Košarka

[ Izvor: sportklub.rs ]

07. 02. 2024. 05:27 1

Dubai u Evroligi: Šta kaže pravilnik?

Poslednjih meseci mnogo se priča o projektu Dubai i njegovom učešću u Evroligi u narednoj sezoni, a poslednje informacije ukazuju da je to sve izvesnije.

Sam košarkaški klub Dubai je trenutno samo projekat, a njegovo ostvarenje zavisi baš od mesta u elitnom takmičenju. Mnogi se pozivaju na to da klub mora da učestvuje u nekom domaćem šampionatu ili regionalnom takmičenju da bi zapravo imao šansu da se nađe u Evroligi, ali da li je zaista tako?

Da li Dubai zaista mora da igra neku ligu osim Evrolige?

U Članu 5.3. navodi se da bi klub mogao da dobije mesto u Evroligi "mora da učestvuje u domaćem šampionatu, osim ako izuzetak ne odobri Izvršni odbor deoničara".

Pošto košarkaški klub Dubai nema seniorski tim, samim tim trenutno i ne učestvuje ni u jednom takmičenju. Od starta se kao jedna od mogućnosti pominjala opcija igranja ABA lige. O učešću Dubaija se još nije raspravljalo, a to bi moglo da se desi u narednih mesec-dva.

Ipak, sam pravilnik Evrolige otvara i mogućnost da Dubai ne mora da igra bilo koje domaće takmičenje ako to odobre deoničari. Takav slučaj je bio pre pet godina, kada Olimpijakos nije igrao domaću ligu, ali je dobio podršku ostalih vlasnika A licence kojih je osim Pirejaca 12. Prema pojedinim informacijama, upravo taj Izvršni odbor je u novembru prošle godine jednoglasno podržao projekat Dubaija, koji trenutno ima veće šanse za ulazak u Evroligu od Londona i Pariza.

Kada ABA liga može da raspravlja o Dubaiju?

Skupština ABA lige trebalo bi da bude zakazana za mesec-dva i tada bi trebalo više da se zna o tome da li će Dubai postati peti klub van zemalja bivše Jugoslavije koji će igrati u regionalnom takmičenju. U samom pravilniku ABA lige ne postoji član koji se tiče toga da li je jednoglasna podrška klubova potrebna za donošenje odluke o priključivanju novog kluba.

Konačan spisak učesnika Evrolige za narednu sezonu znaćemo tek u junu, kao i svake godine, pošto elitno takmičenje tako funkcioniše što se tiče izbora klubova kojima će dodeliti specijalne pozivnice. ABA liga načelno ima jedno mesto koje je rezervisano za šampiona, međutim, u pravilniku regionalnog takmičenja stoji "Prvak ABA lige će ostvariti pravo igranja u Evroligi pod uslovom da bude odobren i prihvaćen od strane Evrolige, u skladu sa njihovim pravilima i kriterijumima".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati