Fudbal

[ Izvor: Sportski žurnal ]

20. 03. 2023. 08:48 33

Ovo Humska ulica ne pamti!

Humska je nekada bila neosvojiva tvrđava, mesto gde su padali brojni velikani poput madridskog Reala, Mančester junajteda, Rome… Međutim, sa stadiona Partizana u 2023. su svi rivali odneli bodove.

Lošu seriju na svom terenu crno-beli su počeli jednom od najvećih bruka u istoriji kluba - porazom od Mladosti GAT (0:4). Parni valjak je samo pet dana posle debakla sa superligaškim debitantom završio evropsku epizodu, do tog trenutka jedinu svetlu tačku u ovoj sezoni. Partizan je prokockao prednost iz Moldavije i eliminisan je od Šerifa (1:3).

Kraj u Ligi konferencije i davna eliminacija iz kupa, dali su povod crno-belima da se fokisiraju samo na prvenstvo i delovalo je da će Parni valjak konačno da upali. Umesto toga, usledila su dva nova debakla na domaćem terenu. Partizan je prvo remizirao sa Radničkim 1923, a prosuti bodovi protiv Kragujevčana naterali su Gordana Petrića da podnese ostavku. Ni novi šef struke Igor Duljaj nije doneo ništa novo, s obzirom na to da je Kolubara odnela dva boda iz Humske (1:1) na debiju nekadašnjeg defanzivnog veziste kod kuće. Nakon trijumfa u Lučanima protiv Mladosti (3:0), činilo se da bi Parni valjak konačno mogao da prekine crni niz na u Humskoj, s obzirom na to da je u Humsku došao Radnik. Međutim, crno-beli protiv u tom trenutku fenjeraša zabeležili novi poraz i blamažu pred Grobarima (1:2).

Partizan je petim uzastopnim mečom bez pobede u Humskoj izjednačio negativan rekord. Crno-beli su samo pet puta u skoro 78 godina dugoj istoriji vezali pet utakmica bez pobede kod kuće. Ukoliko izabranici Igora Duljaja ne osvoje čitav plen protiv Voždovca 5. aprila, biće to najgori niz Parnog valjka u Humskoj u istoriji kluba.

U kolikoj je Partizan krizi govori činjenica, da crno-beli prošle sezone nisu poraženi u prvenstvu u Humskoj i da su predvođeni trenerom Aleksandrom Stanojevićem bili u šampionskoj trci do poslednjeg kola sa neverovatnih 98 bodova.

Vicešampion Srbije poslednji put je vezao pet mečeva bez trijumfa kao domaćin u sezoni 2017/18. kad je vezao isto toliko remija identičnim rezultatom 1:1. Doduše, izabranici tadašnjeg trenera Miroslava Đukića imali su znatno teži raspored nego što je slučaj sa aktuelnom krizom crno-belih, s obzirom na to da su ugostili Viktoriju iz Plzenja i Crvenu zvezdu.

Partizan je dve najneuspešnije sezone imao 1978/79. i 1979/80. kad je prvenstvo završio na 15. i 13. mestu. Zanimljivo, tada nije vezao pet utakmica bez pobede na stadionu JNA.

Svaki stariji ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svetu će reći da se u SFR Jugoslaviji igrao miljama daleko bolji fudbal nego danas, pa i nije bila velika sramota odigrati pet utakmica bez trijumfa na svom terenu. Partizanu se to desilo svega tri puta. U prvenstvu 1955/56. loša serija kod kuće u završnici šampionske trke koštala je Parni valjak titule, koja je otišla u ruke večitog rivala.

Opravdanje Partizanovog crnog niza u Humskoj u sezoni 1963/64. je uspeh u Kupu evropskih šampiona, pošto su crno-beli stigli do četvrtfinala elitnog takmičenja, gde su izbačeni od milanskog Intera. Godine 1971. Parni valjak je poslednji put u nekadašnjoj državi upisao pet utakmica bez pobede.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 33

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati