Fudbal

Direktno.rs

14. 06. 2024. 07:40 0

Bura oko klupskog SP: FIFA "popila" tužbu

Međunarodni sindikat fudbalera FIFPRO podneo je tužbu sudu u Briselu protiv Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) zbog proširenja Svetskog klupskog prvenstva.

Prošireno Svetsko klupsko prvenstvo na kojem će učestvovati 32 tima, planirano je da se održi u junu i julu 2025. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

FIFPRO je naveo da je zabrinut zbog fizičkih i metalnih zahteva koji se stavljaju pred igrače i dodao da odluke poput ove "krše prava igrača i njihovih sindikata".

Dodaje se i da su sindikati igrači iz Engleske i Francuske takođe podneli tužbu Privrednom sudu u Briselu. Od briselskog suda se traži da se slučaj prosledi Evropskom sudu pravde.

FIFA je detalje svog proširenog Svetskog klupskog prvenstva otkrila u decembru.

FIFPRO se ubrzo usprotivio planovima, za koje je naveo da su pokazali "nedostatak pažnje za mentalno i fizičko zdravlje igrača, kao i zanemarivanje njihovog ličnog i porodičnog života".

FIFA je saopštila da će raspored jednomesečnog turnira, za vreme pauze u većini liga širom sveta, obezbediti dovoljno odmora za igrače.

Ta tvrdnja je bila sporna za FIFPRO.

- Kada se uključe pripremni periodi i putovanja, turnir će verovatno stvoriti do šest nedelja dodatnog posla koji će biti dodat već prenatrpanom rasporedu - navodi se u saopštenju FIFPRO.

Organizacija Svetskog klupskog prvenstva 2025. godine znači da će najbolji svetski fudbaleri tri godine uzastopno igrati velika takmičenja van sezone, s obzirom na to da se Evropsko prvenstvo i Kup Amerike održavaju ove, a 2026. godine Svetsko prvenstvo.

- Pošto su svi pokušaji dijaloga propali, sada je na nama da osiguramo da se osnovna prava igrača u potpunosti poštuju tako što ćemo to pitanje izneti pred sud - naveo je predsednik FIFPRO Evrope David Terije.

Podsetimo, nedavno je Svetsko klupsko prvenstvo bilo u žiži javnosti kada je Karlo Anćeloti izjavio da Real Madrid neće igrati to takmičenje, ali je kasnije preinačio svoju tvrdnju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati