Fudbal

D. Ljutić

12. 02. 2024. 21:00 4

Poigravanje sa rušenjem "Marakane": Ko će to podneti?

Pre tri godine spominjalo se da bi novi stadion Crvene zvezde koštao oko 200 miliona evra i trebalo bi da ima oko 42.000 mesta. Ipak, ima i onih koji veruju da je ovo samo uvertira za selidbu večitih rivala. Po njima, prvo će se napraviti nacionalni stadion, koji će biti moderan i mnogo bolji od stadiona Zvezde i Partizana. A pošto će verovatno da zvrji prazan, naći će se rešenje. Zašto da naša dva najveća kluba igraju na svojim zastarelim, kad ćemo imamo moderan stadion? I onda sledi selidba oba kluba tamo (?), a top lokacije će biti prodate. Da li ovaj scenario ima uporište, pokazaće vreme.

FK Crvena zvezda treba da dobije moderan stadion na sadašnjoj lokaciji i novi i veći trening centar na lokaciji blizu beogradskog aerodroma, izjavio je nedavno generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić na redovnoj sednici Skupštine ovog fudbalskog kluba.

Zvezda već više od decenije pokreće pitanje izgradnje novog stadiona. Prva je to počela uprava na čelu sa Vladanom Lukićem još 2009. godine, kada je predstavljen ambiciozni projekat "Zvezdani grad", koji je tada najavljen kao pitanje dana kada će započeti gradnja, jer postoji zainteresovani investitor koji je spreman da uloži novac.

Zvezda želi moderan stadion na sadašnjoj lokaciji, a novi trening centar mogao bi da se gradi u blizini Aerodroma "Nikola Tesla". Međutim, prenoseći izjave u raznim medijima u poslednjih nekoliko godina, "dobro obaveštenih izvora", da se primetiti da se radi o potpunom premeštanju, a ne samo o izgradnji trening centra.

Naime, 2021. godine se spominjalo da bi novi stadion Zvezde koštao oko 200 miliona evra i trebalo bi da ima oko 42.000 mesta. Ipak, ima i onih koji veruju da je ovo samo uvertira za selidbu vecitih rivala. Po njihovom mišljenju, prvo će se napraviti nacionalni stadion, koji će biti moderan i mnogo bolji od stadiona Zvezde i Partizana.

A pošto će verovatno da stoji prazan, naći će se rešenje. Zašto da naša dva najveća kluba igraju na svojim zastarelim, kad imamo moderan stadion? I onda sledi selidba oba kluba tamo a top lokacije ce biti prodate. Da li ovaj scenario ima uporište, pokazaće vreme.

Ali, ne sme se zanemariti ni činjenica da navijački kodeks ide dotle, da bi "delije" bojkotovale "Nacionalni stadion" sve da Zvezda mora da igra na njemu, a nema sumnje da bi isti slučaj bio i sa "grobarima"

- Ceo prostor oko stadiona je mrtav i neiskorišćen kapital koji nije u funkciji razvoja našeg kluba. Duboko sam uveren da Crvena zvezda mora imati novi moderan stadion i da je održanje postojećeg statusa dugoročno neodrživo ukoliko želimo da se klub razvija - poručio je Terzić.

Stadion Zvezde je napravljen daleke 1963. godine, naslonjen je sa sve četiri tribine na zemlju tako da nema ni jedan jedini kvadratni metar poslovnog ili stambenog prostora na najskupljoj lokaciji u Beogradu. To je tvrdnja Terzića. Ali, tada se pravio stadion zbog fudbala a ne komercijalizacije. Ipak, pojedini stručnjaci su navodili da trenutni spoljni zid "Rajka Mitića" moze da se koristi kao unutrašnji zid lokala, koji idu u krug "Marakane".

Faktički, doda se još jedan krug gore i eto ti i lokala i svega za mnogo manje para manje para a skoro svuda u svetu stadioni su u gradu, gde ljudi dolaze prevozom a trening centri od minimum 15, 20 hektara na kraju grada. 

Podsećamo, prethodnih godina postojala je ideja da crveno beli kupe Kovilovo, nekadašnju bazu fudbalske reprezentacije, ali se od tog plana odustalo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Hvatanje bidermajera

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati