.

Najveći aduti crveno i crno-belih su pune hale, rekordne posete, najbolje atmfosfere u Evropi, ali i najava još većih ulaganja u sezonama ispred nas...

Druga promena mogla bi da se tiče ekipe CSKA iz Moskve, kojoj bi mogla da se oduzme licenca. Ruski tim je jedan od akcionara, ali to verovatno više neće biti od leta 2026.

Naravno, ovde su nezaobilazni Dubai i Abu Dabi, dva grada iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja pošto-poto žele da se na neki način uključe u Evroligu. Dubai bi trebalo da ima klub u elitnom takmičenju od sezone 2025/2026. i da se za Evroligu brusi tako što će sledeće sezone igrati Evrokup i ABA ligu. Abu Dabi, sa druge strane, želi organizaciju fajnal-fora i to u tri sezone zaredom, a postoji mogućnost i da on formira klub u dogledno vreme.

Razmatraće se naravno i "francuski faktor" u vidu Monaka i Pariza. Monako se već etablirao kao jedan od najboljih timova Evrope, prošle sezone je bio treći na fajnal-foru, ove sezone ponovo dobro gura, ali on nije vlasnik licence i svakako je da će 2026. konkurisati za nju, kada svim ostalima isteknu. Pariz ima ozbiljan projekat, koji je jako zanimljiv Evroligi i jak je kandidat da se za stalno uključi u ovo takmičenje. U njega bi mogao da uđe već sledeće sezone, ukoliko ove osvoji Evrokup, u kom je dogurao do finala i tamo će se sastati sa Buržom ili Bešiktašom.

Tu je i slučaj Virtusa iz Bolonje, evropskog velikana koji takođe nema stalnu licencu i svakako će učiniti sve da do nje i dođe.

Alba i Asvel su stalni učesnici Evrolige sa licencama, ali od 2026. godine bi vrlo lako moglo da se desi da to više ne budu. Nemaju rezultate, nisu preterano zanimljivi takmičenju i sponzorima, a juče se čak pojavila informacija da bi Alba već sledeće sezone mogla da se spusti u Evrokup. Naravno, ukoliko Monako i Pariz dobiju licence 2026, ligično je da bez iste ostane Asvel, jer nije realno da Francuska ima tri predstavnika.

Opcija je i ulazak još jednog kluba iz Izraela, a najozbiljniji pretendent je Hapoel Jerusalim.

I na kraju, "slučaj London". Svi znamo da Engleska i košarka ne idu u istu rečenicu, ali London je i previše atraktivna destinacija i sjajno tržište da bi ga se Evroliga odrekla u svom novom modelu. Tim Londona se dobro razvija, ove sezone je pod vođstvom našeg trenera Petra Božića dogurao do polufinala Evrokupa i nije nemoguće da ga vidimo i kao člana Evrolige za dve godine...

Naravno, pozicije Reala, Barselone, Panatinaikosa, Olimpijakosa, Efesa, Fenerbahčea, milanske Olimpije, Žalgirisa i Bajerna ostaće nedodirljive.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati