Košarka

Direktno [ Izvor: Njujork post/Index.hr ]

27. 01. 2020. 10:21 0

DETALJI NESREĆE Pilot bio upozoren da leti prenisko

Pilot helikoptera u kojem je poginuo legendarni košarkaš Kobi Brajant, njegova 13-godišnja ćerka i još sedmoro ljudi bio je upozoren da leti opasno nisko pre nego što se srušio u brdima u Kaliforniji, pri brzini od gotovo 300 kilometara na sat, javlja Njujork post.

U tragičnoj nesreći poginuli su svi koji su bili u helikopteru. Audiosnimak s kontrolnog tornja otkriva upravo to:

- Još uvek ste prenisko za let po ovom vremenu - rečeno je pilotu.

Vreme u okolini Los Anđelesa, gde se nesreća dogodila, bilo je jako maglovito i većina helikoptera bila je prizemljena. Pilot helikoptera Brajanta planirao je da sleti na aerodromu Burbank, ali kružio je oko 15 minuta čekajući da mu dopuste sletanje zbog loših vremenskih uslova i drugih letelica koje su čekale na da slete.

Malo pre nesreće pilot je podigao helikopter na više od 600 metara, a onda se srušio na visini od oko 500 metara. Podaci o letu pokazuju kako je brzina helikoptera bila gotovo 300 kilometara na sat.

Izvor je Njujork postu rekao da je Kobijev helikopter imao dva motora pa se ne bi srušio da je ostao bez jednog.

- Ovakve se nesreće događaju jer pilot gubi osećaj u prostoru. S obzirom na ostatke na mestu nesreće, čini se da su se zabili u planinu prednjim delom helikoptera. Kobeov helikopter bio je star 20 godina, reč je o "Sikorskom" S-76. Njima najčešće upravljaju dva pilota, ali u nedelju je Kobeovim helikopterom upravljao samo jedan pilot. Verovatno je leteo oslanjajući se na ono što vidi, a ne na instrumente koji nadziru visinu letenja - dodao je izvor američkog medija.

SNN-ov meteorolog Majkl Gej kazao je kako je bila jako loša vidljivost u vreme kad je helikopter pao. Bilo je dosta magle.

- Vlažnost vazduha bila je 100 odsto, to znači da je vazduh bio poput supe - rekao je.

Loše vremenske uslove potvrdila je i losanđeleška policija.

- Vremenski uslovi u nedelju ujutru nisu zadovoljavali minimalne uslove za letenje policije u Los Anđelesu . dodao je PR Džoš Doš Rubenštajn SNN-u.

Zbog magle policija je prizemljila helikoptere u nedelju ujutro po tamošnjem vremenu. Od magle se ništa nije moglo videti, helikopter je kružio, kako piše TMZ, helikopter u kojem je bio Brajant više je puta kružio i menjao visinu. Tako je nekoliko minuta kružio na području Zoološkog vrta u Los Anđelesu. Tada je leteo prilično nisko, verojatno čekajući da se magla raziđe.

Oko 9.30 sati pilot je kontaktirao aerodrom Burbank. Tada je helikopter kružio, a zatim je nastavio put. U 9.40 sati našli su se usred još veće magle. U tom je trenutku, helikopter okrenuo na jug. To je bilo kobno jer je letio prema planinskom području. Pilot se naglo popeo s visine od 350 metara na visinu od 600.

Nekoliko trenutaka kasnije, kako se čini, udarili su u planinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati