Košarka

Jovan Kolar

19. 03. 2023. 07:00 14

Mića Berić: Uvek se borim za ono u šta verujem!

Olako trošimo sportske asove poput Vidića i odbacujemo njihovo znanje i iskustvo kojim bi mogli da pomognu sportu, ali i celom društvu. Nije ni čudo što se iz takve zemlje odlazi. Deca koja se bave sportom sve ranije odlaze iz Srbije i ovo nije način da to zaustavimo, jer niko od njih ne sanja da bude jedan od delegata koji glasa po naredbi, već svi sanjaju da budu sportisti poput Nemanja Vidića - kaže u intervjuu za Direktno.rs Miroslav Mića Berić, bivši košarkaški reprezentativac, kapiten Partizana i član Predsedništva Stranke slobode i pravde.

Muška košarkaška selekcija je u krizi, kako rezultata, tako i igre. Da li ćemo platiti ceh neigranja na Olimpijskim igrama i rane eliminacije sa Evropskog prvenstva?

- Ja bih rekao da imamo krizu rezultata od Kine, neodlaska na OI u Tokiju zaključno sa poslednjim EP. Sve to može da se promeni i da izbriše jedno takmičenje kao što je Svetsko prvenstvo preko kojeg možemo da odemo i na sledeće OI u Parizu. Imali smo dosta sreće i plasirali smo se na Svetsko prvenstvo, kroz sistem koji nam zbog nemogućnosti korišćenja igrača iz NBA i Evrolige predstavlja problem. I to je dobro. Jako je važno to naredno Svetsko prvenstvo, jer preko njega možemo da se plasiramo i na OI. 

- Izostanak sa dve Olimpijade zaredom bio bi katastrofa za zemlju u kojoj je košarka i dalje nacionalni sport broj jedan. Važno je da svi igrači zdravo i uspešno završe sezonu i da svi budu voljni da igraju za reprezentaciju. Mislim na igrače iz NBA, pre svih na Jokića i Bogdanovića, ali i na igrače iz Evrolige poput Micića, Gudurića, Lučića, Kalinića... Ako se to desi, ja sam siguran da mi možemo da napravimo dobar rezultat na narednom Svetskom prvenstvu - tvrdi Berić za naš portal.
S obzirom na to u kakvom je stanju košarka, šta biste promenili i rešavanje kog problema bi Vam bio prioritet?

- Trebalo bi nam mnogo više prostora nego što imamo ovde da bi objasnili sve probleme sa kojim se susreće sport, pa i košarka u Srbiji. Oni su slični kao i problemi celog društva i to je nemoguće odvojiti. Ja bih insistirao na otvaranju prostora i stvaranju uslova da nam mladi igrači više igraju. Očigledna je kriza u mlađim selekcijama. Ne pričam samo o medaljama, već i o tome da nemamo više toliko mladih igrača koji bi mogli u budućnosti da budu nosioci igre u reprezentaciji.- Lakše bi nam bilo da odgovorimo na ovaj izazov da imamo našu ligu koja ima prohodnost ka Evroligi i Evrokupu bez kojih nema vrhunskih klubova. Da imamo, mogli bismo da ograničimo broj stranaca ili da kao u nekim drugim zemljama uvedemo obavezu da na parketu u svakom trenutku imamo barem dva domaća igrača. Potrebna nam je dugoročna strategija razvoja košarke koja mora biti plod dogovora svih koji su deo našeg sporta od trenera, menadžera, sportskih radnika, lekara, sponzora. U toj strategiji nema mesta za soliranje, niti za sujete, već je potrebno da svi zajedno napravimo plan koji će omogućiti nove uspehe, jer mi kao zemlja nismo ostali bez talenata. Potreban nam je sistem prilagođen novim uslovima, jer je Srbija bila i biće zemlja košarke.Kako ocenjujete igru Partizana ove godine u Evroligi i koje su Vaše predikcije u vezi konačnog plasmana crno-belih?

- U trenutku kada pravimo intervju Partizan je u osam i ima izvanrednu sezonu. Ostaje pitanje da li će uspeti da sve to naplati i uđe u plej-of. Koliko god to u ovom trenutku izgledalo sigurno - ništa još nije gotovo. Partizan igra odlično, ima sjajne pobede, domaćin je u četiri od pet utakmica do kraja sezone, ali pred njim su utakmice sa najboljim timovima u ligi. Ja verujem da će taj san o Top 8 postati java, ali ima još da se igra. Važno je da taj spektakl iz "Beogradske arene" koji se ponavlja iz kola u kolo jeste prepoznat u svetu košarke i to je dobra vest za košarku u Srbiji, ali i u Evropi gde potpuno rasprodata dvorana i takva ljubav navijača prema klubu nije česta pojava. O tome se priča i u medijima i u košarkaškim krugovima i ja sam ponosan na to.
Gde vidite košarku u Srbiji i Srbiju u narednom periodu?

- Košarka je nacionalni sport broj jedan u Srbiji. Kriza rezultata dođe i prođe, ali talenat i ljubav koju mi svi imamo prema košarci garantuje da će košarka i u budućnosti biti naš ponos. Za to nam je potrebno da radimo, jer ne može da se živi od stare slave. U sportu ne postoji ništa što ti pripada, za sve moraš da se izboriš i to je lekcija koju moramo stalno da ponavljamo svi.

Kako komentarišete sve što se dešavalo oko kandidature Nemanje Vidića za predsednika FSS?

- Ja sam se već oglasio povodom svega što se dešavalo sa Nemanjom Vidićem. Cela ta priča oko izbora je od početka ličila na loše izrežiran film u kome je fudbal samo na gubitku. I meni je žao zbog toga. Taj izbor je zapravo slika današnje Srbije u kojoj se zatvaraju vrata ljudima koje čitav svet poznaje i priznaje. Olako trošimo sportske asove poput Vidića i odbacujemo njihovo znanje i iskustvo kojim bi mogli da pomognu sportu, ali i celom društvu. Nije ni čudo što se iz takve zemlje odlazi. Deca koja se bave sportom sve ranije odlaze iz Srbije i ovo nije način da to zaustavimo, jer niko od njih ne sanja da bude jedan od delegata koji glasa po naredbi, već svi sanjaju da budu sportisti poput Nemanja Vidića.
Član ste Predsedništva Stranke slobode i pravde. Koji je Vaš motiv za ulazak u politiku i koji su ciljevi koje želite da ostvarite?

- Ja sam još na prošlim izborima podržao listu Ujedinjene opozicije i onda sam nastavio svoj angažman u Stranci slobode i pravde, gde verujem da su ljudi koji mogu da donesu promene i obezbede normalnost u zemlji koja ima brojne probleme sa kojima se svi srećemo svakoga dana.

- Kada govorimo o motivima, važno mi je da istaknem da ja niti sam živeo, niti ću živeti od politike i od mog angažmana u opozicionoj stranci koja je na udaru režima nisam očekivao ništa, bar ne ništa dobro. Uostalom, svi znamo kako u ovom sistemu prolaze politički neistomišljenici vlasti bez obzira da li su sportisti, bivši reprezentativci, priznati glumci ili univerzitetski profesori. Jedan od mojih motiva jeste i da promenimo taj sistem, jer sam ubeđenja da to nije ni pristojno, ni dobro za moju zemlju. A ja sam takav, uvek kažem šta mislim i spreman sam da se za svoje stavove borim, ne da bi nešto od toga imao, već samo zato što u njih verujem.- A verujem da zajedno možemo da se izborimo za zemlju u kojoj se bolje živi, iz koje se ne beži. U toj borbi sam okružen ljudima kojima verujem poput Dragana Đilasa, Marinike Tepić, Borka Stefanovića, Ljube Vidačića, Mile Popović, Branka Miljuša i mnogih drugih koje sam kroz ovaj angažman upoznao. Ovih dana putujemo zajedno po Srbiji u kampanji "Srbija u Evropi" i moram da priznam da mi ta nova poznanstva bude novu nadu - zaključio je Mića Berić u intervjuu za Direktno.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati