Fudbal

Direktno.rs [ Izvor: Fajnenšel tajms ]

23. 01. 2022. 12:53 5

Novi vlasnik Sautemptona menja jednu bitku za drugu

Novi vlasnik Sautemptona, Dragan Šolak, rođen u Srbiji, navikao je da plaća prava za emitovanje utakmica Premijer lige, ali je preuzimanjem Fudbalskog kluba Sautempton za 100 miliona funti preokrenuo situaciju.

- Ako pogledate inflaciju cena elitnih sportskih prava... Mislio sam da ako će to toliko poludeti, onda bih radije bio u biznisu sportskih klubova, nego u emiterskom biznisu - rekao je Šolak (57) za Fajnenšel tajms.

Junajted grupa, evropska medijska kompanija koju je Šolak osnovao pre više od 20 godina, imala je prava na prikazivanje utakmica Premijer lige na Balkanu. Ali njegovo preuzimanje Sautemptona dolazi kada je Junajted grupa izgubila prava emitovanja protiv rivala (Arenasport) kojeg podržava Vlada Srbije i koji je ponudio otprilike 10 puta više od onoga što je njegova kompanija sa sedištem u Amsterdamu platila ranije.

Telekom Srbija će od sledeće sezone prikazivati mečeve Premijer lige u regionu, nakon što je dogovorila ugovor vredan 600 miliona evra za šest sezona. Šolak tu sumu opisuje kao "besmislenu" i tvrdi da je transakcija deo napora da se ošteti Junajted grupa, koja, kako je rekao, ima u vlasništvu nezavisne medije.

S obzirom na to da većina srpskih domaćinstava ima više kablovskih pretplatnika, fudbal je izazov za mnoge da pređu na kanale Telekom Srbije.

- Gledanost je cenjena s obzirom na to da taj emiter ima malo sadržaja koji kritikuje Vladu. Od sledeće godine Telekom Srbija će imati praktično 100 odsto prenosa fudbala i drugih sportova. Oni će moći da preuzmu značajnu količinu pretplatnika sa (Junajtedove) mreže. Onda (ovi pretplatnici) više neće moći da prate vesti. To je ceo dogovor - objašnjava Šolak.

Državna kompanija Telekom Srbija je negirala da je politički motivisana. Rečeno je da kompanija "finansira svoje poslove isključivo iz sopstvenih finansijskih sredstava i kapaciteta" i da bi povezivanje Premijer lige "imalo ukupan pozitivan finansijski efekat od preko milijardu evra".

Junajted grupa je prošle godine podnela tužbu protiv Srbije Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova (ICSID), globalnom arbitražnom telu u Vašingtonu, optužujući je da je prekršila bilateralni investicioni ugovor sa Holandijom smanjenjem tržišnog udela i promovisanjem interesa Telekoma Srbije. Vučićeva vlada kaže, pak, da Šolak i Junajted grupa podržavaju opoziciju i da je povezan sa Draganom Đilasom, nekadašnjim gradonačelnikom Beograda i bivšim predsednikom Demokratske stranke.

Šolak negira bilo kakvu vezu sa Đilasom ili bilo kakvu političku motivaciju u Srbiji, napominjući da je emitovanje nezavisnog programa poslovno pitanje.

Piter Horoks, bivši direktor BBC World Service-a i savetnik uredničkog kolegijuma TV N1, pisao je prošle godine šefu Premijer lige Ričardu Mastersu da upozori da Vlada Srbije koristi utakmice, "u nameri da ućutka svoje kritičare i uguši slobode medija".

Osoba bliska Premijer ligi rekla je da je Telekom Srbija pobedila u konkurentskom procesu i da su neki ugovori o pravima dobili na vrednosti poslednjih godina. Domaći ugovor lige sa Skaj, BT i Amazonom ostao je nepromenjen na 5 milijardi funti, ali je vrednost njenih prava u SAD skoro utrostručena na 2,7 milijardi dolara tokom šest godina. Telekom Srbija je saopštila da je "platila upravo onoliko koliko je potrebno u takvom konkurentskom okruženju".

Junajted, koji je u protekle tri godine učetvorostručio zaradu pre kamata, poreza, amortizacije i amortizacije na milijardu evra uz prihode od 2 milijarde evra, kontroliše kompanija za privatni kapital BC Partners, iako Šolak zadržava manjinski udeo od nešto više od 33 odsto. Rekao je da je grupa ponudila 35 miliona evra po sezoni, "ponudu koju sam uplakano potpisao" pošto je prema postojećem ugovoru Junajted "plaćao 11 miliona evra (godišnje) i jedva da je bio na nuli".

Marko Milosavljević, profesor novinarstva na Univerzitetu u Ljubljani, opisao je Junajted grupu kao "prirodnog neprijatelja broj jedan" predsednika Srbije.

- Vučić pokušava da ostvari potpunu kontrolu medija u Srbiji. Ako i umanjite njihov sportski sadržaj, možete ograničiti moć Junajted grupe, jedinih glasova opozicije  - dodao je on.

Šolak živi u Švajcarskoj i kaže da izbegava da putuje u Srbiju zbog straha za svoju bezbednost. On ističe da je Sautempton "privatna investicija" koja "nema nikakve veze" sa politikom Ujedinjenih nacija ili Srbije. Iako će mu kupovina dati pravo da prisustvuje sastancima lige, on tvrdi da "ne želi da zloupotrebi svoj položaj".

Šolak je vodeći investitor u novoosnovanoj Sport Republic, koja je kupila 80 odsto udela u Sautemptonu za otprilike 100 miliona funti. Puna procena od 200 do 250 miliona funti uključuje dug kluba. On računa na to da će se prava na emitovanje isplatiti u Sautemptonu, gde je pandemija pomogla da prihod padne na 126 miliona funti u sezoni 2019/20, u odnosu na 144 miliona funti godinu dana ranije.

Sport Republic ima za cilj da preuzme "visok uticaj" u više fudbalskih timova i sportske imovine, u modelu sličnom modelu šampiona Premijer lige Mančester sitija. Investiciono sredstvo osnovali su Rasmus Ankersen, bivši ko-direktor fudbala u Brentfordu, i Henrik Kraft, bivši partner privatne investicione kompanije KKR, koja je prodala Junajted grupu kompaniji BC Partners. Ali Šolak je jasno stavio do znanja da neće finansirati ugovore velikim novcem za kojima žude fudbalski navijači:

- Ja nisam šeik od Abu Dabija ili princ Saudijske Arabije. Ne mogu da donesem 500 miliona da kupim nove igrače - rekao je Šolak u znak pažnje vlasnicima rivala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati