Fudbal

[ Izvor: Germanijak ]

07. 10. 2022. 08:56 0

Dinamo iz Zagreba doveo srpskog reprezentativca!

Godinama unazad, filijala zagrebačkog Dinama - Lokomotiva, predstavlja rasadnik fudbalskih talenata. Svakog leta makar jedan fudbaler iz ovog kluba krene put ozbiljnog evropskog fudbala. Lovro Majer, Ivo Grbić, Kristijan Jakić, Roko Šimić, Luka Ivanušec samo su neki od momaka koji su, do Maksimira, prošli kroz fabriku na stadionu u Kranjčevićevoj i napravili unosne transfere. Jedan od onih koji bi u dogledno vreme mogao da stane u red sa pomenutim igračima je Đuro Đulio Đekić, desni bek i kadetski reprezentativac Srbije.

Reč je o momku rođenom u Zagrebu 2005. godine, koji je odrastao u Gračacu, oko 250 kilometara udaljenom od glavnog grada Hrvatske. Ipak, iako je rođen i odrastao u susednoj nam državi, 17-godišnji Đekić odlučio je da nastupa za reprezentaciju Srbije. Zasluge za to što ga je doveo pod grb naše zemlje pripadaju rođenom Karlovčaninu Mirku Bunjevčeviću. Tadašnji selektor kadetske selekcije mu je prišao na jednom turniru u Osijeku...

- Nije to bila teška odluka jer me niko iz HNS nije zvao da igram za njih. Rekao sam da želim i brzo sam stigao na okupljanje. Mislio sam da ću imati nekih problema kada se objavi vest da igram za Srbiju, ali ništa. Niti u Beogradu, niti u Zagrebu. Svako bira svoj put - priča desni bek Lokomotive za hrvatski Germanijak.

U Zagreb je stigao na poziv Dinamovih skauta čiju je pažnju takođe skrenuo na jednom od razvojnih turnira. Stigao je na Maksimir na probu, uspešno ju je prošao i našao se na velikoj prekretnici. Jer, nije bilo lako tri puta nedeljno prelaziti stotine kilometara zbog treninga.

- Tu je otac uskočio i vozio me za Zagreb. To je oko 300 kilometara po putovanju, ali kada nešto silno želiš, onda nije problem. Veliko je to odricanje i mnogo sam ponosan na porodicu što je donela tu odluku kako bi mi olakšala. Nisam siguran da bi se priča razvijala na ovaj način da su oni ostali tamo, a ja se preselio u Zagreb.

Ipak, vremenom je shvatio da će put do seniorskog fudbala lakše pronaći u filijali Lokomotivi nego u Dinamu, kao i mnogi od gorepomenutih koji isprva nisu uspeli da se nametnu na Maksimiru. Doduše, i pored plasmana u polufinale sa U17 reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu, i dalje čeka na priliku u prvom timu Lokomotive, iako se očekivalo da će biti makar deo letnjih priprema.

- Ovde mi je jako lepo. Svestan sam kako funkcioniše Lokomotiva i da ću tu dobiti priliku pre nego što bih je dobio u nekim drugim sredinama. Strpljiv sam, čekam priliku da se nametnem i želim da budem spreman kad ona stigne.

Na pomenutom kadetskom EP u Izraelu Đekić je odigrao svih pet utakmica - prethodno i jednu u kvalifikacijama baš protiv Hrvatske koju je Srbija dobila minimalnim rezultatom - iako je pred početak kontinentalne smotre njegovo učešće bilo pod znakom pitanja.

- Bilo je krajnje upitno hoću li uopšte moći da igram. Imao sam rupturu mišića i malo je nedostajalo da otkažem nastup. Rekao sam tati da idem na okupljanje, stisnuću zube pa šta bude. Bilo je to predivno iskustvo, nadmetati se sa najboljim ekipama koje Evropa može da ponudi. Hvala selektoru Radovanu Krivokapiću na prilici, nadam se da sam ispunio očekivanja.

Germanijak piše da je Đekić na tom prvenstvu na sebe skrenuo pažnju mnogih evropskih klubova koji su njegovo ime podvukli u notesima, a nedavno ga je "ulovio" i jedan veliki proizvođač sportske opreme.

- Ne zamaram se tim detaljima, imam ljude koji se brinu o tome. Igram svoju igru, treniram i želim da se nametnem trenerima u Lokomotivi i selektorima Srbije za sledeći ciklus. Beskrajno sam zahvalan Jurici Čabraji za kojeg se vidi da brine o meni, jer me redovno pita kako sam i prati moj rad, potom direktoru Šikiću, treneru Agiću i svima ostalima. Naravno, i ljudima u Srbiji koji su mi dali priliku, ali i mojoj porodici koja se mnogo čega odrekla kako bih ja mogao da uživam u fudbalu - završio je Đekić priču za Germanijak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati