Košarka

[ Izvor: Koš magazin ]

21. 11. 2021. 20:21 0

Odlazak legende: Preminuo Dragan Ivanović

Koronavirus je, nažalost, upisao još jednu sportsku žrtvu. U 66. godini preminuo je Dragan Ivanović, brat proslavljenog košarkaškog trenera Duška Ivanovića, dugogodišnji kapiten KK Budućnost, potom učitelj košarke i cenjeni sportski radnik.

Ivanovićev prerani odlazak rastužio je prijatelje košarke, ne samo u Crnoj Gori. Košarkaška legenda, pravi intelektualac, vrstan košarkaški pedagog, mudar i temeljan, gospodin na terenu i van njega. Jednom rečju - ljudina, epiteti su kojima su njegovi saigrači, prijatelji, bivši i sadašnji košarkaši oprostili od popularnog Koste, piše portal Koš magazin.

Dragan je košarkašku karijeru počeo u rodnom Bijelom Polju, u dresu tadašnjeg drugoligaša Jedinstva. Dve godine nosio je dres beogradskog Beka, da bi 1976. godine došao u Budućnost. Sa njim u tandemu stigao je i njegov dve godine mlađi brat Duško, nakon odrađenih priprema sa Crvenom zvezdom.

Uspešnu košarkašku karijeru gradili su paralelno sa polaganjem ispita na Pravnom fakultetu u Podgorici. Dragan je delio minutažu na mestu plejmejkera sa takođe novajlijom - Nikolom Antićem. Ovaj tandem obeležio je narednu dekadu KK Budućnost. Ivanović je za trinaest godina u plavom dresu odigrao više od 600 utakmica. Uveo je podgorički klub u Prvu ligu, doveo ga i do trećeg mesta u Kupu Radivoja Koraća. Budućnost je bila rekorder po broju gredalaca na domaćem terenu jer ih je tokom prve prvoligaške sezone gledalo u proseku više od 5.000 ljudi…

Po završetku karijere bavio se trenerskim poslom, u Švajcarskoj i u Crnoj Gori. Kratko vreme bio je rukovodilac omladinske škole u Budućnosti. Vodio je i izuzetno cenjenu školu košarke "Morača". Upravo su roditelji dece koju je učio prvim košarkaškim koracima, napisali jedan od najdirljivijih pozdrava:

- Opraštamo se od našeg prvog učitelja na košarkaškom terenu, ali i van njega! Hvala Vam što ste na naše sinove preneli deo Vaše smirenosti, odmerenosti, znanja i vaspitanja i time dali veliki doprinos da postanu dobri ljudi. Iskreno saučešće Vašim najdražima, a Vas ćemo večno pamtiti i pominjati po dobru.

- Bio je oličenje postojanosti, pouzdanosti i viteštva i u životu i na košarkaškom terenu - napisali su njegovi dugogodišnji rivali sa terena, braća Mihailo i Đorđije Pavićević.

Pored uspešne košarkaške karijere, Dragan Ivanović bio je cenjen sportski radnik. Diplomu Pravnog fakulteta valorizovao je na odgovornim pozicijama u Ministarstvu sporta, odnosno Direkciji za sport i mlade Vlade Crne Gore. Ipak, nije zaboradio prvu ljubav.

- Da počinjem ponovo , krenuo bih istim putem. Košarka mi je dala sve, prijatelje, porodicu, pre svega. Smatram da je košarka način života. Uzela je možda neko slobodno vreme, ali je naučila radu i disciplini - govorio je Ivanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati