Fudbal

[ Izvor: Mozzartsport ]

10. 03. 2023. 12:35 4

Zvezdi od Lige šampiona minimum 24.440.000 evra

Crvena zvezda je stekla 18 bodova prednosti u odnosu na večitog rivala, praktično osigurala titulu i treći ulazak u Ligu šampiona. Mogu već na Marakani da razmišljaju o proslavi, pošto se posle tri neuspešna pokušaja u trenerskoj eri Dejana Stankovića vraćaju u elitno takmičenje, u kojem imaju dve pobede (Liverpul i Olimpijakos), uz remi protiv Napolija.

Kako piše Mozzartsport, ulazak u grupnu fazu Lige šampiona trebalo bi petostrukog uzastopnog prvaka Srbije da podigne na viši nivo, pre svega u organizacionom i finansijskom smislu. Posebno, što Crvenoj zvezdi sledi rekordna nagrada od UEFA otkako je počela uspon pod komandom Vladana Milojevića.

Prema sadašnjoj projekciji, mada su moguća mala pomeranja, Zvezda će od evropske kuće fudbala dobiti tačno 24.440.000 evra. Svakom učesniku Lige šamiona sledi nagrada od 15.640.000 evropskih novčanica, ali to nije sve. Trenutno, Zvezda je sa koeficijentom 42 prva iznad crte u trećem šeširu. Sve ukazuje da će crveno-beli zadržati tu poziciju, što znači da će imati bolji koeficijent od osam projektovanih klubova u Ligi šampiona za narednu sezonu.

UEFA na ime deonica klubu sa najslabijim rejtingom isplaćuje 1.100.000 evra, zatim sledeći dobija 2.200.000.... To praktično znači da bi Crvena zvezda na ime deonica i učinka u poslednjih osam godina dobila 8.800.000 evra. Uz osnovnu nagradu to je pomenuta cifra od 24.440.000 evra.

Mogla bi Crvena zvezda da padne u poslednji šešir, pre svega jer nije realno da Dnjipro u Ukrajini ostane na prvom mestu i zacementira poziciju u Ligi šampiona. Ali ima mogućnost srpski šampion i da dodatno napreduje. Za Crvenu zvezdu bi bilo važno da, primera radi, u Nemačkoj van zone Lige šampiona ostane Ajntraht iz Frankfurta, pošto crveno-beli imaju bolji rejting od najvećeg iznenađenja Bundeslige Union Berlina i Frajburga. Pored toga Crvena zvezda će u Engleskoj navijati da se Njukasl vrati u elitno društvo, pošto bi joj takav rasplet u nekim varijantama doneo još 1.100.000 evra na ime deonica i ukupnu zaradu podigao na 25.540.000 evra.

Kada govorimo o kvalifikacijama za elitno takmičenje u stazi šampiona samo Dinamo iz Zagreba i praška Slavija imaju veći koeficijent od Crvene zvezde. Uz ogradu da tim za koji igra novi fudbaler Crvene zvezde PiterOlajinka imao samo bod više od Viktorije Plzen i uskoro ga čeka veliki derbi Fortuna lige. Zvezdi bi pogodovalo da se Viktorija Plzenj okiti titulom, jer bi je takav rasplet učvrstio u trećem šeširu. Potencijali neuspesi Slavije i Dinama mogli bi da još jače podignu Zvezdinu osnovnu zaradu.

Zvezda bi u najpovoljnijoj varijanti mogla da dođe do zarade od blizu 28.000.000 evra.

Sasvim je realno da se srpski šampion približi famoznoj brojci od 30.000.000 evra. Pre svega u slučaju da ponovi, ili nadmaši uspeh generacija koje je predvodio Vladan Milojević. Crveno-beli su u prvoj Ligi šampiona imali pobedu nad Liverpulom i remi sa Napolijem. UEFA je podigla tarifiranje kada su u pitanju uspesi u grupi. Pobeda u Ligi šampiona u sezoni 2023/2024. vredi 2.800.000 evra, dok se remi plaća 900.000 evropskih novčanica.

Moraće u marketing timu Crvene zvezde da budu pametni i dobro osete situaciju kada je u pitanju cena ulaznica za mečeve u Ligi šampiona. Marakana je u prvoj sezoni bila rasprodata, pa su crveno-beli inkasirali oko 5.000.000 evra. U narednoj takmičarskoj godini napravili su grešku. Nepopularne cene ulaznica dovele su do toga da Marakana bude puna samo u meču protiv Bajerna, protiv Olimpijakosa je bilo jedva 35.000 ljudi.

Navijači, posebno oni iz unutrašnjosti su negodovali, paketi za severnu i južnu tribinu koštali su 100 evra.

Promeniće sigurno strategiju u Ljutice Bogdana, pominje se čak i mogućnost da se značajno podignu cene godišnjih ulaznica, ali da iste važe za Ligu šampiona. Kako bilo, Crvena zvezda će na ime marketinških aktivnosti moći da računa na prihod od tri do pet miliona evra.

Dobra polazna osnova da se bar deo godine živi bezbrižno. I da se na vreme kaparišu neka pojačanja.

ŠEŠIRI ZA LIGU ŠAMPIONA – TRENUTNA PROJEKCIJA

PRVI

Mančester Junajted (Engleska)

Mančester Siti (Engleska)

Arsenal (Engleska)

Barselona (Španija)

Napoli (Italija)

Bajern Minhen (Nemačka)

PSŽ (Francuska)

Benfika (Portugalija)

DRUGI

Real Madrid (Španija)

Ajaks (Holandija)

Roma (Italija)

Borusija (Nemačka)

Inter (Italija)

Atletiko (Španija)

Lajpcig (Nemačka)

Totenhem (Engleska)

TREĆI

Porto (Portugalija)

Šahtjor (Ukrajina)

Salcburg (Austrija)

Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Slavija Prag (Češka)

Fejnord (Holandija)

Lacio (Italija)

Crvena zvezda (Srbija)

ČETVRTI

Jang Bojs (Švajcarska)

Marsej (Francuska)

Sosijedad (Španija)

Seltik (Škotska)

Galatasaraj (Turska)

Monako (Francuska)

Union Berlin (Nemačka)

Dnjipro 1 (Ukrajina)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati