Košarka

Milan Zarić

31. 12. 2019. 12:11 0

Igor Kokoškov za Direktno.rs: Srbija je kruna karijere

San Igora Kokoškova je u 2019. godini ostvaren - postao je selektor košarkaša Srbije. U narednoj godini će pokušati da sa "orlovima" obraduje naciju i napravi uspeh na Olimpijskim igrama. O toj temi, ali i o NBA ligi, Bogdanu, Bjelici, Jokiću, selektor naše reprezentacije je pričao za Direktno.rs.

Iza vas je uzbudljiva godina. Počeli ste kao trener Finiksa, a završavate kao selektor Srbije?

- Ova 2019. je svakako godina koju ću pamtiti. Ostvario sam se u potpunosti kao trener, jer sam imao priliku da vodim jedan NBA tim, što je neprocenljivo iskustvo. Na kraju, sve je krunisano selektorskom funkcijom. Dakle, godina je bila i te kako uspešna i svakako ću je se po lepom sećati - počeo je razgovor za Direktno.rs Igor Kokoškov.

Sedeli ste na klupi Finiksa, postali ste prvi evropski trener koji je vodio NBA tim?

- Ukazana mi je velika čast, ali ne gledam to na takav način. Jednostavno, 20 godina sam u ovom poslu, prethodno sam pet godina radio u Finiksu i dobio šansu da vodim Sanse. Znao sam sa čime ću se sve suočavati, nije tu bilo iznenađenja, niti bilo čega novog, iako je odgovornost stvarno bila velika. Stvaralo mi je to dodatnu, i to veliku obavezu, jer sam tada bio glavni u tom organizacionom delu. Sve u svemu, ne mogu da budem nezadovoljan, to je privilegija za jednog trenera. Da mi ponovo bude ponuđena šansa - isto bih uradio.

Kao selektor Srbije ulazite u 2020?

- Ukazana mi je velika čast! Nijednog trenutka nije bilo dileme, niti nekog preteranog razmišljanja. Dugo sam u NBA, bio sam blizu i FIBA, budući da sam bio selektor Gruzije i Slovenije, ali pozicija selektora Srbije ima neku potpuno drugačiju težinu. Emotivni deo je tu bio ključan, jer sam krenuo iz Srbije, tako sam imao veliku čast, ali i odgovornost. Svi znamo koliko Srbi vole košarku, da je ona sport broj jedan u našoj zemlji i ja ću učiniti sve da obradujem navijače.

Koliko stižete da pratite igre naših košarkaša u NBA, ali i širom Evrope?

- Samim tim što sam prihvatio selektorski posao, prihvatio sam celokupan paket koji ide sa tom funkcijom. Selektorski posao iziskuje veliki posao na dnevnoj bazi, potrebno je da se prate igre košarkaša u NBA, ali i Evroligi, Evrokupu, nacionalnim šampionatima... Pratim igre naših momaka u najjačoj ligi na svetu, stižem i da ispratim partije u evropskim takmičenjima. Moram da podvučem da ćemo imati dve akcije sledeće godine, prvo "prozore" u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, gde nećemo moći da računamo na igrače iz NBA i Evrolige, a onda nas i čekaju kvalifikacije za Olimpijske igre. Mene kao selektora čeka težak posao.

Za dve reprezentativne akcije naredne godine uigravaćete dva različita tima. Koliko vam to stvara problem?

- Predstavljamo Srbiju i moram da naglasim da nema nebitnih takmičenja. Jeste, kvalifikacije za Olimpijske igre su ključno takmičenje sledeće godine, ali ništa manje bitna za nas neće biti borba za Evrobasket. Svesni smo da u februaru nećemo moći da računamo na sve igrače, što je svakako mali problem. Ali, vrlo je bitno reći da mi nemamo dve reprezentacije, niti imamo dva spiska i svi igrači koji budu nastupali u kvalifikacijama za EP, biće razmatrani i za leto i borbu za Tokio.

Pred beogradskom publikom ćete debitovati u februaru, raste li uzbuđenje?

- Imamo toliko posla, pa taj emotivni osećaj stavljam sa strane, jer on u ovom trenutku i nije toliko bitan. Moramo najpre da se usredsredimo na februar, sve utakmice su nam mnogo bitne, iako su Olimpijske igre nešto posebno. Kada je reč o protivnicima, verujem da će nam Italijani biti najveći konkurenti, koji su predvođeni selektorom Saketijem i iskusnim košarkašima, od kojih njih četiri, pet igra u NBA ligi. Ipak, kvalifikacije su i dalje daleko, apstraktno je pričati od koga nam preti najveća opasnost. Nećemo se baviti protivnicima, već je samo želja da se fokusiramo na nas. Svakako ćemo svakom rivalu ozbiljno pristupiti.

Mnogo se priča o košarkašima koji bi mogli da nastupe za "orlove", da li je u toj užoj konkurenciji i talentovani Alen Smailagić?

- Smailagić je košarkaš koji za sada pravi lepe korake u NBA ligi. Njegova životna priča, kao i sam dolazak u SAD veoma su interesantni. Za sada se lepo razvija i pokazao je da igranje u NBA ligi nije nedostižan san za mlade igrače van SAD. Velika je stvar što je u rotaciji tima koji je prošle godine igrao u finalu, a prethodno i bio šampion u NBA ligi. Sigurno će biti na spisku igrača koje ćemo pratiti, u februaru neće moći da igra za nas, ali ćemo ga razmatrati za leto. Pratim njegove partije, nisam uspeo da se vidim sa njim, pošto je on bio u razvojnom timu kada smo igrali protiv Golden Stejta, ali ćemo se sigurno sastati uskoro.

Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica imaju zapaženu ulogu u Sakramentu, u čijem ste stručnom štabu?

- Bogdan je ove sezone preuzeo lidersku ulogu, igra veoma dobro, samo je problem što su ga omele te povrede, zbog kojih je morao da propusti nekoliko utakmica u dresu Sakramenta. Mnogo je bitan za naš tim. Isti je slučaj i sa Nemanjom Bjelicom, koji ove sezone ima zapaženu minutažu i dosta doprinosi igri Sakramenta. Šteta je samo što rezultati i pored njihovih dobrih igrača nisu još bolji.

Nikola Jokić je ove sezone u dresu Denvera nastavio onde gde je stao prošle. Kako komentarišete njegove partije?

- Jokić je prošle sezone bio fantastičan, a ove pruža jednako dobre partije u najjačoj ligi na svetu. Samo je pokazao zbog čega je od strane medija, trenera i navijača proglašen za najboljeg centra NBA lige. Moramo da budemo ponosni zbog načina na koji predstavlja našu zemlju. Jednostavno, Denver ima trenutno najbolji učinak u istoriji ove franšize, za šta ogromnu zaslugu ima Nikola Jokić. Njegovo igranje za reprezentaciju u junu? Mnogo su daleko kvalifikacije, Jokić je trenutno fokusiran na Denver, i tako treba do bude, pošto do juna mnogo toga može da se dogodi.

"Doček Nove godine u krugu porodice"

Za Igora Kokoškova nema odmora, obaveze se ređaju kao na traci, ali je imao vremena da posveti najmilijima tokom "najluđe noći".

- Igramo sa Los Anđeles Klipersima na dan dočeka Nove godine. Ali, na svu sreću, taj duel se igra nešto ranije, tako da ću nakon meča da se posvetim porodici. Sa njima ću dočekati 2020. 

"Čitaocima Direktno.rs mnogo sreće, zdravlja, ljubavi"

Selektor Srbije i pomoćni trener Sakramenta imao je lepu poruku za ljude u Srbiji.

- Vašim čitaocima i svim ljudima u Srbiji želim mnogo zdravlja, sreće i ljubavi. Ulazimo u godinu punu očekivanja, na sportskom planu ćemo imati mnogo obaveza i moja želja je da na što više mečeva trijumfujemo. Cilj u 2020. je svakako da odemo na Olimpijske igre i da u Tokiju na što bolji način reprezentujemo Srbiju. Voleo bih i daću sve od sebe da obradujemo navijače i da ispunimo njihova očekivanja - zaključio je Kokoškov u razgovoru za Direktno.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati