Fudbal

[ Izvor: Danas ]

24. 03. 2023. 05:53 11

Da li je Mitrović žrtva ili agresor?

Na srpskog reprezentativca Aleksandra Mitrovića su se obrušili svi mediji u Velikoj Britaniji od trenutka kada je zaradio crveni karton u meču četvrtfinala FA Kupa između Mančester junajteda i Fulama.

Mančester junajted je u utakmici četvrtfinala FA Kupa na svom "Old trafordu" uspeo da pobedi Fulam sa 3:1 i plasira se u polufinale najstarijeg kup takmičenja sveta. Nakon što je postigao gol za svoju ekipu, Mitrović je isključen jer je ušao u klinč sa sudijom o kojem i dalje bruji celo Ostrvo. Srbin je izgubio nerve nakon odluke arbitra Krisa Kavanoa da isključi Vilijana koji je na gol liniji rukom odbranio gol i dosudi penal za Mančester junajted u 73. minutu, nasrnuo je na njega i zajedno sa Brazilcem zaradio crveni karton.

On je nakon ulaska u raspravu sa arbitrom, koji mu je pokazao crveni, počeo da mu preti, a u jednom trenutku mu se čak i uneo u lice, a potom ga je i blago odgurno i laktom zakačio, te je došlo i do fizičkog kontakta. Pol Fild, prvi čovek sudijske organizacije u Engleskoj, nada se da će igrač Fulama Aleksandar Mitrović biti rigorozno kažnjen zbog agresivnog ponašanja na utakmici sa Mančester Junajtedom, piše Danas.
- Nadam se da će biti suspendovan na više od deset utakmica. Na amaterskom nivuo, igrača kažnjavaju sa godinu dana, zašto ne bi bilo tako i na profesionalnom? Setite se šta je Kantona učinio pre skoro 30 godina, i za to je dobio devet meseci. Mislim da i ovde treba da se odradi neka solidna kazna - rekao je Fild za BBC.

Sudijski eksperti zaštitili su kolegu, smatrajući da je Srbin preterao i da nikako nije smeo da ostvari kontakt sa glavnim deliocem pravde.

- Bila je to izuzetno teška situacija za sudiju ali je pokazao je prisebnost, samopouzdanje i autoritet. Bio je pod ekstremnim pritiskom. Način na koji je ostao priseban i kako je zadržao fokus su bili fantastični jer mu je ostalo da sudi još 20 minuta utakmice nakon incidenta - stava je Dermont Galaher, nekadašnji sudija koji je 15 godina bio protagonista mečeva u Premijer ligi.
Zbog toga sledi oštra kazna Fudbalske asocijacije iz koje je poručeno da bi uobičajna kazna od tri meča suspenzije za Mitrovića bila „nedovoljna“.

- Fudbalska asocijacija tvrdi da standardna kazna koja bi se inače odnosila na Mitrovića za isključenje za nasilno ponašanje prema sudiji nije dovoljna. Mitrovićevo ponašanje i jezik su bili neprimereni, uvredljivi i preteći i zbog toga je isključen - stoji između ostalog u saopštenju.

Jasno je da Mitrović nikako nije smeo da ovo uradi, kao i da će drakonska kazna koja će uslediti biti argumentovana kaznena mera. Englezi tradicionalno ne trpe nasilje na tribinama, ali i stadionima, širom svoje zemlje, a imaju i nultu toleranciju za rasističke ispade zbog kojih uvek potežu da drakonskim kaznama. Mitrović već dugo igra na Ostrvu i morao je da zna šta će uslediti pre nego što je krenuo ka arbitru Kavanou. Druga je priča što srpski tabloidi sada celi slučaj predstavljaju kao zaveru Premijer lige protiv Srbina, iako su drakonske kazne za iste stvari izricane i engleskim fudbalerima.
U mlađim igračkim danima imao je problema sa temperamentom i ponašanjem na utakmica, a onda se smirio i zaigrao najbolji fudbal svog života. Golom u Lisabonu odveo je Srbiju na Svetsko prvenstvo, a u Kataru je, iako povređen, bio jedan od najboljih igrača reprezentacije na turniru. Otuda i čudi što je sebi ovo dopustio kada igra još jednu izvanrednu sezonu u Fulamu kome su svi predviđali borbu za opstanak, a izabranici Marka Silve se do kraja iste mogu boriti i za izlaz u Evropu na jesen.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati