Fudbal

[ Izvor: Sport klub ]

20. 02. 2024. 12:30 5

BURA Uvrede i poniženja: Srpske sudije dižu glas?

Najbolje srpske fudbalske sudije nisu spremne da trpe torturu pojedinih klubova. Kako saznaje Sport klub u određenim krugovima, sazrele su ideje o nužnoj reakciji i odgovoru na učestale prozivke kroz saopštenja i uvrede iz loža pojedinih stadiona.

Za sada, sve je u fazi najave i razgovora, sa jasnom željom da u dogledno vreme sudije, bez obzira na uputstva "vrha", jasno stave do znanja o ozbiljnosti trenutka i nedopustivim optužbama i uvredama posle skoro svake utakmice.

Pojedini uticajni arbitri, uglavnom iz beogradskog i vojvođanskog regiona, rešeni su da ideju o javnom stavu, nezavisno od forme, artikulišu po hitnom postupku. I to dok se proleće, izazovno na svim poljima u neprirodnom ambijentu, kakav trese i najpopularniji sport, ne zahukta!

Saopštenja Novog Pazara i niškog Radničkog dodatno su dramatizovala situaciju. Ni u jednom od njih, kako je definisano, nema ozbiljnijeg osvrta na potencijalne greške sudija, iako su arbitri glavne mete.

Kako saznaje Sport klub, sudijama su poslednjih meseci zasmetali i komentari pojedinih kolega. Često u stilu "rekla-kazala" rezultirali su i neprijatnom situacijom na poznojesenjem seminaru u Staroj Pazovi. Prema nezvaničnim informacijama, Novaku Simoviću nije bilo po volji pojavljivanje Zdravka Jokića. Nekadašnji arbitar, navodno zbog toga, nije dobio ni poziv na zimski seminar u Sportskom centru FSS.

Da nevolja bude veća - u zapaljivom trenutku nema glasa vrhovnog autoriteta. Unutar Fudbalskog saveza Srbije ne postoji čovek, spreman da smiri strasti i po potrebi "batinom", kao u eri strahovlade Slaviše Kokeze, kaznama zapreti ratobornim klupskim glavešinama. Na Terazijama 35, jedinoj merodavnoj adresi za rešenje problema, igre i igrice odavno su prerasle u ratove. Sukobi su u dobroj meri oslabili uticaj srpske kuće fudbala…

Najmoćniji klubovi nameću svoja pravila igre, ostali su tu da udare na sudije i opravdaju sopstvene promašaje. Umesto apsolutnog gospodara situacije, FSS se pretvorio u generatora problema, nespremnog da reaguje na bilo koji krizni trenutak.

U takvom odnosu snaga, pogotovo posle neprirodnih optužbi klubova, među sudijama sazreva ideja o nužnosti javnog oglašavanja, ili konkretne reakcije. Na tom planu, do konačne realizacije, moraće mnogi detalji da se uklope, od bitnog značaja biće i stav Sudijske komisije o poslednjim događajima i zaštiti digniteta profesije.

Najavljene kazne za oglašavanje u medijima neće otopiti ni vrh ledenog brega problema…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati