Fudbal

Direktno.rs

13. 07. 2022. 12:26 0

Najbolji evropski fudbal: Kad počinju lige Top 5

Ljubitelje fudbala još mesec dana očekuje do početka starrta Lige petice. Najkvalitetniji timovi Evrope počeće borbu za titulu u domaćim šampionatima. Prošle sezone je bilo veoma uzbudljivo, a tako će biti i ove. U prelaznom roku je bilo bombastičnih transfera i mnogo utrošenog novca. Neki timovi su podbacili, dok su neki veoma prijatno iznenadili. Ko će ove sezone zablistati, a ko ostati kratkih rukava?

Većina navijača se uželela najboljeg evropskog fudbala. Gledaoce su oduševljavali potezi vrhunskih asova u čuvenim ligama petice. Borba za titulu će i naredne sezone biti zanimljiva, jer su ekipe potrošile ogromne količine novca za pojačanja.

Premijer liga: Takmičenje u Engleskoj 5. avgusta otvara londonski derbi Kristal Palasa i Arsenala. Tobdžije su se znatno pojačale dovevši dosadašnju zvezdu Sitija Gabrijela Žezusa. Silno će izabranici Mikela Artete želeti da se domognu Lige šampiona.


Branioca titule Mančester Siti već na startu očekuje teško gostovanje. Igraće protiv ovogodišnjeg polufinaliste Lige Evrope Vest Hema. Građani su ozvaničili bombastičan transfer Erlinga Halanda, kao jednog od najboljih napadača današnjice. Osim njega nisu dovodili skupocene zvezde, iako žele da napadnu sve trofeje u predstojećoj sezoni.

Vicešampion Liverpul će gostovati novom prvoligašu Fulamu. Redsi su prošle godine osvojili dva domaća trofeja, uz finale Lige šampiona. Otišao je Sadio Mane kao jedan od ključnih igrača. Na Enfild je stigao perspektivni ofanzivac Darvin Nunjez, koji će sa Mohamedom Salahom i Luisom Dijasom činiti nov napadački trio. Aleksandar Mitrović će pokušati sa svojom ekipom da obezbedi barem opstanak.

Čelsi je od svih premijerligaša bio najaktivniji na tržištu. Tomas Tuhel je nameren da sastavi tim kadar da napadne trofej. Očekuje se da pojačaju sve linije tima. Romelu Lukaku se vratio u Inter, ali će Miču Bačuai činiti primarnu napadačku opciju.

Posrnuli Mančester Junajted u prvoj rundi igra sa Brajtonom. Uspeli su da u prijateljskoj utakmici razbiju Liverpul, pa svi sa optimizmom žele da vide Erika Ten Haga i njegove igrače na delu. Ekipa Totenhema će takmičenje početi protiv Sautemptona. Doveli su Perišića i Rišarlisona u ofanzivi, pa se očekuje da tim Antonija Kontea bude ravnopravan konkurent i ove godine za visok plasman.

U ostalim mečevima sastaju se: Bornmut - Aston Vila, Lids - Vulverhempton, Njukasl - Notingem Forest, Lester - Brentford.

La liga: Prvenstvo u Španiji počinje 12. avgusta. Real Madrid je dominantno osvojio titulu ispred Barselone minule godine. Uzeli su i 14. trofej prvaka Evrope. Pojačani Aurelijenom Čuamenijem i produženjem ugovora sa bitnim igračima, čini se da su i ove godine prvi favoriti za trofej. U prvom kolu ih očekuje susret sa novim prvoligašem Almerijom.

Barselona prolazi kroz turbulentan period. Ćavi je uspeo da konsoliduje ekipu, uz nadu da će ove sezone moći da pariraju večitom rivalu. Na startu dočekuju Rajo Valjekano.

Prvi meč nove sezone, igraju Osasuna i Sevilja. Tim Đulena Lopetegija je prošle godine napravio iskorak obezbedivši učešće u Ligi šampiona. Ove godine očekuju da naprave bolji rezultat od trećeg mesta.

Atletiko Madrid će takmičenje početi protiv Hetafea. Tim Čola Simeonea igra poslovično defanzivan fudbal, koji ih je možda i koštao polufinala Lige šampiona. Uspeli su da prekinu duopol Reala i Barselone, ali nemaju snage da u kontinuitetu osvajaju trofeje.

Betis je imao odličnu sezonu iza sebe, ali su u finišu ispustili plasman u Ligu šampiona. Viljareal će morati da se zadovolji igranjem u kvalifikacijama za Ligu konferencija. Učešće u evrotakmičenjima iznenađujuće je obezbedio i Real Sosijedad.

Ostali parovi: Selta - Espanjol, Valjadolid - Viljareal, Kadiz, Real - Sosijedad, Valensija - Đirona, Bilbao - Majorka i Betis - Elče.

Serija A: Takmičenje u Italiji počinje 13. avgusta. Nakon suše od deset godina Milan je uspeo da osvoji Skudeto. Odbranu trofeja će startovati protiv Udinezea. Tim je pretrpeo promene ali se očekuje i u narednoj sezoni borba sa Interom.

Nero-azuri u prvoj rundi gostuju Lećeu. U tim se vratio Romelu Lukaku, a ukoliko dođe Paulo Dibala imaće strašan napad zajedno sa Lautarom Martinezom.

Roma je po prvi put osvojila neki evropski trofej. U prvom kolu izabranici Žozea Murinja gostuju ambicioznoj Salernitani. Drugi rimski klub Lacio već duže vreme "tavori" i ne može da se dokopa Lige šampiona. Mogu bar da se zadovolje Ćirom Imobileom kao najboljim strelcem lige. Njih očekuje susret sa Bolonjom Siniše Mihajlovića.

Napoli je prošle sezone bio konkurent za trofej. Ove godine će to biti još teže pošto se najavljuju odlasci Viktora Osimena i Kalidua Kulibalija. Oni će prvi meč igrati sa Veronom. Juventus će protiv Sasuola početi put ka vraćanju titule.

Prekinuta je njihova decenijska vladavina u Seriji A. Sa Dušanom Vlahovićem i Polom Pogbom uz dodatna pojačanja, pokušaće da Skudeto vrate u Torino. Ljubitelji srpskog fudbala moći će da gledaju i debi Luke Jovića za Fiorentinu.

Biće veoma zanimljivo pratiti i igre Monce. Tim koji predvodi Silvio Berluskoni prvi put u svojoj vek dugoj istoriji igra najjači rang italijanskog fudbala.

Od ostalih mečeva Serije A igraju: Sampdorija - Atalanta, Monca - Torino, Fiorentina - Kremoneze, Specija - Empoli.

Bundesliga: Odmah na startu šampionata Nemačke 5. avgusta očekuje nas derbi između Ajntrahta i Bajerna. Tim iz Frankfurta je osvojio prvi evropski trofej posle 42 godine posta. Bajern je nastavio dominaciju, i u sezonu ulazi jači za Sadia Manea. Međutim atmosferu u timu podriva još uvek nerešen status prve zvezde Roberta Levandovskog.

Drugoplasirana Borusija Dortmund iz minule sezone u drugom derbiju dočekuje Leverkuzen. Milioneri su pretrpeli ogroman gubitak odlaskom Erlinga Halanda. Na Vestfalenu se nadaju da će Sebastijan Aler biti dostojan naslednik. Gosti iz Leverkuzena su bili treći prošle godine i igraće naredne Ligu šampiona posle trogodišnjeg odsustva. Frajburg i Union Berlin su stali na korak od istorijskog uspeha.

U ostalim mečevima sastaju se: gradski rivali iz Berlina Union i Herta, Menhengladbah - Hofenhajm, Volfsburg - Verder, Bohum - Majnc, Augzburg - Frajburg, Štutgart - Lajpcig, i Keln - Šalke.

Liga 1: Nadmetanje u Francuskoj počinje 5 avgusta. Lil je uspeo da prekine dominaciju moćnog PSŽ-a pretprošle sezone. Prošle su se Parižani vratili i ponovo bili najbolji. Maurisio Poketino više nije trener a na njegovo mesto došao je Kristof Galtije, koji se umešao u njihovu vladavinu. Mesi je i dalje u lošoj formi, dok je Anhel Di Marija otišao u Juventus. Odbranu titule tim iz grada svetlosti počinje protiv Klermona.

Drugoplasirani Marsej će u narednoj rundi dočekati Rems, uz misli o učešću u Ligi šampiona. Nadaju se da će se na Velodrom vratiti dani slave. Monako je uspeo da osvoji treće mesto. Najprijatnije su iznenadili Ren i Nica, koji će igrati kvalifikacije za evrotakmičenja. Lion je podbacio, pošto nije izborio plasman u Evropu završivši sezonu na tek osmom mestu.

Parovi prve runde u Francuskoj su: Lion - Ažaksjo, Strazbur - Monako, Tuluz - Nica, Anže - Nant, Lans - Brest, Lil - Okser, Monpelje - Troa, Ren - Lorijen i Olimpik Marsej - Rems.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati