Košarka

I. Velimirović

15. 02. 2020. 09:43 0

"Biti među 12 najboljih na svetu je čudo"

Marina Maljković, selektorka ženske košarkaške reprezentacije, aktuelne bronzane sa Evropskog prvenstva i učesnica Olimpijskih igara u Tokiju ove godine, bila je gost naše stalne rubrike pet pitanja direktno.

1. Šta za našu žensku košarku znači plasman na Olimpijske igre, drugi put zaredom?

- Znači mnogo. Takmičenje na Olimpijskim igrama i borba za olimpijska odličja su snovi koje sanja svaki sportista, svako dete koje počinje da se zanima za neki sport. Biti među 12 najboljih reprezentacija na svetu je pravo čudo. Mnogi toga još uvek nisu svesni, ali to je zaista ogroman uspeh - kaže Marina Maljković za Direktno.

2. A za Vas lično, posle zlata na EP, bronze u Riju i bronze na ovogodisnjem EP?

- Nikada na uspehe mog tima nisam gledala sa lične strane. Ovo je timski sport i uspeh je uspeh tima. U dosadašnjoj karijeri nisam dozvoljavala da moje timove uspesi uspavaju. Idemo napred, nema stajanja. Nezadovoljavamo se odlaskom u Tokio, da bi samo bili deo defilea ili obilazili znamenitosti. Znamo ko su protivnici, znamo koji je nivo trenutno ženske košarke u svetu, znamo i kako da dođemo do njega. Sada dolazimo do onog najtežeg dela, a to je kako sprovesti u delo sve isplanirano i kako da sve ono što budemo prošli u toku priprema, pretočimo na utakmicama.

3. Koliko za popularnost ženske košarke znači to što su se i EP i ovaj turnir igrali pred domaćom publikom?

- Moramo biti svesni stanja u društvu u kome živimo. Ženski sport nema popularnost kao muški. Ali sve to može da se promeni, a proces može da bude dug, višedecenijski. Naš prevashodni cilj je da što veći broj devojčica aktiviramo da se bave košarkom, da iz tog broja dobijemo kvalitet, koji bi pretočili u jaku domaću ligu, sa kvalitetnom finansijskom podrškom. Da stvorimo dobar sistem. To je ono što sam započela u mom Pokretu - stvaranje okruženja koje će se interesovati za žensku košarku.

4. Hoće li se promeniti slika u srpskom sportu, odnosno državi, da pocče da se više ulaže u klubove i žensku košarku?

- Ja sam optimista i verujem da smo već krenuli u dobrom smeru. Država je pomogla da se organizuje Evrobasket prošlog leta, pa ovaj olimpijski turnir. Lige moraju da ponude sistem, kako bi imale podršku i ja sam sigurna da se i po tom pitanju krećemo u dobrom smeru.

5. Iza nas su tri medalje seniorki u poslednjih pet godina i dve mlađih kategorija. Šta da očekujemo u Tokiju?

- Svaki uspeh mora da bude podstrek za bolji rad. Tako i svi ti uspesi moraju da stimulišu mlađe generacije da rade, rade i samo rade, ukoliko žele da budu uspešne. Ništa ne stiže preko noći. Talenat je nešto što nam ne nedostaje. Samo rad i ono što je najbitnije - kvalitetni stručnjaci, osposobljeni da pomognu mladim igračicama da se razvijaju u pravom smeru. Od mene najavu medalja ili pobeda nikada niste čuli, pa će tako biti i ovoga puta. Ono što uvek obećam, a pričam iz iskustva, jer tako pripremam moje košarkašice, jeste borba za svaku loptu, za svaki skok, za svaki koš. Neodstupanje ni milimetar u borbi za konačan cilj. Samo sa takvim pristupom i takvim razmišljanjem, a uz kvalitetnu pripremu, možete napadati vrhunske rezultate - zaključila je Marina Maljković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati