Košarka

Direktno.rs

04. 08. 2022. 09:22 0

Uskoro Evrobasket: Koja zvezda će zasijati?

Veliki broj NBA asova nastupiće na predstojećem Evropskom prvenstvu u košarci od 1. do 18. septembra igra u četiri države. Publika će moći da gleda majstorije zvezda pod obručima i uživa u kvalitetnoj košarci. Evropljani u poslednje vreme dominiraju najjačom košarkaškom ligom na svetu. Čak trojica su izabrana u prvu petorku prošle sezone. Ko su najveće zvezde ovogodišnjeg Evrobasketa?

Nikola Jokić se vratio u reprezentaciju Srbije. "Orlovi" su jedni od favorita za medalju sa aktuelnim osvajačem MVP priznanja u NBA. Jedan je od retkih koji su uspeli da ga odbrane. Potpisao je najveći ugovor u istoriji takmičenja, dok Denver gradi tim oko njega. Zasluženo je plasiran kao član najbolje petorke sa Lukom Dončićem, Devinom Bukerom, Džejsonom Tejtumom i Janisom Adetokumbom.

Svakodnevno je partijama pomerao granice postavljajući brojne rekorde. U minuloj sezoni je beležio prosečno 27,1 poen, 13,8 skokova i 7,9 asistencija. Plejmejker zarobljen u telu centra što bi se laički reklo. Denver nikako da uzme prsten, a ove sezone ih je u prvoj rundi izbacio potonji šampion Golden Stejt.

Srbija prvu fazu igra sa: Češkom, Poljskom, Izraelom, Holandijom i Finskom.

Na Evropskom prvenstvu će zaigrati i osvajač NBA prstena Janis Adetokumbo. On predvodi selekciju Grčke koja već sada ima respektabilan sastav. Upravo je grčki košarkaš dva puta osvajao nagradu za MVP NBA lige pre Nikole Jokića. I dalje je predvodnik tima iz Viskonsina i jedan od najatraktivnijih igrača za gledanje. Oduševljavaće publiku svojim eksplozivnim zakucavanjima.

U minuloj NBA sezoni Boston je izbacio Bakse u polufinalu Istoka. Janis je tada u proseku imao 29,9 poena, 11,6 skokova i 5,8 asistencija. Izabran je kao deo najbolje petorke u takmičenju. Takođe je uvršten u startnu postavu najboljih defanzivaca.

Grčku na Evrobasketu očekuju dueli grupne faze sa: Estonijom, Ukrajinom, Velikom Britanijom, Italijom i Hrvatskom.

Luka Dončić je momak koji ne zna za odmor kada je o reprezentaciji reč. Igrao je značajan duel sa Hrvatskom u kvalifikacijama za Mundobasket naredne godine. Slovenci su stigli do 4. mesta na OI u Tokiju, a on im je najbolji igrač. Dalas je minule godine igrao finale Zapadne konferencije, ali su izgubili od Golden Stejta sa 4:1 u seriji. Dončić je zaslužio da se nađe u najboljoj petorci lige. Poenterski imao je 28,4 poena po meču uz 9,1 skok i 8,7 asistencija.

Taman ima priliku da pokaže pun potencijal. Slovenci su u grupi sa: Nemačkom, Mađarskom, Litvanijom, BiH i Francuskom.

U timu trikolora će igrati i Rudi Gober, član najbolje defanzivne postave NBA lige. To priznanje je osvojio po šesti put. Prošle sezone je nosio dres Jute, ali je uoči nove trejdovan, pa ćemo ga gledati u opremi Minesote. Na 66 mečeva ligaškog dela, u proseku je beležio 15,6 poena i 14,7 skokova.

Selekcija Litvanije na Evrobasket dolazi pojačana Jonasom Valančijunasom. Zamalo mu je izmakla NBA titula jer je 2019. napustio Toronto potpisavši za Memfis. Sa Nju Orleansom ih je minule godine izbacio Finiks u prvoj rundi plej - ofa. Odigrao je za Pelikanse 74 utakmice regularnog dela. Imao je proseke od 17.8 poena i 11.4 skoka po meču. Još 2013. godine je biran u idealnu postavu novajlija NBA lige.


Litvanija, Slovenija i Francuska se nalaze u najtežoj grupi na Evrobasketu. Tu su još Nemačka, Mađarska i BiH. Trojica od pomenutih superzvezda igraće jedan protiv drugog. Sigurno je da nas očekuje spektakl na predstojećem prvenstvu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati