Košarka

[ Izvor: Mediji ]

02. 04. 2022. 18:56 1

Radivoj Korać u Kući slavnih: IZABRAN

Proslavljeni jugoslovenski košarkaš Radivoj Korać posthumno će dobiti jedno od najvećih priznanja u svetu košarke.

Radivoj Korać, prvi evropski košarkaš koji je pokazao da je nije nemoguće da se postigne trocifreni broj poena na jednoj utakmici - za svoj OKK Beograd je u Kupu šampiona ubacio švedskom Alviku 99 poena!

Osvajač je prvih medalja Jugoslavije na tri najveća takmičenja (olimpijsko srebro 1968, svetska srebra 1963, 1967, evropska srebra 1961, 1965, evropska bronza 1963) na kojima je izgrađeno temelje budućih višedecenijskih uspeha reprezentacije naše nekadašnje zemlje, status legende evropske i svetske košarke stekao je još vreme za tragično prekinutog života u 31. godini.

Međunarodna košarkaška Federacija (FIBA) je, na predlog tadašnjeg generalnog sekretara Vilijema Džonsam u čast našeg i svog velikana 1972. godine osnovala jedno od svoja tri klupska evropska takmičenja - Kup Radivoja Koraća. Pobednik takmičenja je četiri decenije podizao pehar Žućkovu levicu koji je zapravo otisak u zlatu Koraćeve šuterske ruke, a koji od 2003. godine osvaja najbolji u Kupu Srbije, preimenovan u Kup Radivoja Koraća.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati