Košarka

[ Izvor: Mediji ]

13. 08. 2023. 10:57 1

Klasa 2023. u Kući slavnih će se zauvek pamtiti

"Košarkaška kuća slavnih" u Masačusetsu zamišljena je kao institucija u kojoj se čuva sećanje na legendarne pojedince i timove košarke. Svake godine novi članovi se uvode pod svodove ovog zdanja lepim ceremonijama, ali retko kada se dogodi da se poštovanje oda tolikom broju istinskih košarkaških legendi kao što je to slučaj sa "klasom 2023".

U noći između subote i nedelje po srednjoevropskom vremenu, članovi Kuće slavnih postali su Greg Popovič, Dirk Novicki, Dvejn Vejd, Pau Gasol, Toni Parker i Beki Hemon, kao i reprezentacija SAD koja je 1976. godine učestvovala na Olimpijskim igrama.

Greg Popovič smatra se možda i najuspešnijim i najuticajnijim trenerom u istoriji NBA, a na čelu San Antonio Sparsa je od 1996. godine. Pet puta je bio NBA šampion.

Dirk Novicki je od 1998. do 2019. godine nosio dres Dalas Meveriksa, koje je 2011. godine herojski odveo do titule NBA šampiona. Sa reprezentacijom Nemačke bio je evropski vicešampion i treći na svetu.

Dvejn Vejd, trostruki NBA šampion, smatra se jednim od najboljih bekova 21. veka, a najviše će se pamtiti njegov period u Majami Hitu, sa kojim je osvojio tri šampionska prstena.

Toni Parker je gotovo čitavu NBA karijeru proveo u Sparsima, zajedno sa trenerom Popovičem, sa kojim je zajedno uveden pod svodove Kuće.

Beki Hemon, legendarna košarkašica, bila je WNBA Ol-star, reprezentativka Rusije, a posle igračke karijere izuzetno je uspešna i kao trener. Mnogi smatraju da bi mogla da postane prva žena-glavni trener u istoriji NBA.

Pau Gasol je najveći španski košarkaš svih vremena, sa "Furijom" je osvojio 11 medalja na velikim takmičenjima, a sa Lejkersima je dvaput bio NBA šampion.

Igrači moraju da budu penzionisani makar četiri sezone pre nego što postanu dostupni da budu uvedeni u Kuću slavnih.

Prethodne godine jedan od članova koji su uvedeni u Kuću slavnih bio je i legendarni srpski košarkaš Radivoj Korać, a od košarkaša sa ovih prostora članovi Kuće slavnih su još i: Dražen Petrović, Dražen Dalipagić, Dino Rađa, Vlade Divac, Toni Kukoč, Krešimir Ćosić. Među trenerima ova čast je ukazana Aleksandru Nikoliću i Mirku Novoselu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati