Fudbal

[ Izvor: Sportklub ]

11. 01. 2023. 06:41 0

Nema nas na mapi! Gde su danas srpski treneri?

Srpska trenerska škola, konstantno na nizbrdici. Opšte mesto u pričama fudbalskih delatnika, spremnih da pojave definišu konkretnim imenom i ukažu na suštinu problema. Ma, kako drugi shvatali primedbe i svet oko sebe... Proredio se spisak srpskih stručnjaka raspoređenih u najboljim evropskim, takozvanim „ligama petice“.

Posledica nedostatka autoriteta domaće škole, neuspeha državnog tima na najvećim planetarnim takmičenjima, uspavanih klubova, ili jednostavan usud modernog vremena i fudbalskih zakona po principu „krupna riba jede sitnu“? Lepeza pitanja i potpitanja bez kociznog odgovora zahteva ozbiljniju analizu problema – zbog čega se topi nekad prepoznatljiva srpska trenerska škola.

- U Srbiji nije dobro – pogledajte fluktruaciju trenera u prva dva ranga. Opet, to nije problem trenera, nego klubova. Rukovodioci ne razumeju reč kontunuitet. Ima nas svuda, ali problem je što srpskih stručnjaka nedostaje na velikoj sceni, u Evropi. U prošlom veku treneri su radili po deset godina. I ovi danas, što su imali tu priliku, poput Vladana Milojevića, Miodraga Grofa Božovića, Marka Nikolića, više nisu u Srbiji. Šansu su maksimalno iskoristili. Sutra ćemo na taj način pričati o Dejanu Stankoviću, Miloš Milojević, Milan Rastavac, Miloš Veselinović, Vlada Ivić, iz grupe vrhunskih fudbalera, već su ozbiljni treneri. Verujte, struka u Srbiji nikad nije bila generator problema. Naprotiv - konstatovao je oktobra 2021. u intervjuu Sport klubu Miloš Miljanić, tada prvi čovek trenerske organizacije i Centra za edukaciju FSS.
Poslednji izborni proces promovisao je Ljubišu Tumbakovića u predsednika Organizacije trenera FSS. Stručnjak starog kova ispio je mnogo čaša žuči u bogatoj karijeri. Za školu i naslednike dragocenijih od mnogobrojnih lovorika i pohvala u ulozi trenera i selektora. Na evidentne probleme unutar sistema ukazivao je još tokom selektorskog mandata.

- Insitirao sam da svaki trening, okupljanje i priprema za utakmicu budu dostupni u elektronskoj i pisanoj formi čelnicima FSS, igračima i Centru za edukaciju trenera, naravno, ukoliko budu zainteresovani. Saradnja trenerske škole, oličene u Edukacionom centru FSS, sa reprezentativnim selekcijama, bila je minimalna, ili je uopšte nije ni bilo - konstatovao je Ljubiša Tumbaković u sada već antologijskom izveštaju, dostavljenom Izvršnom odboru FSS, krajem novembra 2020.

Proredila se i grupa stručnjaka na evropskom tlu. Ruski prostor otvoren je za Slavišu Jokanovića i Vladimira Ivića, Ivan Jovanović niže uspehe sa Panatinaikosom, Srđan Blagojević brani čast struke u Mađarskoj, Zlatomir Zagorčić predvodi Slaviju iz Sofije. Jedini se na evropski tron popeo Milić Ćurčić, sa beloruskim Šahtjorom, Vladan Milojević beleži pobede na klupi APOEL-a, Aleksandar Vuković predvodio poljski Pjast, Kosta Runjajić Legiju… I to je, uglavnom, kompletna ponuda Srbije, izložena na evropskom kontinentu.
Na sreću, arapski svet ostao je i dalje veran srpskoj trenerskoj pameti. Uspesi Vuka Rašovića u Saudijskoj Arabiji zavređuju pažnju, sličan je i decenijski status Gorana Tufegdžića u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde se nedavno vratio i Aleksandar Veselinović. Na klupu reprezentacije Libana seo je Nišlija Aleksandar Ilić. U dalekoj Indiji radi Ivan Vukomanović, Mario Đurovski izabrao je Tajland, Zoran Milinković Libiju, Slavko Matić Ganu, Aleksandar Janković Kinu…

I to je u konačnom zbiru, skoro sve. Najočigledniji dokaz da srpska trenerska škola vapi za „restartom“ i krucijalnim odgovorima. Pitanja, nažalost, odavno znamo…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati