Košarka

I. V.

12. 10. 2020. 17:23 0

Kako je kvartet fantastiko usrećio Jugu i Split

U anale evropske košarke za sva vreme ušla je splitska Jugoplastika, koja je krajem osamdesetih godina prošlog veka, uz pomoć Srba, Hrvata i Crnogoraca, uspela da tri puta pokori Evropu. Bio je to neverovatan uspeh, koji je u današnje vreme nezamisliv za sport u regionu.

Ova slika govori više od hiljadu reči, a prve dve šampionske titule "žutih sa Gripa" doneli su dirigent sa klupe Božidar Maljković, dok je na terenu blistao trio fantastiko - kapiten Duško Ivanović, čudesni Toni Kukoč i svemogući Dino Rađa.

Kad pogledate ovu fotografiju starije generacije se vraćaju tri decenije unazad, dok mladi treba od njih da slušaju, čitaju i prepričavaju kako se Jugoplastika tri godine zaredom pela na tron Starog kontinenta. Osim ovih, najvećih imena tadašnje jugoslovenske košarke, u timu su bili i Zoran Sretenović, Zoran Savić, Goran Sobin, Luka Pavićević, Borko Radović, Velimir Perasović, Žan Tabak, Petar Naumoski...

Košarka ostaje da živi u Splitu, sada u ABA ligi, a podsećanje na blistavi kraj osamdesetih godina ostaće za priču i pokoljenja. Da se nikad ne zaboravi i da bude domaći zadatak svim klubovima sa prostora bivše Jugoslavije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati