Košarka

Milan Zarić

23. 02. 2024. 21:59 0

Srbija se mučila, pa ludom serijom slomila Fince

Košarkaši Srbije po planu su započeli kvalifikacije za naredni Evrobasket, pošto su u prvom kolu grupe G savladali Finsku sa 77:61. Novi izazov ih čeka za tri dana, kada će se sastati sa Gruzijom.

"Orlovi" dugo nisu mogli da pronađu prepoznatljiv ritam, gotovo tri četvrtine su se mučili sa Fincima, ali su onda krajem trećeg i početkom četvrtog kvartala ubacili protivnika u mašinu, te su neverovatnom serijom od 28:3 rešili pitanje pobednika.

Bio je ovo prvi meč za izabranike Svetislava Pešića nakon osvajanja svetskog srebra na Mundobasketu u Manili i nisu ga počeli na najbolji način. Jer, nervozni su bili u napadu, nisu mogli da pronađu željeni ritam, što je dovelo do toga da Finci imaju prednost.

Rival je već na startu došao do osetljive prednosti, budući da je poveo sa 5:13, ali su naši momci uzvratili, pa su serijom 12:2 došli do preokreta. Ipak, košarkaši Finske su bili ti koji su prvi deo meča okončali sa tri poena prednosti - 17:20.

Velika borba je viđena i u drugom kvartalu, u kom su nešto češće košarkaši Srbije vodili, međutim nikako nisu mogli da se odlepe. Doduše, "orlovi" su u ovoj četvtini u dva navrata imali plus četiri, da bi poluvreme okončali sa dva poena prednosti - 36:34.

Delovalo je da bi to moglo da da vetar u leđa košarkašima Srbije u trećoj četvrtini, međutim viđena je potpuno drugačija situacija. Nisu naši igrači mogli da dođu do smislenog napada, dok su Finci, sa druge strane, briljirali, pa su sredinom deonice došli do najveće prednosti - od devet poena (39:48).

I onda je krenula nestvarna serija Srbije. U napadu je praktično sve išlo preko Filipa Petruševa, koji je pod košem mučio rivale, preko potrebnu energiju je davao igrom u odbrani Aleksa Avramović, posle čijih rola je dolazilo do lakih poena. I za tili čas je došlo do preokreta, budući da su naši momci serijom od 19:3 u poslednjih 10 minuta ušli sa sedam poena prednosti.

Serija nije prekinuta ni početkom četvrte četvrtine, kao što je bilo reči, na kraju je ona iznosila 28:3, zahvaljujući čemu su "orlovi" otišli na, ispostavilo se kasnije, nedostižnih 67:51.

Pokušali su Finci da se vrate, došli su na minus 10, no to je bilo sve od njih, budući da su izabranici Svetislava Pešića završili utakmicu na siguran način, pa su na kraju i slavili sa 77:61.

Na najbolji način su počeli kvalifikacije za Evrobasket, na kom će se sigurno kao domaćin, naći Finska, dok će se Srbija sa Danskom i Gruzijom boriti za dva mesta iz grupe G koja vode na kontinentalni šampionat. Naredni protivnik je Gruzija, koja je na startu poražena od Danske.

SRBIJA - FINSKA 77:61 (17:20, 19:14, 22:17, 19:10)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić". Sudije: Martins Kozlovskis (Letonija), Marijus Ćulin (Rumunija), Darijuš Zapolski (Poljska).

SRBIJA: Davidovac 7, Đurišić 2, Jamaraz 3, Koprivica 1, Marinković 7, Avramović 18, Beslać 7, Gudurić 5, Mitrović 19, Petrušev 8, Radanov, Ristić.

FINSKA: Blomgren, Grandison, Madžuni 10, Rajtanen 8, Vara 2, Dolenc 2, Jantunen 11, Madsen 6, Palmi 4, Salin 8, Sepala, Valtonen 10.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati