Fudbal

Milan Zarić

21. 03. 2024. 19:54 18

BRUKA Piksijevih "orlova": Rusi im dali četiri komada

Fudbaleri Srbije odigrali su prvi od četiri prijateljska meča pred Evropsko prvenstvo i debelo su podbacili! Jer, u Moskvi su u prijateljskoj utakmici do nogu potučeni od domaće Rusije - 4:0 (2:0)!

Nova godina i nova formacija, ali problemi su ostali isti. Tako se najkraće može opisati ono što su izabranici Dragana Stojkovića Piksija prikazali u prvom meču u 2024. godini. Jer, obrukali su se protiv selekcije koja dve godine nije odigrala takmičarsku utakmicu, pa šta onda da očekujemo na Evropskom prvenstvu protiv Engleza, Danaca i Slovenaca?

Odlučio je selektor Srbije da eksperimentiše i promeni uobičajenu formaciju sa tri igrača u poslednjoj liniji, međutim ni to nije dalo rezultata.

Tako je šansu od prvog minuta dao Milanu Gajiću, kog nije bilo u timu u prethodnim mečevima, a koji je utakmicu započeo na poziciji desnog beka. Ali, nije se naigrao, jer je upravo defanzivac moskovskog CSKA u 21. minutu skrivio penal i dobio direktan crveni karton, kada je i krenuo potop "orlova".

Golovin je poslao loptu i prostor i "pocepao" je odbranu Srbije, Gajić je oborio Kluseviča, pa je sudija pokazao na belu tačku, ali je i isključio našeg reprezentativca. Odgovornost je preuzeo Anton Mirančuk, koji je snažno šutirao, pa iako je Đorđe Petrović pogodio stranu, nije mogao da zaustavi udarac, pa je "zbornaja" povela sa 1:0.

Igrač manje u polju se i te kako osetio, pa se sticao utisak da u odbrani Srbije "duva" sa svih strana. Rusi su brojčanu prednost znali da iskoriste i u 32. minutu su duplirali prednost. Pokušao je posle centaršuta da interveniše Pavlović - skočio je, ali je zapravo loptu spustio pred noge Osipenka, kome nije bilo teško da iz neposredne blizine matira Petrovića.

Mogla je Srbija do poluvremena da smanji zaostatak, oslobodila se pritiska, pa je imala i dve odlične šanse. Prvu nije iskoristio Luka Jović, čiji je udarac posle dodavanja Tadića zaustavio golman Rusije, a potom je i pokušaj "makazicama" Mijata Gaćinovića završio preko gola.

Dragan Stojković je na poluvremenu pokušao nešto da promeni, pa je u igru ubacio Mitrovića i Sergeja Milinkovića Savića umesto Tadića i Gaćinovića. Dakle, zaigrali smo sa dva napadača, no to nije dalo rezultata.

Naprotiv, domaćin je bio još moćniji u polju, konstantno je stvarao šanse i jednu od njih je realizovao u 55. minutu. Tada se pred golom Đorđa Petrovića našao rezervista Aleksej Mirančuk, dobro je reagovao u kaznenom prostoru i povisio na ogromnih 3:0.

Prednost Rusije je dodatno mogla da raste u narednih 20-ak minuta, ali je Petrović branio zicere, pogađali su domaći i stativu, a utisak je bio da se samo čeka trenutak kada će "orlovi" ponovo kapitulirati.

Pa je tako u 88. minutu Zaharijan dobio loptu na 25 metara od gola Srbije, bio je neometan i imao je mnogo vremena da se namesti, što je i iskoristio, pa je preciznim udarcem savladao Petrovića. Međutim, nije njegovo slavlje dugo trajalo, budući da je gol poništen, i to jer se Sergejev našao najbliži našem golmanu, a VAR je pokazao da je uticao na gol.

Ali, četvrti gol Rusi su dali u nadoknadi, kada je Sergejev posle dodavanja Zaharijana postavio konačnih 4:0. Tako je potvrdio gde je trenutno Srbija, budući da joj je lekciju očitala reprezentacija koja od 2022. nije odigrala nijedan takmičarski meč zbog sankcija, a ovo joj je ujedno bila najteža prepreka na prijateljskim utakmicama.

Jedno je sigurno, sa ovakvom igrom Srbija nema šta da traži na Euru protiv Engleza, Danaca i Slovenaca. Mora nešto ozbiljno da se promeni kako u Nemačkoj ne bismo služili za popravljanje gol-razlike.

RUSIJA - SRBIJA 4:0 (2:0)

Stadion: "VTB Arena". Strelci: An. Mirančuk iz penala u 22, Osipenko u 32, Al. Mirančuk u 55. i Sergejev u 90+2. minutu. Sudija: Arda Kardešler (Turska). Crveni karton: Gajić (Srbija) u 21. minutu.

RUSIJA: Safonov - Volkov (od 46. Gorškov), Siljanov, Osipenko (od 88. Morozov), Klusevič - Gljebov, Barinov, An. Mirančuk (od 65. Zaharijan) - Obljakov (od 46. Al. Mirančuk), Golovin (od 76. Zinkovski), Tjukavin (od 65. Sergejev).

SRBIJA: Petrović - Gajić, Eraković, Pavlović, Mladenović (od 57. Mašović) - Zdjelar (od 57. Kostić), Lukić - Živković (od 46. Mijailović), Tadić (od 46. Mitrović), Gaćinović (od 46. S. Milinković Savić) - Jović (od 73. Samardžić).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati