Košarka

Milan Zarić

17. 01. 2020. 10:24 0

Stranac u stručnom štabu Srbije? Recept koji donosi uspeh

Košarkaški savez Srbije saopštio je da će Majkl Meloun, trener Denvera, biti savetnik u stručnom štabu selektora Igora Kokoškova. Samo dan posle NBA stručnjak nije precizirao da li je prihvatio ponudu iza Beograda ili ne, ali se očekuje da sedne na klupou "orlova". Stranci, ipak, nisu novina u našim reprezentacijama.

Sama mogućnost da Majkl Meloun postane deo stručnog štaba reprezentacije Srbije podelila je naciju. Jedni nisu skrivali zadovoljstvo da se Kokoškovu priključi trener jednog od najboljih klubova Zapadne konferencije NBA lige, što bi praktično značilo da će Nikola Jokić, zvanično najbolji centar NBA lige, u kvalifikacijama za Olimpijske igre sigurno igrati. I ne samo to, već se očekuje da će imati ključnu ulogu u igri nacionalnog tima.

S druge strane, na društvenim mrežama su se pojavili kritičari mogućnosti da Kokoškov angažuje američkog stratega, jer smatraju da stranac ne bi trebalo da bude član stručnog štaba našeg nacionalnog tima. Ali, vratimo li se samo malo unazad, jasno se vidi da eventualno angažovanje Melouna u reprezentaciji Srbije ne bi bilo ništa čudno, jer su inostrani stručnjaci i ranije bili deo nacionalnog tima, i to je davalo rezultate.

Tako je Aleksandar Đorđević u svom stručnom štabu na kormilu "orlova" imao dva inostrana stručnjaka. Jedan je bio Goran Bjedov, stručnjak rođen u Zagrebu, a koji je bio asistent nekadašnjem selektoru Srbije. On je bio od samog početka uz Đorđevića, pa je sedeo na klupi reprezentacije, ali mu je pomagao i u Panatinaikosu, Bajernu i sada u Virtusu.

Pored Bjedova, asistent Aleksandru Đorđeviću je bio i Adam Tatalović, stručnjak rodom iz Sjedinjenih Američkih Država, a koji je bio asistent u mnogim klubovima iz NBA lige. I ta kombinacija je dala uspeha, jer su "orlovi" na velikim takmičenjima od 2014. goine osvajali evropsko, svetsko i olimpijsko srebro.

I to nije sve, jer je i Nikola Grbić posezao i za saradnicima iz inostranstva, pa se tako u njegovom stručnom štabu našao italijanski stručnjak. Njemu je, dok je sedeo na klupi odbojkaške reprezentacije Srbije, pomagao Tomazo Totolo, koji je bio njegov analitičar.

U bokserskoj reprezentaciji Srbije je angažovan Kubanac Horhe Luis Frometa Matoš, koji je u decembru prošle godine postao prvi trener našeg nacionalnog tima, odnosno postao je prvi saradnik našeg selektora.

Stoga, eventualno angažovanje Majkla Melouna na klupi košarkaške reprezentacije Srbije ne bi prestavljalo čudnu odluku, jer nam je prošlost pokazala da su se takve situacije događale i da su uglavnom donosile uspehe i medalje na velikim takmičenjima.

Trener Denvera bi, ako prihvati ponudu naše Kuće košarke, svakako bio veliko pojačanje za naš nacionalni tim, te bi se zajedno sa Igorom Kokoškovim potrudio da izvuče maksimum iz Nikole Jokića, koji bi trebalo da bude predvodnik "orlova" u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a kasnije i na nadmetanju u Tokiju.

Eventualni angažman Melouna na klupi "orlova" ne bi bio njegov prvi boravak u Srbiji, jer je prethodnih leta već imao priliku da se nađe u Somboru, gde je nadgledao kako se Jokić priprema za narednu sezonu. Poslednji put je u našoj zemlji bio prethodnog leta, gde je gledao prijateljski meč između Srbije i Litvanije u "Areni". Ostaje da se vidi da li će ga ovog leta ljubitelji košarke u Srbiji još više gledati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati