Fudbal

[ Izvor: Sportski žurnal ]

28. 05. 2024. 13:25 1

Vidić odbrusio FSS: Prvi smo u svetu po broju smenjenih trenera

Skupština FSS usvojila strategiju za razvoj fudbala do 2028, dok je Nemanja Vidić podržavao stavove Mirka Poledice da treba da se raspravlja o sumnjivim utakmicama.

Skupština FS Srbije na jučerašnjoj trećoj redovnoj sednici u sportskom centru u Staroj Pazovi usvojila je finansijski i izveštaj o radu, kao i strategiju razvoja fudbala u periodu od 2024. do 2028. Nijedna odluka nije doneta jednoglasno, Mirko Poledica glasao je protiv, a Nemanja Vidić je najčešće bio uzdržan.

Prisustvo skupu prošlogodišnjeg kandidata za predsednika naše kuće fudbala delovalo je iznenađujuće. Nekadašnji as našeg fudbala na prethodne dve sednice nije se pojavio, povukao je kandidaturu u martu 2023. dan pre glasanja, a juče je bio raspoložen za diskusiju i samo se Poledica više puta od njega javljao za reč. 

Najveća rasprava vodila se o većinski odbačenom predlogu da se u dnevni red uvrsti tačka o regularnosti tek završene sezone. Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera je insistirao da se govori i o blokadi Veća za rešavanje sporova FSS. Oba zahteva su odbijena od svih članova Skupštine, izuzev Poledice i Vidića.

- Još pre 20 dana podneo sam zahtev da o tome razgovaramo. U poslednjih mesec dana dobili smo četiri prijave od UEFA za regularnost prvoligaških utakmica i moramo ozbiljno da se zamislimo u kom pravcu ide naš fudbal - rekao je čelnik "Nezavisnosti". 

Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović je u izveštaju o radu naveo da se kuća fudbala bori protiv nameštanja utakmica, podsetivši na slučaj Kolubara od prošle godine. Predsedavajući Ivan Nikolić, inače predsednik Disciplinske komisije FSS rekao je da su predmeti sa Mladost GAT - Tekstilac, Vršac - Tekstilac, Dubočica - Mladost GAT i Dubočica - Vršac u proceduri.

- Tačno je da je Sud za sportsku arbitražu potvrdio većinu odluka FSS, ali Kolubara nije izbačena zbog nameštanja, već nedostatka zbog 90 stolica na stadionu. Lazarevčani su lane kažnjeni za mesec dana, a sada za duže vremena od kad su stigle prijave nije doneta odluka. Kaznićete prvoligaše za sledeću sezonu, oni posle oduzimanja bodova neće moći da opstanu i baviće se istim radnjama. Najpošteniji klub Metalac platio je cenu i ispao iz lige. Na ovaj način šaljete poruku poštenim klubovima da treba da ispadnu, a oni koji će biti kažnjeni ostanu u istom rangu. Cena mora odmah da se plati, da nikome više ne padne napamet da ponovi nešto slično. 

Za reč se potom javio prvi čovek Milanovčana Dragoljub Vukadinović:

- Nisam došao da se žalim, Metalac je ispao svojom krivicom i vratiće se. Nisu samo ove četiri utakmice sporne. Vidimo da se sve vrti oko istih klubova, da li su napravili četvorougao ili petougao? Trebalo je da pobedimo i sudije Jakovljevića i Lukića. Iz Superlige ispao je Voždovac, a neki drugi klubovi su sačuvani. Pozabavite se time da li su neki pravili dogovore, poštujem svaku odluku disciplinske komisije.

Ivan Nikolić je replicirao Poledici, rekavši da je jedino predsednik Sindikata fudbalera zna kakva će biti kazna, iako je procedura složena. 

- Postupak se ne odugovlači, disciplinska komisija nije istražni organ, isključivo funkcioniše po prijavama nadležnih organa. Prva je stigla 13. maja, uzeta je u proceduru odmah. Dubočica je negirala navode i zahtevala da njeni predstavnici budu usmeno saslušani. Nova prijava stigla nam je sedam dana kasnije. Kako imamo iste učesnike propisi nas teraju da spajamo postupke. Ovde niko ne brani nikoga, poštuju se procedure, nije nam cilj izbaciti ili sačuvati bilo koji klub. Ako usledi žalba želimo da naše odluke budu potvrđene na KAS-u.

Nemanja Vidić je stao u odbranu Poledice, kritikujući način na koji se Nikolić odnosi prema najčešćem diskutantu. 

 - Nije u redu da diskreditujete Poledicu, a čini mi se da imate tu potrebu. Vodite računa kojim tonom se obraćate delegatima. Mi članovi odlučujemo da li Savez radi dobro ili ne. Treba da pričamo šta možemo da uradimo. Poledica i ja se javljamo da ukažemo na mnoge stvari. Izveštaj o radu podneo je Jovan Šurbatović umesto Dragana Džajića. Prvi smo u svetu po broju smenjenih trenera, struka je diskreditovana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati