Fudbal

Direktno.rs

16. 09. 2021. 15:12 0

Partizan i Kiprani: Kako su crno-beli do sada prolazili?

Fudbaleri Partizana u četvrtak u 21 sat gostuju ekipi Anortozisa u prvom kolu grupne faze Lige konferencija. Utakmica crno-belih u Nikoziji biće sedma sa ekipama sa Kipra u evropskim takmičenjima. U prethodnih šest crno-beli imaju tri pobede i tri poraza, dok su na gostovanju jednom slavili, a dva puta gubili.

Prvi put je Partizan sa nekim kiparskim klubom igrao 11. septembra 1963. godine. Generacija koja će ostvariti najveći uspeh u istoriji kluba (finale Kupa evropskih šampiona) bila je prejaka za Anortozis, tadašnjeg šampiona Kipra.

U Beogradu su crno-beli slavili sa 3:0, uz dva gola Vladice Kovačevića i jedan Milana Galića. Protivnik nije imao šanse ni u revanšu, budući da je naš predstavnik u gostima trijumfovao sa 3:1.

Poveo je Anortozis, ali su Galić, Bajić i Kovačević doneli preokret i još jednu pobedu crno-belih.
Partizan je u sledećoj rundi eliminisao prvaka Luksemburga, Ženes Eš, a zaustavljen je u četvrtfinalu, kada je bio uspešniji Inter.

Skoro pola veka kasnije, u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona Partizan je, nakon što je pregazio velški Ril, zakazao duel sa APOEL-om, koji je, pak, bio nepremostiva prepreka.

U prvoj utakmici, po nesnosnoj vrućini i uz veliku vlažnost, tadašnji prvak Kipra slavio je rezultatom 2:0. Bio je to zaostatak koji crno-beli jednostavno nisu uspeli da stignu. Jesu u beogradskom revanšu uspeli da slave sa 1:0 golom Moreire, no slaba je to bila uteha za tadašnjeg srpskog prvaka.

Morao je tada Partizan da se uteši Ligom Evrope, do koje je došao pobedom nad Žilinom u kvalifikacijama.

Treći put crno-beli su sa Kipranima igrali tri godine kasnije, ponovo u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Prethodno je eliminisana Valeta sa Malte, a u prvom duelu u Limasolu AEL iz Larnake slavio je rezultatom 1:0.

Poraz identičnim rezultatom crno-beli su doživeli i u Humskoj, pa su ponovo takmičenje nastavili u Ligi Evrope. U kvalifikacijama su eliminisali Tromso i domogli se grupne faze.

Dakle, tradicija nije na strani crno-belih, jer su dva puta ispadali od Kiprana, pa ostaje da se vidi hoće li uspeti da prekinu negativan niz i da eventualnom pobedom naprave veliki korak ka plasmanu u nokaut fazu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati