Fudbal

[ Izvor: Danas ]

20. 10. 2022. 11:32 1

Razmena sličica na Terazijama: Koliko treba za album?

Svetsko prvenstvo u fudbalu se približava, a najbolji svedok tome su samolepljive sličice fudbalera koje su, moglo bi se reći tradicionalno, opčinile sve uzraste. Od onih koji bi platili veliku svotu novca za komad papira, do onih koji su zbog ovogodišnjih cena pakovanja sličica razmislili dva puta da li će se upustiti u ovaj biznis.

Nakon decenija i decenija ova čar ne jenjava. Terazije su pune, masovno menjanje je u jeku, užurbano se traže poslednje sličice kako bi se album popunio do početka najznačajnijeg fudbalskog takmičenja.

Glavna tema - cena sličica (oko 90 dinara kesica na trafici). Dosta jača cena je uticala na neke od kolekcionara, što potvrđuje i sugrađanka koja zajedno sa sinom skuplja Paninijev album.

- Ređe kupujemo zbog cene, pa nam dosta sličica i fali. Zaista je skupo. Za tu cenu su mogli da daju više sličica u pakovanju, a ne samo pet - kaže ona za Danas.

Sto evra za ceo album

Mnogi bi se složili sa ovakvim stavom jer ova vrsta kolekcionarstva iziskuje značajne troškove. Koliki su troškovi, otkriva iskusni sakupljač.

- Prvi album sam sakupio 1984. Mislim da sve zavisi od osobe do osobe, ali najverovatnije da će vam trebati najmanje sto evra. Verovatno i više. A nakon toga menjaža.

Menjanje mnoštva duplikata koje dobijamo većini predstavlja najveće zadovoljstvo tokom čitavog sakupljanja. Na kraju krajeva, ne bi džabe deo u centru Beograda ispred hotela Moskva bio dupke pun.

Na Amazonu sličice 10 dolara

Ipak, uvek postoje oni koji požele da "varaju", odnosno da kupe sličice koje im fale, i tako da na lakši način dođu do popunjenog albuma. Neki to opravdavaju, a neki ne.

- Iskren da budem, dao sam novac za samo jednu sličicu. Falio nam je Lazović iz Srbije, kupio sam ga za pedeset dinara, iako smatram da je poštenije menjati se do kraja, ističe Stevan koji je sa društvom redovan na menjaži.

Sve dok to ne preraste u mnogo veće cifre sasvim u redu zvuči pedeset dinara. Međutim, ne recite dvaput. Za određene sličice se cene kreću visoko, prodaju se i čitavi popunjeni albumi.

- Postoje "ekstra sličice", one se ne lepe, kolekcionarske su, na Amazonu se kreću cene od deset dolara pa naviše. Ja sam dobio u pakovanju Levandovskog, i video sam da se on prodaje za 250 dolara (oko 30.000 dinara) na "Ibeju" - priča ovaj sagovornik.

Čini se da se takvim pohlepnim činom, odnosno cenama, ubija sva draž sakupljanja samolepljivih sličica. No, gde ima prodavaca, tu ima i kupaca.

Aplikacija za lakše beleženje

- Kupio bih sličice po visokoj ceni, nije mi to problem, stvarno sam pasioniran što se toga tiče - ističe jedan od kolekcionara.

Takođe napominje i da je skupljačima dosta olakšan posao ukoliko se odluče da koriste i mobilni telefon.

- Postoji i aplikacija za lakše beleženje sličica koje vam fale. Koristim je, prevazišao sam "old skul" zapisivanje na papiriće, njih često zagubim.

Među najtraženije sličice pored gore navedenih spadaju i takozvane "zlatne", odnosno grbovi reprezentacija koje učestvuju na Mundijalu kao i one sa početka albuma, atraktivni su i najpoznatiji fudbaleri sveta.

- Najtraženije su one koje nemaš, u mom slučaju Mesi, Nejmar, Mbape i Ronaldo - kaže mlađi sagovornik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati