Fudbal

[ Izvor: sportske.net ]

19. 09. 2022. 13:01 2

Piksi: Samardžić u martu debituje za Srbiju

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izašao je pred medije uoči mečeva poslednja dva kola UEFA Lige nacija. "Orlovi" se danas okupljaju u Staroj Pazovi za duele sa Švedskom (24. septembar, Beograd) i Norveškom (27. septembar, Oslo).

U prva četiri meča Srbija je osvojila sedam bodova, druga je na tabeli grupe B4 sa tri manje od Norveške.

O mečevima koji slede:

"Tajming za utakmice je sjajan. Šta ima lepše od fudbala u septembru. Pripremićemo se najbolje moguće. Imaćemo deset treninga i dve utakmice. Radićemo na taktičkim stvarima, na fizičkim nećemo. Ja nisam njihov kondicioni trener. Radićemo na tome da Srbija igra napadački, kao i do sada. Idemo korak po korak. Maksimalan fokus je na utakmici sa Švedskom, gde je imperativ pobeda. Učinićemo sve. Da li će biti lako, neće. Švedska je vrlo dobra ekipa, verovatno traže revanš zbog utakmice u Stokholmu. Na nama je da pružimo maksimum. Neće biti lako, a kada ta utakmica prođe ćemo razmišljati poslednjoj. Srbiji nikad nije bilo lako i nije ništa dobijala na tacni, uvek smo morali da se mučio i tako će biti i ovaj put. Idemo meč po meč, a u ovom momentu je Švedska prioritet svih prioriteta. Pokazali smo da smo u igri uprkos porazu u Beogradu iako je bio nezaslužen po meni, ali se desio. Nije nikakva tragedija ako ne budemo prvi, taman posla. Mi ćemo učiniti sve da dođemo do nekog cilja i verujem da možemo, zašto da ne? Bitno je da igrači veruju u svoj talenat i na njima je da to pokažu to na terenu".

Ko će biti prvi golman:

"Ako smo došli do toga da imamo problem sa golmanina, onda smo mi genijalci. Ideja je da u Ligi nacija igraju svi, pa tako i golmani. Svi su dobili šansu. Srbija nema problem ko će biti prvi golman. Dobro smo pokriveni na toj poziciji, ima vremena da odredimo. Onaj koji bude bio određen, biće najbolje rešenje".

O spisku za Ligu nacija, da li je takav u planu i za Katar?

"Ovaj je spisak sastavljen za predstojeće dve utakmice. Prioritet su obaveze koje nas očekuju, ne bih o Svetskom prvenstvu. Na ovom spisku je 27 igrača, kompletan fokus je usredsređen na ono što predstoji".

Protiv Švedske će na tribinama biti samo deca do 14 godina

"Očigledno da na ovim prostorima ne može bez problema. Stalno se desi nešto što te malo razočara, ali moramo da prihvatimo tu kaznu. To ne menja ništa, jeste to poslednja utakmica u Srbiji pred odlazak u Katar, ali mi znamo naše obaveze i pripremamo se za preostale dve utakmice u Ligi nacija da odigramo kako Srbija može. Trudićemo se da ostvarimo dobar rezultat i oprostimo se od srpske publike na najbolji mogući način".

Selektor je upitan da li prati Brazilce, prvog rivala u Kataru:

"Šta ima da ih pratim... Normalno da pratim, kako igre naših igraca i potencijalnih reprezentativaca, sve te neke statističke stvari. Eraković je odigrao 1052 minuta u poslednjih mesec dana, Kostić i Vlahović 711... Prati se bukvalno sve, naravno da se prate i oni, ali ne individualno jer ja njih sve poznajem, to su vrhunski igrači na najvišem nivou. Ono što nas interesuje je to kako igraju oni timski. To kako oni igraju individualno u Realu ili PSŽ-u, to svi znamo, nema tu neke velike tajne. Mi radimo i pripremamo se kao tim jer jedino kao tim imamo šanse za uspeh".

Na spisku su dva debitanta, Srđan Babić i Stefan Mitrović:

"Trebalo je trojica da ih bude, ali za sada dvojica... To su igrači koji poseduju talenat i potencijal. Babić je na poziciji koju igra kapiten svog tima i on je bio član generacije sa Novog Zelanda, grupa svetskih prvaka. Moja je želja da ga vidim uzivo i kako sve to izgleda na terenu. Njegove konstantne igre u Primeri zaslužuju svaku pažnju. Stefan Mitrović je igrač koji predstavlja budućnost srpskog fudbala. On je još mlad, ali njegove karakteristike deluju odlično. Ima brzinu i hrabrost da duele 1 na 1 rešava sa autoritetom. Moja procena, jer postoji mogućnost da bira između dve zemlje, jer su to igrači koji treba da igraju za svoju zemlju".

O Milenkoviću i Rajkoviću:

"Kao što znate na ovom spisku nema nekih igrača zbog povreda, Rajković je suspendovan. Milenković je u fazi oporavka, povreda ga je odvojila od terena i logično je da ne bude na spisku na ove dve utakmice. I on sam veruje kao i ja da ce se vratiti. On je sigurno jedan važan igrač".

O Lazaru Samardžiću:

"Nisam bio u Milanu da bih gledao Krunića nego Samardžića. Imali smo jedan telefonski razgovor početkom septembra gde sam mu objasnio namere i želje, a koliko sam primetio nije bilo dileme da li će igrati za Nemačku ili Srbiju. Dogovor je da u sledećem ciklusu u martu sledeće godine , ako bude nastavio da igra dobro, da bude na spisku i debituje za Srbiju. To je ono što smo uradili sa naše strane. Na svima njima je da izaberu, ako već imaju izbor. Po meni tu nema nikakve dileme, to su igrači sa srpskim imenima i prezimenima. Ovo je već druga sezona da igra za Udineze u jednoj od najjačih liga. Definitivno igrač koji poseduje potencijal i te kvalitete. Njegova leva noga je izvanredna, pregled igre takođe. Ono što sam primetio već jedan duži period njegove participacije u igri zaslužuje pažnju. Nema tu neke velike filozofije i ne treba praviti od toga neke naslove. Važno je da su zdravi i opredeljeni da igraju za Srbiju. U prošlosti se pokazivalo da smo ostajali bez nekih igrača... Mislim da smo bili nemarni, da ne pominjem imena. To je sve život, ja ne želim da pravim greške u startu, a da imamo sve na dlanu. Na meni je da uputim poziv, da im pokažem da nam je stalo, a na njima je da odluče za koga će. Mislim da tu neće biti problema. Njegovo godište je takvo da je on tek na početku fudbalske karijere".

Problemi sa štoperima?

"Ne brinem se previše jer shvatam fudbal kao život. Ono što je tu i na šta možete da računate, to je to. Nema vremena za plakanje i traženje odgovora u sudbini. Pratimo situaciju, igre, ponašanje, ali i kako igraju. Bilo bi pogubno da ja po tom pitanju ne radim ništa. Ovo je situacija, jer se nalazimo na kraju ciklusa Lige navija, da se pruži šansa igračima koji su trenutno to. Na kraju krajeva, koga nema bez njega se može i mora".

Selektor je obilazio igrače širom Evrope:

"Vidim da im je bilo drago da me vide. Moji odlasci su bili podređeni tome da im dam na značaju i da popričamo o nekim obavezama i aktivnostima koje predstoje. Nisam preterano bio negativno ili pozitivno iznenađen njihovim igrama uživo, to vidim i preko televizije, niti sam došao da ih proveravam. Taj odnos mene kao selektora i njih igrača je malo i prisniji. Ono što me raduje je da su u tim razgovorima delovali svi zrelo i motivisano, kako sam i očekivao da bude. Naravno da se razgovaralo o Ligi nacija, ali i onome što predstoji u novembru. Fudbalske teme su bile na stolu".

O nepozivanju Mihaila Ristića:

"Razlog zašto ga nema je mala minutaža u klubu. Juče je igrao osam minuta, pre toga ukupno jedan minut. Ništa lično i on to zna. Sjajan je momak. Ova minutaža je nedovoljna da trenutno bude u timu. Imamo dovoljan broj igrača na toj poziciji, tako da je odluka logična".

Kratke pripreme pred Mundijal:

"su isti za sve ekipe. Mi smo odmah posle žreba imaju ideju i realizovali je, a to je da jednu utakmicu odigramo u blizini Dohe. Mi smo i pored dosta ponuda izabrali Bahrein 18. novembra. Mi nećemo imati nijedan trening ovde, igrači dolaze 14. A letimo vec 15. I druge ekipe imaju te probleme, a mi smo to rešili pre nekoliko meseci. Sve ide po najboljem planu. Nekada je to bilo daleko drugačije, danas je sve to promenjeno, samim tim što se SP igra u ovom periodu. Ne obraćam previse pažnju na to, a nije ni toliko bitno".

O Batistuti i njegovom poređenju Piksija sa Maradonom:

"Mora da ste ga napili. Ako je to rekao preko dana, onda ništa. Da je rekao uveče, pa i da posumnjam... On je golgeter koji je plenio u svoje doba i samo njegovo ime govori dosta toga. Meni ostaje samo da se zahvalim na lepim rečima, ali moja igračka karijera je davno prestala i više se ni ne sećam kako sam igrao. Kad vas ljudi hvale uvek je lepo čuti. Snažne reči, iako mislim da ja nisam bio u tom rangu, da su to vanserijski igrači, prihvatam to kao tačno, iako sebe ne smatram za nešto posebno. Trudio sam se da budem primer, da igram za reprezentaciju, dam sve od sebe, a kako će to neko da ceni to je do njega", završio je selektor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati