Fudbal

Igor Velimirović

28. 06. 2022. 09:51 7

BIO JE ČUDO NEVIĐENO: Zar zbog fudbala da izgubim mladost?!

Ni Džajić, ni Sušić, Savićević, Vokri, Vukotić, Šekularac, Pižon ili Piksi, on je bio najveći fudbalski talenat svih vremena. U bivšoj Jugoslaviji. Najveći. Ali... Ovo je priča o Zoranu Čavi Dimitrijeviću, legendi sa Bulbuldera, jednom od najvećih imena Partizana i zagrebačkog Dinama, koji je voleo život više od fudbala.

Težak je zadatak uhvatiti se teksta o Čavi, mangupu sa Zvezdare. Mnogi pre mene su pisali i pričali o tom majstoru fudbala, igraču kakav nije viđen na ovim prostorima, koji je mogao da bude naš Maradona, Ronaldo, Mesi... Mogao, a nije.

Bio je Božji dar. Velemajstor. Laf i šeret. Za mlađe, a i one koji koji su zaboravili, ovo je delić iz života Zorana Dimitrijevića.

Bulbulder je deo Zvezdare u Beogradu. U Slavujevoj dolini naslonjenoj na Slavujev venac, a kroz današnju Ulicu Dimitrija Tucovića i dalje Cvijićevom tekao je nekada Slavujev potok, gde je rastao Čava.

Imao sam čast da Čavu gledam uživo. U dresu Partizana, subotičkog Spartaka i Dinama. Bio je virtuoz na terenu. Šmeker i šarmer. Visoka sportska inteligencija. Njegova lopta je imala oči, nesebičnost je oduševljavala, gracioznost, genijalnost, osećaj, vic, mogao je da reši utakmicu jednim potezom. "Grobari" su bili zaluđeni. Osvojio ih je na tren. Ali igrao je koliko je mogao, jer beogradski noćni život je mleo, a on je voleo izlaske.

- Zar zbog fudbala da izgubim mladost?! - bio je moto do poslednjeg dana karijere Dimitrijevića.

Posle četiri godine u svom Partizanu otišao je u Spartak i postao za samo 12 meseci simbol Subotice. Gde god bi se pojavio, ljudi su išli za njim. Svi su ga čašćavali i voleli da budu u njegovom društvu.

I onda poziv iz Zagreba, legendarnog Miroslava Blaževića: Dovedite mi Čavu, dovedite mi Čavu, grmeo je Ćiro. Bulbulderac u Maksimiru! I pogađate, Dimitrijević je bio jedini Beograđanin do danas zbog koga su grmele tribine Dinamovog stadiona.

- Bio sam dočekan kao kralj. Ćiro iz gepeka vadi lovu i daje, gajba, ma nisam nešto ni trenirao. I imao sam dobro društvo. Bio je tu i Džems Din – tako sam ja zvao Zvonimira Bobana. Pravi talenat, ma brate, to što pričaju – ne znam, al‘ meni je Maksimir uvek skandirao, Čavo, Čavo - pričao je.

I danas se u glavnom gradu Hrvatske prepričavaju Čavine dogodovštine na terenu, ali i van njega. Najveći tamošnji sportski novinar pokojni Zvonimir Magdić, popularni Amigo, ovako je pisao o Čavi:

- O, Bože, kakav je ovo Dinamov dar s neba. Čava Dimitrijević je na juriš, dribligom i fintom, osvojio Dinamov “plavi narod”. Voli dupli pas, duga, kratka, dribling. Najlepše mu je kad nekom namesti gol. Obožava Južnoamerikance, Brazil, Argentinu. Zagreb ga voli, Zagreb mu kliče, hvala ti Čava, što si igrao u Dinamu!

„Ništa sok, ništa kava, evo ide Dimitrijević Čava“, opisao ga je čuveni radio reporter Ivo Tomić.

Nestašan. Boem, šarmer i momak koji je probao sve u životu. Omiljen u društvu, pošten i iskren prema svima – osim prema sebi.

- To ti je moja karijera. Karijera? Ma super je bilo sve - ko bi me menjao. Nikoga ne krivim za nešto, šta da krivim – ja sam takav rođen. I ne bih se menjao ni za kakvu drugu karijeru. Misliš, mogao sam više? Šta lova, kao Maradona iz Jugoslavije? Ne znam, lepo ti je to kad mi pričaš, ali zajebi, meni je ovako super – pa ja sam Čava - rekao je Dimitrijević u jednom intervjuu.

Nažalost, sve je radio prebrzo. Brzo je jeo, brzo pričao, brzo mislio i živeo. Brzo je otišao na drugi svet. Čava bi u mnogim stvarima i dalje ostao misterija: kako da živite nesportski, a igrate tako dobro? Kako da najljućeg čoveka nasmejete?

Sa 30 godina je 1992. doživeo tešku saobraćajnu nesreću u Francuskoj. Bio je 16 dana u komi. Pobedio je na produžetke, ali je morao da se oprosti od fudbala. Umro je 13. septembra 2006.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati