Fudbal

Direktno.rs

04. 01. 2023. 19:36 1

Ovo je prvi stadion u svetu koji će poneti ime po Peleu

Nacionalni stadion na Zelenortskim Ostrvima poneće uskoro ime po nedavno počivšoj fudbalskoj legendi Peleu, potvrdio je premijer ove afričke države Ulises Koreira de Silva.

Stadion kapaciteta 15.000, koji se nalazi na izlasku iz prestonice Praje i nosi naziv "Estadio Nacional de Cabo Verde", biće preimenovan pošto je prvi čovek države prvi prihvatio predlog predsednika FIFA Đanija Infantina da bi svaka država neki stadion u svojoj zemlji trebalo da nazove po jednom od najvećih fudbalera svih vremena.

- Kao počast i priznanje njegovoj ličnosti koja nas sve čini velikima, nameravam da naš nacionalni stadion nazovemo "Pele stadion", u inicijativi koju će, verujem, slediti nekoliko zemalja širom sveta - napisao je prvi čovek države na svom fejsbuku.

- Sa fizičkim nestankom Edson Arantesa do Nasimenta, Kralja Pelea, koji je bio planetarna ikona, idola masa, koji je imao moć da ujednini ljude širom sveta, naša je želja da mu sada, na ovaj način, odamo priznanje - dodao je Silva.

On je podvukao koliki je uticaj Pele imao na portugalsku kulturu, koja je sveprisutna na Zeleonrtskim ostrvima, državi u kojoj se govori ovaj jezik.

- Zelenortska ostrva i Brazil imaju istoriju i kulturu koje idu ruku pod ruku, imajući u vidu da su u pitanju dve sestrinske države, povezane jezikom i drugim sličnim stvarima. Pele je bio i ostaće zauvek simbol Brazila, u našoj zemlji u kojoj se govori portugalski i u ostalom delu sveta, bio je idol mnogim generacijama - zaključio je premijer Zeleonrtskih osrtva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati