Fudbal

[ Izvor: Nenad Kulačin ]

28. 09. 2022. 06:54 14

Nenad Kulačin piše za Direktno: A sad pustite fudbalere na miru!

Ne tako davno, 2018. godine, legendarni trener Slavoljub Muslin, potpuno neočekivano, izborio je direktan plasman Srbije na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji. Niko nije verovao ni u Muslina, ni u reprezentaciju. I uspeli su, pre svega Muslin i fudbaleri.

A, onda se umešala vlast. Svoje prljave pipke izmešane sa kriminalom, menadžerima i raznim smutljivcima, kada je videla koja je kinta u igri i kako se može zaraditi na najvećoj fudbalskoj manifestaciji koja je ujedno i najveća svetska pijaca fudbalera, sve je krenulo naopako.

Muslin, prema informacijama kolega novinara koji prate dešavanja u srpskom fudbalu godinama, nije hteo da u Rusiju na SP povede pojedine fudbalere za koje su neki "menadžeri" imali ideju da ih "uvale" u strane klubove. I time je potpisao sebi otkaz.

Setite se samo da je tada Fudbalski savez Srbije vodio poznati sportski radnik i izvrsni poznavalac fudbala - Slaviša Kokeza. Dobro de, našalio sam se malo. E, taj Kokeza je, formalno, smenio Muslina, i na njega doveo ni krivog ni dužnog Mladena Krstajića, nekadašnjeg reprezentativca. Reprezentaciju Srbije su na najveću smotru fudbala, taj Kokeza i taj Savez, poslali sa selektorom koji je pre nego što je izvučen, ko zna odakle, jedino iskustvo, mimo igranja fudbala, imao kao direktor FK Radnik iz Bijeljine!!??

Postoje priče i ko je morao da ide na SP, i zbog koga, i ko je tu zaradio prvi milion itd. Ništa od toga sada nije bitno. Važno je da se ova sramota iz 2018. godine ne ponovi. Pustite Dragana Stojkovića Piksija da radi kako radi, a radi izuzetno. To govore rezultati. Onaj Haland na svakoj utakmici u Premijer ligi da po tri komada, a naši ga stavili u džep i dali dva gola u njegovom Oslu. Tukao je i Portugal usred Lisabona u poslednjim trenucima meča. Malo li je.

Dajte Piksiju da bude i predsednik Fudbalskog saveza, jer koliko je poznato, nemamo ga.

Ovo što je Piksi uradio u kvalifikacijama za ovogodišnje SP u Kataru i osvajanje prvog mesta u B diviziji Lige nacija, treba upisati zlatnim slovima. Ljudi, mi prvi put, uz onaj Muslinov i još nešto ranije Antićev fudbal, igramo lepo, pametno, napadački. Svakome možemo da damo gol. Nemojte nekome da padne na pamet da se Piksiju meša i da ga pozove da ga on savetuje kako da igra i sa kime. Svi vi koji biste da pametujete, od lokalnog prodavca, pa do šefa države, obezbedite sebi uslove za praćenje Mundijala i uživajte.

Piksi je zaslužio da mu se nijedan jedini baksuz ne pojavi na putu ka ogromnom iznenađenju koje će sigurno da uradi u Kataru. Uostalom, on dobro zna da se bori sa mešetarima. Imao je bliski susret sa njima kada je vodio Crvenu zvezdu. Ta sprega između navijača, menadžera i političara ga je i oterala iz Zvezde kada je ukapirao da 90 odsto igrača nisu Zvezdini, već raznih menadžera.

Našem selektroru trebaju mir i sloboda. Sve zna šta treba da uradi, kao i da ga malo prati i sreća, jer je u sportu to neophodno. Bio je veliki kao igrač, na putu je da postane još već kao selektor. Obnovio je kult reprezentacije, učinio naciju ponosnom, a srpski fudbal vratio na staru slavu. U tome mu sigurno pomaže i vanserijska generacija fudbalera, ali i hrabrost da svima da šansu.

Zato sve molimo, još jednom, da našu reprezentaciju ostave na miru. Nije važno ni kakvi su im dresovi, ni da li igra ovaj ili onaj, važno je da ih ostavimo na miru i prepustimo se uživanju u njihovoj igri. Partrijarh neka se moli za uspeh reprezentacije u crkvi, predsednik neka im šalje telegrame sa čestitkama, premijerka isto. Nemojte da ih izbaksuzirate, imaju šanse da nešto urade.

Politika se umešala u svaku sporu društva, pa tako i u sport. Vidite šta su uradili sa vaterpolom, muškom odbojkom, i najbolnijom tačkom ovog leta - košarkom. Više da gotovo i nemamo domaći sport, jer svi beže u inostranstvo. Deca plaćaju da bi trenirala i niko se nije zapitao šta se dešava sa onim talentima koji nemaju pare za treninge i skupu sportsku opremu.

I na kraju, još jednom - K'o Boga vas sve molimo, pustite reprezentaciju na miru, i uživajte.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati