Košarka

Direktno.rs

09. 02. 2020. 16:50 1

BRAVO, DEVOJKE Košarkašice idu na Olimpijske igre

Veliki uspeh srpskih košarkašica koje će drugi put uzastopno učestvovati na Olimpijskim igrama. Izabranice Marine Maljković u Tokiju će braniti olimpijsku bronzu osvojenu pre četiri godine u Riju, a kartu za OI overile su trijumfom nad Mozambikom u Beogradu rezultatom 76:48 (16:21, 18:7, 26:14, 16:6).

Srpske reprezentativke iskoristile su priliku da se na kvalifikacionom turniru na domaćem terenu domognu Tokija. Posle poraza od favorizovanih Amerikanki, u dvorani "Aleksandar Nikolić" u subotu je pala Nigerija, da bi u odlučujućem meču Srbija opravdala ulogu favorita nad Mozambikom, ostavivši afričku selekciju bez plasmana na najveću planetarnu smotru koja će se ovog leta održati u prestonici Japana.

Utakmica sa Mozambikom nije dobro počela, a srpske reprezentativke bile su u grču čitavu prvu deonicu, kao i pola druge. Tek nekoliko trenutaka pred odlazak na odmor stekle su značajniju prednost i probile bunker afričke selekcije koja je odigrala izuzetno čvrsto u odbrani.

U trećoj deonici mašina se upalila i zahuktala, proradio je šut za tri poena, proradile su Sonja Vasić, Ana Dabović, Nevena Jovanović, a u poslednji kvartal Srbija je ušla sa 18 poena prednosti (60:42) i već tada je bilo jasno da će četa Marine Maljković trijumfom obezbediti olimpijsku vizu.

Tamo gde su stale u trećoj, nastavile su i četvrtoj četvrtini. U potpunosti je Srbija kontrolisala meč, Mozambik se već tada predao, a prednost je konstantno rasla.

U jednom trenutku Srbija je imala plus 30 razlike (76:46), ali je Mozambik uspeo samo da jednim košem "ublaži" poraz.

Tok utakmice:

Četvrta četvrtina:

Posle dva minuta praznog hoda, usledili su poeni na obe strane. Srbija kontrolisala meč u potpunosti, a u jednom trenutku, na sredini kvartala, izabranice Marine Maljković došle su do najvećih 30 razlike (74:44).


Treća ćetvrtina:

U trećoj deonici deluje da su se naše košarkašice totalno rasteretile pritiska. Prednost polako raste, a na početku četvrtine najpre je Ana Dabović poentirala za dva, a potom i Jelena Bruks ubacila je novu trojku za prvu dvocifrenu prednost na utakmici za Srbiju - 39:28.

Nastavile su naše da rešetaju mrežicu Mozambika, a do sada sjajna odbrana rivalki Srbije, raspršila se u delove. Na sredini treće deonice Srbija je u jednom trenutku imala plus 18 (46:28). Nakon toga sedam vezanih poena Mozambika. Mini seriju prekinula je Ana Dabović sa linije penala, da bi se potom ređali poeni Tine Krajišnik i Nevene Jovanović (54:35).

Do kraja deonice srpske košarkašice održavale su prednost i u poslednju četvrtinu ušle sa 18 poena prednosti (60:42).

Druga četvrtina:

Mozambik se i dalje odlično drži, ali za razliku od prve deonice gde su protivnice imale konstantnu prednost i završile četvrtinu sa rezultatom 21:16, srpske košarkašice du u drugom kvartalu počele da pronalaze recept za čvrstu igru rivala i bedem u odbrani. U prvoj deonici šut za tri poena gotovoda nije ni išao, a sredinom druge četvrtine izabranice Marine Maljković vezale su tri trojke, nakon čega su prešle u vođstvo.

Van linije 6,75 pogađale su Sonja Vasić i Nevena Jovanović, da bi igračice Mozambika vratile jednu trojku, ali nisu došle do izjednačenja. Drugu četvrtinu Srpskinje su dobile ubedljivim rezultatom rezultatom 18:7, a na poluvreme su odišle sa prednošču od šest razlike 34:28.

Prva četvrtina:

Košarkašice Mozambika nošene svešću da nemaju šta da izgube opuštenije su krenule u meč i stekle prednost. Tokom čitave deonice imale su četiri ili pet poena prednosti, da bi četvrtinu završile rezultatom 21:16.

Nedostaje našim devojkama čvrstine u igri, a ni šut sa distance za sada ne funkcioniše na onom nivou kao protiv Nigerije.

Mozambik je bio konkretniji u prodoru, nisu se libile da napadnu ka košu i uglavnom su bile uspešnije i fizički dominantnije od Srbije. Pritom igraju čvrstu odbranu i pokrivaju sve pozicije. Nadajmo se da će se uskoro stvari na terenu promeniti.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati