Fudbal

[ Izvor: N1 ]

18. 11. 2023. 17:57 1

Probijen rok, poplava, uništena trava: Stadion konačno gotov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je ove subote novoizgrađeni stadion u Loznici, na kom se igra prva zvanična utakmica između FK Loznica i FK Vrelo, u okviru 14. kola Srpske lige Zapad.

Izgradnja stadiona u Loznici počela je u aprilu 2021. godine, i prvobitno je bilo planirano da stadion bude otvoren u februaru.

Lopta se ipak, sve do ove subote, nije zakotrljala na ovom sportskom borilištu, pre svega zbog problema sa travom. Naime, stadion u Loznici ima savremenu podlogu, odnosno, mešavinu veštačke i prirodne trave.

Navodno je bakterija, posle poplava koje su ove godine zahvatile Loznicu, naškodila prirodnoj travi i ona se nije primila, što je danas, prilikom obilaska stadiona, rekao i Vučić.

- Imali smo problema sa travom, to je neka hibridna trava koju morate da čekate, taj deo koji je prirodni nije se primio kako treba. Građevinski radovi bili svi gotovi - kazao je on, odgovarajući na pitanje novinarke N1 o probijanju rokova izgradnje.

Portal "Sport Loznica" pisao je tada, međutim, da bakterije i poplave nisu jedine odgovorne, već da su se prilikom izrade podloge koristili materijali manjeg kvaliteta od predviđenog, pre svega pesak.

No, problema nije bilo samo na terenu. Voda je prilikom poplava prodrla i u pojedine prostorije na stadionu.

- Bila je neka voda, ali su to rešili. Bila je poplava ovde, da li Jadar? Bolnički potok, eto još gore - kazao je danas Vučić.

Tokom obilaska stadiona odbačene su, međutim, informacije koje su se pojavile u medijima da pojedini delovi stadiona nisu bili izgrađeni po propisanim standardima.

- UEFA dođe i onda vam kaže morate da dogradite nešto oko toaleta, morate da obzbedite boks za gostujuće navijače, i sad su nam sva tri nova stadiona (Loznica, Leskovac i Zaječar) po najvišim UEFA standardima izgrađeni - uverava Vučić.

Pokrivene tribine na dva nivoa, reflektori i grejači ispod terena

A, kako to izleda stadion u Loznici, izgrađen "po najvišim UEFA standardima"? Reč je o objektu koji ima pokrivene tribine na dva nivoa, sa ukupno 8.500 sedišta. Na Zapadnoj tribini se nalazi i VIP loža sa 100 fotelja.

Teren, kao što je već pomenuto, ima hibridnu podlogu sa grejačima što omogućava da se fudbal neometano igra i kad su sneg i niske temperature. Po četvrtoj kategoriji UEFA standarda, minimalni prostor između tribina po dužini iznosi 105, a po širini 68 metara.

U okviru objekta nalaze se svlačionice, administrativni deo, sobe sa pogledom za novinare, svlačionice, toaleti i tuševi.

Oko čitavog stadiona je formiran pristupni plato sa koga se stupa na tribine. Pristrup platou, odnosno samom stadionu je omogućen sa tri strane, i to formiranjem dva stepeništa za gledaoce, dva stepeništa za VIP posetioce i platformi za invalide sa zapadne strane, jednog stepeništa sa severne strane i jednog sa južne strane.

Stadion je opremljen savremenim LED refklektorima i ima dva LED semafora.

Uz južnu tribinu novog stadiona izgrađen je pomoćni teren, na mestu nekadašnjeg stadiona "Lagator".

Vrednost radova tri miliona evra

Izgradnja novog stadiona koštala je 3,5 milijardi dinara, odnosno 30 miliona evra, a prema rečima ministra za javna ulaganja Marka Blagojevića, budžet nije prekoračen.

Podsetimo, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima dodelila je ugovor o projektovanju i izgradnji novog stadiona u Loznici, krajem 2020. godine, grupi ponuđača koja je jedina dostavila ponudu na tenderu.

Tu grupu činili su Termomont doo Beograd, Teming Electrotechnology doo Niš, MPP Jedinstvo ad Sevojno, Geourb group doo Beograd, Saša Milosavljević PR Centar za preventivni inženjering, projektovanje, edukaciju i savetovanje BP Consulting Kruševac, Tron Tex doo Novi Sad, CEP doo Beograd i Dim trade Beograd.

Projekat novog stadiona potpisuje Pro-ing iz Novog Sada.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati