Fudbal

D. Ljutić

16. 03. 2024. 07:00 8

Deca gastarbajtera su budućnost srpskog fudbala?

Prema Ustavu, simboli države su zastava, grb i himna. Ali, samo simboli. Njena suština, u našem slučaju, daleko je kompleksnija i neizvesnija. Status tih elemenata već dugo je "radovi su u toku". Neko je ne tako davno, sasvim namerno, odlučio da i posle svih užasa koji su nas zadesili, baš ovo treba da bude osnov nove progresivne budućnosti Srbije. I ostavio u amanet fudbalu da definiše patriotizam. FSS je odavno krenuo u akciju "izaberi dres Orlova" a na meti su se našli mladi fudbaleri sa dvojnim državljanstvima.

Uprkos tvrdnjama mnogih da je skoro pa sigurno da je srpski fudbal mrtav i da se bezvezno gacanje za loptom polako pretvara u patetičnu vašarska zabavu, on ne prestaje da bude jedna od glavnih tema u Srbiji. Jer, ipak se oko loptanja pazari dobra i tražena roba. Mladi fudbaleri sa dvojnim državljanstvom postaju deo diplomatske akcije FSS, nešto kao ulaganje u produženu vrednost patriotizma.

Filip Ugrinić, Aleksandar Pavlović, Mile Svilar i Jan Karlo Simić su maženi i tetošeni u pravovernoj atmosferi rodoljublja. Uveravani su da im je reprezentacija svetinja. Naravno, svaki igrač, ukoliko ima mogućnost, ima pravo da bira za koga će igrati. Ali, ovdašnjoj javnosti nije dostupno sve šta se dešava u našem fudbalu. Jer, kada neki talenat vidi da, recimo, u reprezentaciji Srbije prednost ispred igrača Salcburga, ima neko ko jedva i da igra negde, pitanje je da li će taj i ući u ozbiljnije razgovore sa predstavnicima FSS. 

Golman Rome Mile Svilar, vezni igrač Bajerna Aleksandar Pavlović, Filip Ugranić, momci u usponu, opredelili su se da svoj talenat ipak stave na raspolaganje selekcijama država koje su od njih napravile to što jesu. U Srbiji je to dočekano sa dramatičnim, postfudbalskim optužbama.

Nije nam mnogo pomogla ni izjava srpskog selektora Dragana Stojkovića data u novembru prošle godine, u danima posle debija Pavlovića za Bajern, da na kraju dobijemo "da" od ovog momka.

- Sad je neko debitovao za Bajern, pa odmah u "A" tim. Ne ide to tako. To je kao da čekamo ispred bolnice da se rodi neki Srbin, da ga iz bolnice rezervišemo. Ti svi momci moraju da se dokažu - izjavio je tada Stojković, kao da nije bio ubeđen u to da će pola Evrope koji mesec kasnije pričati o Bajernovom otkrovenju.

Selektor "pancera" je prigrlio Srbina i uvrstio ga je na poslednji spisak reprezentativaca.

Zbog čega Nemačka pre Srbije? Odgovor je vrlo jednostavan ako se posmatra iz vizira ovog momka. Pavlović je rođen u Nemačkoj, tamo se školovao, učio slova, učio fudbal. Situacija sa Miletom Svilarom je nešto drugačija. On je prošao sve mlađe kategorije Belgije, ali je onda doneo odluku da brani boje Srbije.

Upisao je debi protiv Katara u prijateljskoj utakmici (4:0) 2021. godine i od tada nema nijedan nastup. Želeo je da promeni reprezentaciju i umesto Srbije brani za Belgiju, ali se to neće desiti. Očigledno je shvatio da neće dobiti pravu šansu u reprezentaciji Srbije pored Vanje Milinkovića Savića, Predraga Rajkovića i sada Đorđa Petrovića.

- Ono što jedino mogu da vam kažem, jeste da nas je Svilar obavestio da ne želi da se odaziva na pozive za reprezentaciju. Hajde da ne pričamo sve i svašta, on je mlad momak, možda je tako reagovao u afektu. I samim tim, možda i se predomisli - rekao je Stevan Stojanović, direktor A reprezentacije Srbije.

Da li je Srbija definitivno izgubila Svilara, u FSS ne žele o tome da govore. Filip Ugrinić je takođe doneo odluku da odbije poziv iz Srbije i umesto toga igra za fudbalsku reprezentaciju Švajcarske. On i Stefan Bajčetić su pored Pavlovića, takođe igrači koji nisu izabrali Srbiju, i pojaviće se, naravno, još fudbalera, koji isto tako neće biti raspoloženi da pevaju himnu Srbije.

Na svu sreću, takav nije Jan Karlo Simić koji će u budućnosti nastupati za Srbiju i sa U17 reprezentacijom će igrati na predstojećem Evropskom prvenstvu u Izraelu. 

Međutim, za FSS i selektora Stojkovića nije toliko ni problem ako izgubimo igrače koje je učila druga država. Problem je ako se dopusti odlazak onima koje je podigla naša zemlja.Takav slučaj bio je Miloš Kerkez. Rođen u Srbiji, stasao u Srbiji, fudbalski se odškolovao u Srbiji, a zaigrao za Mađarsku. 

Talenti srpskih korena stasali u tuđini, nisu uvek siguran adut za reprezentaciju. A, vremena je sve manje i neko treba da zameni Dušana Tadića i ostale.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati