Fudbal

[ Izvor: sport klub ]

09. 02. 2024. 10:23 1

FSS pompezno najavio novi grb, sad ga skidaju

Reprezentacija Srbije imaće novi grb! I to dobro poznati sa krstom i četiri ocila - zvanično obeležje Fudbalskog saveza Srbije - krasiće nove garniture sportske opreme državnog tima. U istom paketu trebalo bi da bude ozvaničena i nova crveno-plavo-bela kombinacija dresova, šortseva i štucni.

Odluku o brisanju aktuelnog i vraćanju starog rešenja doneli su članovi Odbora za hitna pitanja FSS na poslednjoj sednici.

Izvršni odbor, po vaspostavljenoj tradiciji poslednjih meseci, imaće zadatak samo da potvrdi ranije usvojenu odluku operativnog tela domaće kuće fudbala.

Objašnjenja o anuliranju postojećeg rešenja, na glasna zvona oglašenog u proleće 2022. godine, nekoliko meseci uoči Mondijala u Kataru, za sada, nema!

Aktuelni grb reprezentacije, podsetimo, predstavljen je tada pod glasnim negodovanjima dela javnosti.

- Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit... Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola - stiglo je obrazloženje sa Terazija.

Premijerno, od septembra 2022. i meča Lige nacija sa Švedskom, Srbija je igrala u novoj garnituri, sa i danas važećim obeležjima na dresu.

- Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu), što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine.

Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije”, objašnjeno je tada na sajtu Fudbalskog saveza Srbije marta 2022.

Očigledno, ipak, da poslednje rešenje nije bilo dugog daha. I biće da nekom od uticajnijih ljudi u državi nije po volji...

Reprezentativci Srbije igraće sa novim, istovremeno i prepoznatljivim, znakom na grudima. Godinama simbolom srpskog tima, sa reprezentativnih takmičenja u Južnoj Africi 2010. i Rusiji 2018. i kvalifikacionih mečeva i Lige nacija do septembra 2022.

Nije to jedina planirana promena na opremi državnog fudbalskog tima.

Srbija će u nove poduhvate i u nekad dominatnoj crveno-plavo-beloj kombinaciji. Crvene dresove, plave šortseve i povremeno bele štucne, Orlovi su nosili u eri selektora Radomira Antića. Štucne su često “menjale” boje i delimično ostavile utisak neprepoznatljivog vizuelnog imidža. Naredni izazovi, prema planu, vratiće Srbiji nekadašnju kombinaciju, uz dominantno crvene dresove.

Da li će nova idejna rešenja na opremi zaživeti već od Evropskog prvenstva u Nemačkoj, ili koji mesec kasnije, od narednog ciklusa Lige nacija, znaće se uskoro…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati