Fudbal

[ Izvor: Mocart sport ]

22. 11. 2023. 18:50 4

Ugledajmo se na Hrvate i kako se voli reprezentacija

Posle 24 godina će se naša reprezentacija opet naći na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Po prvi put pod imenom Srbija. Poslednji put kada smo igrali na najvećoj smotri evropskog fudbala, kapitensku traku je nosio današnji selektor Dragan Stojković Piksi, prvi strelac je bio aktuelni selektor BiH Savo Milošević, ali najveći uticaj na igru je imao Ljubinko Drulović.

Do tada džoker koji je uvek donosio nešto sa klupe, na tom EP je bio starter zaslužan za više od polovine golova tadašnje Jugoslavije. Gol i asistencija protiv Slovenije (3:3), asistencija protiv Norveške (1:0), dve asistencije protiv Španije...

- Da mi je neko pre 24 godine rekao da će Srbija propustiti toliko evropskih prvenstava u nizu, ne bih mu verovao... Poslednji put kada smo igrali na EP još sam bio igrač. Konačno smo se vratili i povezali smo plasmane na SP i EP. To je bio najveći problem srpskog fudbala prethodnih godina. Nismo imali kontinuitet na velikim takmičenjima. Za Srbiju, i ono što je srpski fudbal danas, ovo je veliki uspeh - počinje priču u intervjuu za portugalski Maisfutbol Ljubinko Drulović.

Do skora je bio član stručnog štaba u A timu Srbije pre nego što je postao selektor mlade reprezentacije i dobro je upućen u zbivanja u svlačionici i atomsferu oko "orlova".

- U stalnom sam kontaktu sa ljudima iz A tima. Mislim da su igrači od početka verovali da smo favorit u grupi jer smo pre toga pobedili u Lisabonu i imali uspešnu Ligu nacija. Može se reći da smo na dobrom putu. Nekada prolazimo sa više poteškoća, nekad sa manje. Ali ostvarujemo zacrtane ciljeve. Stabilnost je važan faktor, a igrači shvataju da je selektor nekadašnji kapiten i po mnogima najbolji igrač u istoriji srpskog fudbala. On je lider po prirodi. Takav je bio i kao igrač kada nas je predvodio kao kapiten na Evropskom prvenstvu 2000. To je više nego očigledno i nadam se da će ostati još dugo godina i da će Srbija sa njim nastaviti da pravi rezultate - ističe Drulović.

Ipak, način na koji se Piksijeva Srbija palsirala na Euro protiv Bugarske nije nikoga baš oduševio...

- Počeli smo dobro, prvih 20 minuta igrali jako dobro, dali smo gol i kontrolisali utakmicu. Drugo poluvreme je bilo bolno jer se stvari nisu dobro odvijale po nas. Nije nam išao na ruku ni rezultat iz Mađarske, ali se onda sve okrenulo i uspeli smo da zabeležimo remi. Patili smo, ali i to je lepota fudbala.

Rezultat je tu, a on je najvažniji. Njega nismo imali pre...

- Uvek smo imali dobre igrače, pravili smo i dobre rezultate u kvalifikacijama za svetska prvenstva, ali u evrokvalifikacijama bismo uvek podbacili. Nismo pokazivali kvalitet kada smo morali. Često smo se saplitali protiv manjih timova. Kada izgubite bodove protiv malih, a imate još jednog rivala koji je favorit u grupi, onda je to jako teško nadoknaditi. Mnogo puta nam se to dešavalo. Iskreno, sposobni smo za najbolje, ali i za najgore stvari.

Podsetio je na svoje poslednje kvalifikacije. Bilo je to u borbi za Evropsko prvenstvo 2004. godine...

- Još sam bio igrač, a bodove smo izgubili u utakmicama sa Azerbejdžanom iako smo bili ogromni favoriti. Onda su kalkulacije postale nemoguće... Fudbal često ume da bude okrutan. Ako uvek ne daš maksimum, završiš bez neophodnih bodova.

Nakupilo se neuspeha i neuspeha u kvalifikacijama za šampionate Evrope.

- Imali smo igrače sa sjajnim karijerama u velikim klubovima, ali nismo uspevali da napravimo rezultat. Sada imamo reprezentativce koji takođe igraju u inostranstvu, ali pokazuju određene kapacitete koji su nam ranije nedostajali. Imamo nekolicinu dobrih mladih fudbalera u Italiji. Psihološki pritisak je počeo da raste jer nas 20 godina nije bilo na evropskim prvenstvima. Kada nije bilo rezultata, stvarala se negativna energija oko reprezentacije. Dešavale su se prethodnih godina neke nenormalne situacije koje su dodatno otežavale. Iako smo uvek imali kvalitetne pojedince, nismo imali tim koji je bio spreman da se bori protiv najboljih. Sada smo u mnogo pozitivnijoj fazi, mnogo boljoj nego ranije.

Podseća Drulović da je još 2014. obećao da će kao selektor prekinuti seriju odsustva sa EP, ali mu nije dozvoljeno.

- Te 2014. sam praktično sve dogovorio sa tadašnjim predsednikom FS Srbije da nastavim sa selektorskim poslom. Obećao sam mu da ću Srbiju da odvedem na EP u Francuskoj, gde je kasnije Portugal zasluženo trijumfovao. Sve je bilo dogovoreno, ali su se preko noći odlučili za Dika Advokata koji nije imao nikakvog uspeha. Ali tako je to u fudbalu... - podseća Drulović na period kada je bio vršilac dužnosti posle Siniše Mihajlovića.

Da li je Srbija spremna da na nekom velikom turniru konačno napravi iskorak?

- Znamo da na turniru moramo da budemo dobri kako bismo napravili bolji rezultat nego na Mundijalu. Ali, imamo i potencijal za budućnost. Veliki broj igrača će biti tu i za naredne kvalifikacione cikluse. Veliki je pritisak da se prođu kvalifikacije, a onda je pritisak da se prođe grupa... Znamo kako je to i naučili smo da živimo sa tim. Ljudi uvek očekuju od nas da pružimo nešto više. Evropsko prvenstvo će biti novo iskustvo posle kojeg nam slede nove mundijalske kvalifikacije. Veliki rezultat će doći pre ili kasnije, ali uslov je da učestvujemo na velikim turnirima u kontinuitetu. Tako se raste i napreduje. Dobijaš samopouzdanje.

I navodi primer iz komšiluka...

- Hrvatska je dobar primer. Praktično nisu propustili veliko takmičenje otkako su se odvojili od Jugoslavije. Možda jedno ili dva... Dešavalo se da smo ih i mi izbacivali... Ali kada se podvuče crta, oni imaju kontinuitet učešća i zato prave rezultate. Imaju dvojicu, trojicu igrača koji su mnogo važni, poput Modrića ili Brozovića. Oni imaju ogroman uticaj na igru. Sada polako ulaze u jesen karijera, ali su u zenitu mnogo dali Hrvatskoj. Takođe, tamo je narod mnogo više uz reprezentaciju, što u Srbiji često nije slučaj. Imaju nenormalnu podršku u kojem god delu sveta da igraju. Posle raspada Jugoslavije, izgradili su jak nacionalni identitet. Hrvatski narod bezrezervno podršava svoju reprezentaciju.

Možda je pobeda Srbija u prošlom minulim kvalifikacijama u Lisabonu raspalila i nerealne apetite među navijačima? Da li biste sada voleli Portugalce na žrebu?

- Bila je to možda i najbolja utakmica koju je naša reprezentacija odigrala godinama unazad. Sjajan meč na krcatom stadionu u Lisabonu. Sada smo zbog remija sa Bugarima pali u četvrti šešir. Videćemo koga ćemo da izvučemo. Nadamo se da ćemo imati i malo sreće i da ćemo proći grupu. Za mene je Portugal jedna od najboljih reprezentacija na svetu. Igraju jako dobro, imaju ogroman kreativni potencijal, igrače na top nivou koji igraju za najbolje klubove... Nije dobro imati ih za rivala, ali možda ćemo morati baš protiv njih da igramo - završio je Drulović koji u portugalskom fudbalu ima status legende zbog uspešnih godina u Portu i Benfiki.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati