Fudbal

[ Izvor: Mondo ]

04. 10. 2024. 15:54 0

Skandal u Bundesligi: Borusija Dortmund nameštala utakmice?

Nekadašnji rumunski fudbaler Laurencije Regekamp otkrio je u jednom lokalnom podkastu neverovatne detalje - po njegovim rečima, Borusija iz Dortmunda želela je da tokom poluvremena namesti meč poslednjeg kola Bundeslige u sezoni 2002/03, kako bi ostala na drugoj poziciji i obezbedila plasman u Ligu šampiona na kraju sezone.

Aktuelni šampion Nemačke imao je ideju da tokom pauze između dva dela meča "kupi" igrače Energi Kotbusa, za koji je igrao i Rumun, a da zatim u nastavku susreta stigne do trijumfa koji garantuje drugu poziciju.

Navodno, "Milioneri" iz Dortmunda bili su spremni da svakom igraču ponude oko 25 ili 30 hiljada kako bi u nastavku meča Kotbus odigrao tako da bude poražen.

Kako tvrdi Regekamp, na vrata njihove svlačionice u poluvremenu je zakucao kapiten Borusije Štefan Rojter.

Nekadašnji šampion Nemačke sa Bajernom i Borusijom, prvak Evrope sa Borusije, ali i šampion Evrope i sveta sa reprezentacijom Nemačke šutirao je vrata svlačionice u kojoj su igrači Kotbusa pravili plan za nastavak meča.

U tom trenutku gubili su 1:0, ali nisu bili spremni da prihvate ponudu o nameštanju meča.

Izašli su na teren i izjednačili, iako su već ispali iz lige.

- Shvataš da su ga odbili? Došli su da nam ponude novac, ali nije bilo do toga... Takve stvari mora da radi ceo tim. Nismo imali šta da dobijemo ili izgubimo. Bilo je to samo do našših ambicija. Rekli su da će nam dati pet, šest golova. Nisu nas uzimali u obzir, a onda na poluvremenu... - pričao je popularni "Rege".

Borusija nije uspela da se plasira u Ligu šampiona jer je u poslednjoj utakmici prvenstva kiksnula i protiv Energi Kotbusa odigrala samo 1:1, što je iskoristio Štutgart i pobedom nad Volfsburgom (2:0) pretekao šampiona iz prethodne sezone.

Umesto direktnog plasmana tim iz Dortmunda je otišao u kvalifikacije i tamo doživeo neuspeh, a ispovest o dešavanjima sa početka milenijuma baca potpuno novo svetlo na celokupnu situaciju.

- Igrali smo meč poslednjeg kola protiv Dortmunda, već smo ispali iz lige i znali smo da idemo na Majorku. To je neka vrsta tim bildinga, idete na tri-četiri dana negde, da se družite, iako ste ispali. Mislili smo da će doći i reći 'Momci, evo dajemo vam poklon... Uzmite ovo - rekao je Laurentiju dok je rukama želeo da pokaže simbol za novac.

Stiče se utisak da se Regekamp ne seća najbolje svih detalja iz tog perioda, pošto je tokom gostovanja u podkastu promašio podatke koji su lako dostupni na internetu.

On veruje da je te sezone Štutgart bio šampion, dok se Borusija borila za titulu, a zapravo je Bajern pre poslednjeg kola obezbedio trofej.

Ulog meča koji je igrao bilo je drugo mesto i direktan plasman u Ligu šampiona, pa se ne može pouzdano reći koliko je Rumun siguran izvor za ostale detalje.

Posebno kad se ima u vidu da je i sam Regekamp optuživan za nameštanje mečeva. Godinu dana pre Mundijala koji je igran u Nemačkoj tamošnju javnost potresao je veliki skandal.

Hrvati Ante i Milan Šapina bili su na čelu lanca ljudi koji je bio umešan u nameštanje utakmica, pre svega na drugoligaškom nivou fudbala.

Tokom istrage se kroz medije provlačilo i ime Laurentija Regekampa kao fudbalera Kemnica, ali se on izvukao jer su optužbe bile neosnovane - nikada nije igrao za taj tim.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati