Fudbal

[ Izvor: Sport klub ]

27. 11. 2021. 12:18 2

PRSLI Telekom nema da isplati plate sudijama!

Fudbalske sudije najvišeg ranga, za angažovanje u poslednjih šest superligaških kola, nisu primile ni dinar, saznaje Sport klub. Obaveze prema službenim licima izmirene su zaključno sa 11. superligaškim vikendom. Od tada, a elitni karavan ušao je u 18. rundu, iz Udruženja klubova Super i Prve lige, nisu preusmeravana sredstva na račune sudija sa glavne i liste pomoćnika.

Kako saznaje Sport klub, osnovni razlog velikog kašnjenja vezuje se za neažurnost Telekoma, jednog od glavnih sponzora elitnog ranga. Potpisivanjem ugovora, prošlog leta, Telekom se obavezao, između ostalog, i na izmirivanje obaveza prema službenim licima. Tek sa uplatom na račun Udruženja klubova Super i Prve lige, sredstva se preusmeraju ka sudijama. A, novca za tu namenu, u ovom trenutku, nema na računu zajednice klubova profesionalnog ranga.

Iako je i ranije bilo sporadičnih zastajkivanja u otplatama dugovanja, nikad se nije dešavalo da sudije čekaju na takse čak šest kola. Poslednjih sezona uspostavljena je efikasna dinamika, u vreme mandata predsednika Slaviše Kokeze, sredstva su isplaćivana odmah posle kompletno okončane prvenstvene runde. Danas situacija nije ni približno dobra kao ranije…

Pred početak sezone, na opšte iznenađenje u vremenu velikih promena i čišćenja sudijske organizacije, Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije smanjio je takse službenim licima. Glavni sudija danas, u elitnom rangu, po utakmici dobija 54.000, a pomoćnik 32.000 dinara.

Nije to, ipak, njihova zarada, jer deset odsto od naplaćenih taksi moraju da usmere na tekući račun FSS, za „stručno usavršavanjei druge oblike edukacije“ i to dva dana od odigrane utakmice. Za četvrtog sudiju namenjeno je 13.000, VAR arbitra 25.000, AVAR 17.000, posmatrače, delegate, operatere i kontrolore bezbednosti po 15.000 dinara. I svima ostaje deset odsto manje u konačnom zbiru, koliko ubere FSS.

Da postoji očigledna disproporcija između preuzetih obaveza i poslovanja sponzora, potvrđuje i vest sa lica mesta da je nedavno, u poslednjem trenutku, sprečen štrajk operatera zbog naprasnog umanjenja taksi i to u jeku sezone. Operativci, angažovani u VAR sobi, nisu hteli da prihvate odluku Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, sa sednice od 30. oktobra, o smanjenju nadoknade sa 15.000 na 10.000 dinara.

Odlučni u nameri, obelodanili su jedinstvenu odluku da se neće naći u Staroj Pazovi, na radnim mestima, u utakmicama 16. superligaškog kola. Održan je hitan sastanak i napokon, u uzavreloj situaciji, odlučeno je da takse ostanu nepromenjene. Dodatni problem nametala je obaveznost odluke „fudbalske vlade“, objavljene u službenom glasilu. Zato je odlučeno da u narednom periodu nadoknada operaterima iznosi 15.000, uz korigovani način isplate.

Navodno, ideja o smanjenju taksi došla je u želji da se obezbedi isplata članovima pojedinih komisija, angažovanih u sistemu Fudbalskog saveza Srbije. U tom trenutku nije se ni znalo da će „orlovi“ izboriti plasman na Mondijal u Kataru i obezbediti srpskoj kući fudbala još najmanje 12 miliona dolara. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati