Fudbal

Igor Velimirović

21. 11. 2022. 20:45 4

UNIŠTIO JE REAL Kako je gluvonemi Desnica dobio crveni karton zbog prigovora!

Ima tome 38 godina kada je na čuvenoj "Kantridi" u Kupu UEFA Rijeka dočekala Real iz Madrida. Stariji ljubitelji fudbala neka se podsete, a mladi neka znaju kako je tada peti-šesti klub u bivšoj Jugoslaviji u 58. minutu imao velikih 3:0 protiv kraljevskog kluba. Sve ostalo je legenda...

A priča počinje ovako: Rijeka je tada bila posle velike četvorke jedna od najboljih ekipa na ovim prostorima, uvek simpatična, sa lepršavom igrom. Te jeseni na evropskoj sceni u Istru je morao Real. I nije mu bilo lako, naprotiv, spašavao je živu glavu, ne samo od prepune "Kantride", jednog od u to vreme najneobičnijih stadiona u Evropi, već i sjajne partije domaćina.

Podsetimo, golovima Fegica (dva) i Matrljana, Rijeka je već u 58. minutu imala prednost od 3:0, ali su Španci nekako uspeli da smanje na 3:1. I onda - revanš odlazi u istoriju, sudija potkrada Riječane usred "Bernabeua", a Realu posao olakšava tako što isključuje tri igrača Rijeke, između ostalog i jednog od najboljih - Damira Desnicu.

Kaže arbitar iz Belgije Rodžer Šuters da je to uradio zbog prigovora?! Međutim, da sve bude čudno, fudbaler srpskih korena i tada vihorno krilo Rijeke bio je gluvonem i uvek simpatičan i neobičan na svim fudbalskim terenima u to doba.

- U toj revanš utakmici belgijski sudija Rodžer Šeters doslovno nas je uništio isključivši Milenkovića, Tičića i mene. Posebno je bila farsa moje isključenje, zbog moga navodnog prigovora. Šta se ustvari desilo, sudija je svirao prekid, a ja sam nastavio da trčim... Kada sam video da svi stoje, izbio sam loptu u aut, a sudija me je isključio uz obrazloženje da sam prigovarao. Nešto nezapamćeno u istoriji fudbala. Samo znam da je tog sudiju UEFA doživotno suspendovala, međutim ostaje žal što nas je Real izbacio, a bili smo bolji - objasnio je nekadašnji riječka udarna pesnica Damir Desnica.

Oostaće zapisano da je Real padao u Beogradu od Zvezde i Partizana, ali i u Rijeci, kao i da je uvek imao pomoć sudija da pregrmi rivale.

Priča o Damiru Desnici iz Obrovca, legendarnom fudbaleru, koji danas ima 65 godina i živi u Rijeci, otišla je u istoriju i kao takva nikad se neće zaboraviti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati